Hoe hitte medicijnen beïnvloedt

Elk jaar publiceert het Spaanse agentschap AEMPS een document over veiligheid van medicatie tijdens een hittegolf. Het bevat informatie over het juiste gebruik van medicijnen en hoe ze te bewaren.
Hoe hitte medicijnen beïnvloedt
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je hebt waarschijnlijk wel eens iets gelezen over hoe hitte medicijnen beïnvloedt. Hoge zomertemperaturen zijn een factor om rekening mee te houden vanwege hun mogelijke invloed op de medicatiestabiliteit.

Elk jaar publiceert het Spaanse Agency of Medicines and Medical Devices (AEMPS) een document over veiligheid van medicatie tijdens een hittegolf (Spaanse link). Het bevat informatie over het juiste gebruik van medicijnen en hoe ze te bewaren. Het bevat ook specifieke aanbevelingen voor tijdens een hittegolf voor patiënten met bepaalde medische aandoeningen.

Hoe bij warm weer medicijnen te bewaren

Medicatie bij de apotheek

In het geval van hoge temperaturen moeten medicijnen die tussen 1,5 en 8 ° C moeten worden bewaard direct gebruikt worden zodra ze uit de koelkast zijn gehaald. Medicijnen die bewaard moeten worden bij temperaturen onder de 25 of 30 ° C verdragen meestal meer warmte.

Je moet voor het bewaren van je medicijnen rekening houden met voorzorgsmaatregelen en indien nodig zelfs je toevlucht tot een  koelbox nemen. In ieder geval mogen medicijnen in het algemeen niet gedurende lange tijd aan hoge temperaturen worden blootgesteld. Een aantal mensen laten ze echter zelfs achter in de kofferbak van hun auto, blootgesteld aan de zon!

Als je een medicijn moet gebruiken, dan is het een goed idee om de bijsluiter goed te lezen. Je kunt je apotheker raadplegen als je vragen hebt of waarschuwingen ziet die je niet begrijpt of waarover je je zorgen maakt. Een aantal medicijnen moet koel bewaard worden. Daarom raden experts aan om ze uit een omgeving te houden die heter is dan 25 tot 30°C.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat zijn NSAID’s en waarvoor worden ze gebruikt?

Hoe hitte medicijnen beïnvloedt

Een aantal farmaceutische vormen van medicatie, zoals zetpillen, ovules of crèmes, zijn behoorlijk gevoelig voor hoge temperaturen. In dit geval is de werkzame stof niet warmtegevoelig, maar de farmaceutische vorm zelf. Je moet daarom verschillende aspecten evalueren om precies te weten hoe hitte medicijnen beïnvloedt. Een aantal daarvan zijn onder andere:

  • Farmaceutische vorm. Specifieke farmaceutische vormen, zoals zetpillen, ovules en crèmes zijn behoorlijk gevoelig voor temperatuurpieken. In dit geval is het vrij eenvoudig om te zien of ze na blootstelling aan hitte in goede staat zijn.
  • Uiterlijk. Houd het uiterlijk van de verpakking, de farmaceutische vorm en het medicijn zelf goed in de gaten. Je dient ervoor te zorgen dat zowel de verpakking als het product zelf in goede staat verkeren. De consument is degene die de stabiliteit van het medicijn na analyse van het uiterlijk bepaalt. Bij twijfel is het het beste om het niet te nemen.

Thermolabiele medicijnen

De manier van bewaren van thermolabiele medicijnen (Spaanse link), vooral van soorten die tussen 1,5 en 8 °C bewaard moeten worden, is belangrijk tijdens een reis. Het gebruik van gekoelde isotherme verpakkingen is essentieel voor deze medicijnen.

Warmte kan het medicijn beïnvloeden, vooral als het gedurende lange tijd aan hoge temperaturen is blootgesteld. Dit kan de werking veranderen en tot nadelige effecten leiden. In het geval van hoge temperaturen raden experts aan om dit soort medicijnen te gebruiken zodra je ze uit de koelkast haalt.

Enkele aanbevelingen van AEMPS

Gekoelde medicatie

Het Spaanse Agency of Medicines and Medical Devices heeft enkele richtlijnen opgesteld voor het juiste gebruik van medicijnen bij hoge temperaturen. Deze omvatten onder andere de volgende adviezen:

  • Verlaag of onderbreek de behandelingen niet zonder je arts te raadplegen.
  • Vermijd in overleg met je arts zoveel mogelijk het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), vooral nefrotoxische geneesmiddelen, wanneer er risico op uitdroging bestaat.
  • Neem in geval van oververhitting geen paracetamol, omdat experts hebben bewezen dat het bij de behandeling ervan niet effectief is.
  • Als je arts je een diureticum heeft voorgeschreven, houd er dan rekening mee dat hij of zij je vocht- en natriuminname tijdelijk moeten aanpassen.
  • Gebruik geen andere medicijnen voordat je je arts hebt geraadpleegd. Deze kunnen namelijk met andere behandelingen  interageren of ongewenste effecten kunnen veroorzaken.

Conclusie

Het hele jaar door en vooral in tijden van zeer hoge temperaturen, moet je medicijnen op een koele en droge plaats bewaren, waarbij ze niet direct worden blootgesteld aan zonlicht. Als je twijfelt, dan moet je de bijsluiter van de medicijnen lezen die je koopt. Deze bevat belangrijke informatie over hoe je het bewaren moet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De La Rubia, A. (2006). Conservación de medicamentos termolábiles. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73935-6

  • Ricote-Lobera, I., Ortiz-Martín, B., Fraile-Gil, S., Santos-Mena, B., Hidalgo-Correas, F. J., & García-Díaz, B. (2014). Estabilidad de los medicamentos termolábiles ante una interrupción accidental de la cadena de frío. Farmacia Hospitalaria. https://doi.org/10.7399/FH.2014.38.3.1164

  • Margarita, C., Peña, G., I, A. I. B., & Martínez, V. (2010). Estudio de estabilidad de tabletas de risperidona 3 mg Study of stability of Risperidone ( 3 mg ) tablets. Revista Cubana de Farmacia.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.