Hoe herken je emotioneel onvolwassen mensen?
Emotionele onvolwassenheid heeft geen houdbaarheidsdatum. Je vindt emotioneel onvolwassen mensen van alle leeftijden en op elk moment. Meestal denken we dat ze ons niet kunnen beïnvloeden maar eigenlijk is dat niet echt zo.
We zien gevoelsmatige onvolwassenheid bij een emotionele volwassene die zich kinderachtig gedraagt. Want hij of zij neemt de verantwoordelijkheid niet voor zijn of haar daden. Het probleem is hoe we moeten omgaan met het soort mensen die een emotionele en economische last voor anderen worden.
Denk je dat jij te maken hebt met één of meer emotioneel onvolwassen mensen? Kijk dan goed naar zijn of haar karaktertrekken. Merk je de signalen op, probeer dan te vermijden dat je in nog meer drama’s betrokken raakt.
1. Ze zijn afhankelijk
Emotioneel onvolwassen mensen missen onafhankelijkheid. Het komt vaak voor dat deze mensen als volwassene nog steeds afhankelijk zijn van hun geliefden. Die steunen hen om aan hun verplichtingen te voldoen.
- We begrijpen dat een volwassene misschien voor zijn of haar ouders moet zorgen. Maar een volwassen persoon mag geen belasting zijn voor anderen.
- Je zal het weten als je met zo iemand samen leeft. Want ze geven altijd de schuld aan iemand anders of aan de situatie. Ze zijn niet in staat om de verantwoordelijkheid te nemen voor wat in hun leven gebeurt.
2. Ze weten niet hoe ze hun financiën moeten beheren
In niet alle gevallen leidt het eenvoudige feit van het gaan werken tot emotionele volwassenheid. Maar het belang van je eigen inkomen te hebben en te leren hoe je het moet gebruiken, is een belangrijk aspect van je persoonlijke ontwikkeling.
- Sommige mensen geven hun geld uit zonder aan morgen te denken. Ze stellen ook geen prioriteiten. Maar ze wachten totdat een magische oplossing verschijnt die hun geldproblemen zullen regelen. Dit zijn emotioneel onvolwassen mensen.
- Een ernstiger probleem is dat ze op het randje balanceren van financiële problemen.
3. Ze zijn niet erg empathisch
Emotioneel onvolwassen mensen zijn niet in staat om zich in de situatie van iemand anders te verplaatsen en hen te begrijpen. Dit betekent dus dat ze het moeilijk hebben om de problemen te begrijpen. Want ze zien niet in dat ook andere mensen hun eigen zorgen hebben en steun nodig hebben.
- Als zo iemand zich in jouw dichte omgeving bevindt, dan is het mogelijk dat je het volgende al gemerkt hebt. Ze verdwijnen telkens als je hulp nodig hebt.
- Maar wanneer ze iets van jou nodig hebben, verschijnen ze opnieuw ten tonele en smeken ze je om jouw hulp.
4. Hun prioriteiten zijn niet erg gezond
Emotioneel onvolwassen mensen hebben de neiging om plezier, uitgaan, drinken en alle andere dingen waarvan ze genieten op de eerste plaats te zetten. Deze pleziertjes zijn belangrijker dan het gezin, hun werk of hun verantwoordelijkheden.
- Het probleem met deze ellende is dat het ook jouw lichamelijk gezondheid en je relaties beïnvloeden kan.
5. Emotioneel onvolwassen mensen gedragen zich vaak superieur aan anderen
Emotioneel onvolwassen mensen hebben vaak problemen om zichzelf te vertrouwen. Ze missen dus zekerheid. Om die toch te verkrijgen zoeken ze allerlei manieren waarop ze andere mensen het gevoel kunnen geven dat ze slechter of minderwaardig zijn.
- Het gebeurt ook vaak dat hoe slechter de andere persoon zich voelt, hoe beter de onvolwassen persoon zich voelt.
- Ze gebruiken intimidatie, verwijten of ander gedrag om dit effect te verkrijgen.
6. Ze zijn bang om zich te binden
Deze angst heeft niet alleen met relaties te maken. Het betekent ook dat ze van elke situatie in het leven weglopen waarin ze de leiding moeten nemen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over alleen wonen of werk zoeken.
Het is belangrijk dat we beklemtonen dat niet alleen emotioneel onvolwassen mensen bang zijn om zich te binden. Want we ervaren allemaal wel wat angst om grote veranderingen in ons leven door te voeren.
- Het wezenlijke verschil is dat emotioneel volwassen mensen de sprong toch wagen. Want ze weten hoe belangrijk het is om hun eigen doelstellingen te bereiken.
- De mensen die niet emotioneel volwassen zijn, begrijpen het belang niet van deze beslissingen.
7. Ze weten niet hoe ze emoties moeten uitdrukken
Wanneer ze met de emoties die we dagelijks ervaren moeten omgaan reageren ze overdreven. Hun verdriet is het meest extreme. Dat geldt ook voor hun geluk en hun woede.
Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze hun stem onder controle moeten houden. Dit doet zich voor wanneer ze met deze situaties geconfronteerd worden. Ze beperken zichzelf tot het beleven van de ervaring zonder er iets van te leren.
- Ze zijn dramatisch. Onbewust houden ze ervan het het centrum van de aandacht te zijn.
- Wanneer ze kwaad zijn, kunnen ze erg onbeleefd en agressief zijn.
Deze combinatie van emoties kan de energie van iedereen rond hen laten wegvloeien.
8. Ze weigeren te luisteren naar de mening van andere mensen
Emotioneel onvolwassen mensen gaan altijd op zoek naar andere mensen om hun problemen op te lossen. Maar vervolgens negeren ze de mening van die ander. Dit is een gevolg van hun gebrek aan empathie.
Als je van zo iemand houdt, dan is het belangrijk dat je een aantal dingen begrijpt. Het helpt niet hen te dwingen om hun eigen fout in te zien. Want ze zullen die niet zien omdat het hen gewoon niet interesseert.
Wat doe je met emotioneel onvolwassen mensen?
De realiteit is dat je weinig kan doen. De beste manier is dus dat je hen hun eigen fouten laat maken tot ze opgroeien. Een alternatief is dat je altijd hun problemen oplost wanneer zij het jou vragen. Maar dat zal je alleen maar veel problemen bezorgen die je niet verdient.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Mr. Rice’s Notebook. Chapter 5. Emotional maturity hwarmstrong.org/rice05.pdf
John Mano Raj. A study on relationship between emotional maturity, stress and self-confience among management students. (2017) researchgate.net/publication/321096586_A_STUDY_ON_RELATIONSHIP_BETWEEN_EMOTIONAL_MATURITY_STRESS_AND_SELF-CONFIDENCE_AMONG_MANAGEMENT_STUDENTS
Franz Alexander. A Hogg Foundation Reprint. Emotional Maturity repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/20488/txu-oclc-2741165.pdf?sequence=2