Hoe beïnvloedt tabak de huid? Lees het hier!
Tabak tast de huid aan van zowel degenen die roken als van degenen die worden blootgesteld aan de rook. Onthoud dat tabak ongeveer 4.000 giftige componenten bevat, waarvan er minstens 300 zeer gevaarlijk zijn en dermatologische effecten kunnen hebben.
Allereerst tast tabak de huid aan door ongewenste esthetische effecten te veroorzaken. Hoewel het huidbeschadiging van het hele lichaam veroorzaakt, zijn de effecten beter zichtbaar in het gezicht.
Er is zelfs een patroon dat een ‘rokersgezicht’ definieert. Tabak tast de huid echter aan verder dan de esthetische effecten. In sommige gevallen veroorzaakt het ernstige ziekten zoals huidkanker.
Het gezicht van rokers ziet er vaak grijsachtig-geel uit en hun jukbeenderen worden prominenter. Soms verschijnen er paarse vlekken. Ook wordt hun haar droog en broos.
Desondanks is het goede nieuws dat als iemand op korte, middellange of lange termijn stopt met roken, de effecten omkeerbaar zijn.
Hoe tabak de huid aantast
Het eerste biologische effect van tabak op de huid wordt veroorzaakt door de toename van vrije radicalen. Dit zijn chemische elementen die celmembranen beschadigen. Ook veranderen ze zelfs de genetische informatie en veroorzaken ze afwijkingen in de arteriolen van de dermis en de opperhuid.
Onder deze omstandigheden komen de circulatie en voeding van de huid in gevaar. De huid wordt van zuurstof en essentiële voedingstoffen onthouden, wat leidt tot uitdroging en schraalheid.
Nicotine bevat ook een component, vasopressine genaamd, die de bloeddruk verhoogt en oestrogeen verlaagt. Lage oestrogeenspiegels leiden vervolgens tot een droge huid.
Daarnaast vermindert tabaksgebruik de opname van vitamine A en verandert het elastine en collageen. Het resultaat van dit alles is een droge huid met een verminderde glans en duidelijke rimpels.
Lees ook eens:
Acht gevaarlijke mythes over tabak
Vroegtijdige veroudering
Een van de duidelijke manifestaties van hoe tabak de huid beïnvloedt, is vroegtijdige veroudering. Dit is beter zichtbaar bij vrouwen dan bij mannen en is het duidelijkst na de leeftijd van 39 jaar.
De rimpels die rokers hebben verschillen ook met die van niet-rokers. De groeven zijn smaller, dieper en meer uitgesproken. Een onderzoek wijst uit dat de rimpels van sommige rokers van 40 tot 49 jaar vergelijkbaar zijn met die van niet-rokers van 60 tot 70 jaar.
Ook zijn rimpels vaak meer uitgesproken rond de ogen en bovenlip. Dit komt vaak door de houding die de roker aanneemt om te roken. Ondertussen komt vroegtijdige veroudering voornamelijk voor omdat tabak ervoor zorgt dat elastine-afval zich ophoopt in de dermis (link in het Engels), wat leidt tot degeneratie van collageen en rimpelvorming.
Tabak beïnvloedt de genezing van de huid
Genezingsproblemen zijn een andere manier waarop tabak de huid aantast. Rook schaadt de zuurstofvoorziening van het weefsel, vermindert de bloedsomloop en tast het bloed aan. Het gevolg hiervan is dat wonden, vooral chirurgische wonden, langer nodig hebben om te genezen.
Rokers met chronische zweren, vooral in de onderste ledematen, hebben een meer onstabiele evolutie en kunnen ook moeilijk genezen. Mensen die een pakje sigaretten per dag roken, hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van necrose dan niet-rokers.
Als je rookt moet je dit lezen:
Aanpak per fase om te stoppen met roken
Andere problemen
Tabaksgebruik kan veel huidaandoeningen ontketenen of verergeren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Alopecia of haarverlies
- Psoriasis
- Hidradenitis suppurativa
- Chronisch handeczeem
Tabak veroorzaakt ook vergeling van de nagels en vingers, maar ook van je tanden, omdat het bacteriële plaque verergert. De warmte van de sigaret in de mond is agressief en kan leiden tot lipkanker. 80% van de mensen die dit type kanker ontwikkelen, rookt.
Tabak is ook een mogelijke trigger van niet-melanoom huidkanker. Het kan met name epidermoïd carcinoom veroorzaken, een aandoening die twee keer zo vaak voorkomt bij rokers. Het kan ook leiden tot kanker in de mondholte en het risico op uitzaaiing vergroten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Rampoldi, R., Querejeta, M., & Larreborges, A. (2005). Efectos del tabaco sobre la piel. Act Terap Dermatol, 28, 32-39.