Het vlinderkapsel: voordelen en aanbevelingen

Een haartype dat helemaal in de mode is in schoonheidssalons is het vlinderkapsel. Laten we eens kijken waar het allemaal om draait.
Het vlinderkapsel: voordelen en aanbevelingen

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 16 maart, 2023

Het vlinderkapsel is trending op sociale netwerken, catwalks en bij kappers overal. Daarom zullen we het in dit artikel hebben over dit type kapsel dat helemaal in is bij beroemdheden.

Met eenvoudige lijnen en golven die voor beweging zorgen, is het vlinderkapsel langzamerhand een uitstekende optie geworden voor wie tegelijkertijd lang en kort haar wil. Laten we eens kijken naar wat het is, hoe het bereikt wordt, en op welke gezichtstypen het het beste staat.

Wat is het vlinderkapsel?

Dit is een kapsel geïnspireerd op de jaren ’70, zoals we al weten dat er tijden zijn die mijlpalen markeerden in de geschiedenis van de mode. Het is een kapsel dat een toplaag van kort haar voorstelt met andere lagen langer haar die veelzijdigheid en beweging bieden.

Als een Franse stijl die elegantie biedt, is dit een trend die sterk is om één belangrijke reden: het is perfect voor degenen die een verandering van look willen maken, maar zonder hun haar te veel te knippen.

Bij de vlinderkapsel worden kortere lagen haar bovenop gedragen en andere langere als we de achterkant van het hoofd naderen. Dat wil zeggen, op het eerste gezicht lijkt het op kort haar, maar in werkelijkheid zijn er lagen die samensmelten met de langere.

In het algemeen spreekt het aan om de bovenste laag te scheiden of te onderscheiden van de onderste, want zo lijkt het alsof je kort haar hebt. Daarom is het zo populair bij degenen die leven en beweging aan hun haar willen geven, maar geen lengte willen opofferen.

Anderzijds is het een perfecte coupe voor fijn haar (Spaanse link) dat geen volume heeft. De gelaagdheid begunstigt een volumineuze uitstraling van het haar.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
10 makkelijke kapsels voor een avondje uit

Voor wie is het aan te raden?

Korte haarstijl
Niet iedereen kan voor kort haar gaan of wil zijn lange haar niet opofferen. Voor hen is de vlindersnit een optie.

Het eerste dat genoemd moet worden is dat het gedaan kan worden op steil of licht golvend haar en niet aanbevolen wordt voor krullend haar, omdat het gelaagde effect niet erg flatterend is voor dat laatste. Evenzo is de coupe ideaal voor haar dat vierkante of langwerpige gezichten omlijst, omdat het de verhoudingen van de gelaatstrekken harmoniseert en het eindresultaat geweldig is.

Het is een coupe die niet al te veel verzorging nodig heeft. Het is gemakkelijk te onderhouden. Het kan los gedragen worden of met een informele paardenstaart.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Alles wat je moet weten voordat je je haar doneert

Tips voor een goed vlinderkapsel

Vlinderkapsel
Als je naar de stylist gaat, vermeld dan dat je twee soorten lagen wilt: een korte voor en een langere achter.

Vergeet niet dat de lengte van de lagen perfect gedifferentieerd moet zijn om de beroemde optische illusie van kort maar lang haar te creëren. In die zin moet de kortste laag ter hoogte van de kaak zitten. De langste laag moet net onder de schouder vallen.

Wat betreft hoe je een vlinderkapsel moet stylen, is de sleutel om een scheiding in het midden of net opzij te maken. Je kunt je gebruikelijke stylingcrème aanbrengen om de golven vorm te geven. Als je de voorkeur geeft aan een updo, laat dan de kortere lokken los en speld alleen de langere lagen op.

Hoe leg je de stylist uit wat je wilt? Zelfs als we het over een professionele stylist hebben, kun je het beste uitleggen dat je op zoek bent naar een gelaagde coupe om volume aan je haar te geven.

Vermeld ook dat je de kleinste laag bovenop je hoofd wilt en dat je wilt dat die tot aan je kaaklijn komt. Herinner hem of haar eraan dat de langste laag je schouders moet bereiken.

Met of zonder pony? De theorie zegt ja, je zou curtain bangs moeten hebben, maar dan op kaaklengte. Daarom zou het de eerste laag haar zijn.

Het vlinderkapsel is een trend die werkt

Als je een van die mensen bent die meestal niet voor radicale haarveranderingen gaan, denken we dat dit kapsel ideaal voor je is. Je zult een verandering merken, maar je hebt nog steeds dezelfde lengte haar als voorheen.

Als je wilt, kun je de coupe aanvullen met highlights die een paar tinten lichter zijn dan je haar. Zo bereik je een meer chique en wilde look.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Morán Morán, M. Y. (2017). Técnicas de corte de cabello y su incidencia en el proceso formativo de los Estudiantes de Belleza del Centro de Formación Artesanal Rene, Cantón Milagro, Provincia del Guayas(Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2017).
  • Quiroz Zambrano, M. V. (2018). Belleza femenina y su influencia en la enseñanza de cortes de cabello de las damas de la comunidad¨ Chabelita¨ cantón Pichincha, provincia de Manabí(Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2017).
  • Parrales Rosado, Á. R. (2015). Cortes y estilos del cabello, inciden en la enseñanza aprendizaje a los estudiantes de bachillerato 
  • Santamaría, R. (2000). Truquitos para cuidar el cabello¡ desenrédese!.
  • Ramiro Gómez, B. (2022). Revistas de moda: arte y publicidad.
  • CARRILLO TROYA, C. O. N. C. E. P. C. I. O. N., FERNANDEZ CANALES, Y. O. L. A. N. D. A., & TALAVERANO FUENTES, A. B. (2003). Higiene y esterilización en los salones de peluquería. Editorial Paraninfo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.