Het verband tussen mondgezondheid en vruchtbaarheid

Mondgezondheid lijkt nauw verband te houden met vruchtbaarheid en ook met zwangerschap. Parodontitis is het meest aan bepaalde aandoeningen gekoppeld.
Het verband tussen mondgezondheid en vruchtbaarheid

Laatste update: 12 juli, 2021

Mondgezondheid is veel belangrijker dan het lijkt en het lijkt erop dat het met vruchtbaarheid is verbonden. Zoals we zullen zien, gaat het verval niet alleen over esthetiek en kan het waarschijnlijk veel andere lichaamsprocessen beïnvloeden.

Een goede mondgezondheid hebben betekent dat er geen ziekten zijn die de mond aantasten en het moeilijk maken voor iemand om te bijten, glimlachen, kauwen of spreken. Het omvat ook aandoeningen die het psychisch welzijn van iemand beïnvloeden.

Cariës, zweren of parodontitis betekenen bijvoorbeeld een slechte mondgezondheid. Momenteel wordt de invloed van dit evenwicht op de rest van de lichaamsfuncties en organen onderzocht.

Het artikel van vandaag zal zich op de invloed van mondgezondheid op de vruchtbaarheid concentreren. Het zal ook de relatie met zwangerschap bespreken, aangezien beide onderwerpen nauw met elkaar verbonden zijn.

Tandvleesaandoening

We moeten eerst parodontitis uitleggen voordat we op de relatie tussen mondgezondheid en vruchtbaarheid ingaan. Dit is omdat het de aandoening lijkt te zijn die het nauwst met vruchtbaarheid verbonden is.

Parodontitis is een aandoening die het tandvlees aantast. Het bestaat uit een ontsteking van dit gebied en is meestal aan een slechte mondhygiëne te wijten. Wat er gebeurt, is dat tandsteen, een kleverige laag bestaande uit bacteriën en voedselresten, zich in dit gebied ophoopt.

Uiteindelijk verhardt dit tandsteen en wordt het tandvlees gezwollen en ontstoken. Het komt tussen de tanden en beïnvloedt hun structuur zodanig dat ze er uiteindelijk uit kunnen vallen. Parodontitis kan onopgemerkt blijven, maar het kan ook tot pijn en bloedend tandvlees leiden.

Wat is de relatie tussen mondgezondheid en vruchtbaarheid?

Lachende vrouw

Enkele veelvoorkomende factoren beïnvloeden zowel de vruchtbaarheid als de mondgezondheid: roken en ouder worden bijvoorbeeld. Het was echter pas relatief recent dat onderzoekers de directe relatie tussen mondgezondheid en de mate van vruchtbaarheid gingen onderzoeken.

Volgens de laatste onderzoeken (Engelse link) komen bepaalde bacteriën die bij parodontitis betrokken zijn veel vaker voor bij vrouwen die niet zwanger kunnen raken en geen baby kunnen krijgen.

Wat ze ontdekten, was dat vrouwen die niet zwanger konden worden, een groter aantal bacteriën hadden, zoals Porphyromonas-gingivalis. Dit lijkt ontstekingen in de vrouwelijke geslachtsorganen te veroorzaken en beïnvloedt zo de kans om zwanger te worden.

Volgens de wetenschappers van de University of Western Australia (Spaanse link), kunnen vrouwen met parodontitis tot wel zeven maanden bezig zijn om te proberen om zwanger te worden.

Interessant is dat er ook een verband tussen mondgezondheid en andere ziekten zoals diabetes mellitus type 2 en artritis is. De ontdekking van dit mogelijke mechanisme met betrekking tot vruchtbaarheid is echter vrij nieuw.

Wat is de relatie tussen mondgezondheid en zwangerschap?

Tandvleesontsteking

 

De waarheid is dat zwangerschap het hele lichaam beïnvloedt, aangezien de hormoonspiegels die fysiologische mechanismen reguleren en dereguleren gedurende het proces veranderen. Zowel oestrogenen als progestagenen beïnvloeden de mondgezondheid.

Het komt vaak voor dat orale problemen vanaf de tweede maand van de zwangerschap ontstaan. Dit komt omdat de bovengenoemde hormonen de bacteriële balans van ons tandvlees veranderen. Ze worden daarom veel gevoeliger voor elke infectie.

Schattingen geven aan dat bijna 2/3 van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap gingivitis ervaart. Daarnaast lijkt er een verband tussen parodontitis en bepaalde complicaties in de ontwikkeling van de baby te bestaan. Het kan bijvoorbeeld met vroeggeboorte te maken hebben.

Om deze reden raden professionals aan om goed op de mondgezondheid te letten. Zeker als je overweegt om zwanger te worden of al zwanger bent. Raadpleeg regelmatig je tandarts en zorg voor een goede mondhygiëne.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.