Het effect van dyslexie op kinderen

Als je de tekenen van dyslexie vroeg opmerkt, kun je je vroeg kind helpen bij het overkomen van grote obstakels als het aankomt op leren lezen en schrijven.
Het effect van dyslexie op kinderen

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

We weten dat alle kinderen anders leren. Sommige kinderen leren snel, terwijl andere kinderen wat meer moeite hebben. In het geval van dyslexie, zal je kind echter tegen veel problemen aanlopen als hij probeert te lezen en schrijven. Met wat hulp van een kinderpsycholoog kan het effect van dyslexie op kinderen wat worden teruggedrongen.

Dyslexie is een leerstoornis die vaker voorkomt dan je misschien zou denken. Dyslectische kinderen worden vaak onterecht dom of langzaam genoemd. Zelfs als ze heel erg hun best doen om te lezen, schrijven en om instructies op te volgen. In dit artikel hebben we het over deze veel voorkomende leerstoornis.

Het effect van dyslexie op kinderen

effect dyslexie kinderen

Lezen lijkt misschien op een hele eenvoudige activiteit voor mensen die er geen moeite mee hebben. Lezen is echter een ingewikkelde taak voor het brein. Praten is voor kinderen zeer eenvoudig, maar lezen vereist leren.

Als je leert lezen, leer je dat woorden uit bepaalde klanken bestaan. Je leert dan ook dat deze klanken te maken hebben met de letters in het alfabet. Als je deze klanken en letters dan met elkaar combineert, worden het woorden. Als je deze woorden vervolgens leert herkennen, leer je ook hoe je moet lezen.

Dit proces verloopt echter niet voor ieder kind hetzelfde. De hersenen van kinderen met dyslexie werken en ontwikkelen zich op een andere manier. 

Er zijn een aantal verschillende vormen van dyslexie, maar over het algemeen hebben kinderen met deze leerstoornis moeite met het ontcijferen van klanken die een woord vormen. Daarom is het ook moeilijk om te begrijpen welke letters deze klanken vormen.

Dyslexie heeft echter niets te maken met intelligentie of de wil om te leren. Dyslectische kinderen kunnen succesvol zijn en met de juiste leermethoden toch uitstekend leren. Dit is dan ook de reden dat het zo belangrijk is om de eerste tekenen van dyslexie zo snel mogelijk op te merken.

Wat zijn de symptomen?

de symptomen van dyslexie

Als kinderen met dyslexie aan het peuteren zijn, kunnen last hebben van de volgende problemen:

 • Weinig praten en niet zoveel woorden kennen als andere kinderen van hun leeftijd.
 • Moeite met het leren van cijfers, kleuren en letters.
 • Niet kunnen inzien dat bepaalde woorden op elkaar rijmen.
 • Het moeilijk vinden om instructies op te volgen. Je moet ze dan vaak wijzen op de regels en bepaalde routines.

Als ze dan wat ouder worden en leren lezen en schrijven, hebben dyslectische kinderen vaak last van de volgende problemen:

 • Moeite met het identificeren van lettergrepen en klanken die woorden vormen. 
 • Geïsoleerde klanken die lettergrepen vormen niet kunnen uitspreken.
 • De volgorde van letters veranderen als ze woorden lezen en schrijven.
 • Moeite met kalligrafie en motoriek.

Als kinderen dan in de puberteit komen en niet de diagnose van dyslexie krijgen, vertonen ze waarschijnlijk de volgende karakteristieken:

 • Moeite met het ontcijferen van moeilijke woorden. Ze zorgen er dan ook vaak voor dat ze niet in het openbaar hoeven te lezen.
 • Omdat het moeilijk voor ze is om het juiste woord te vinden, zullen ze sneller woorden met een andere betekenis gebruiken, die een beetje hetzelfde klinken.
 • Moeite met het overbrengen van ideeën in de juiste volgorde. Daarnaast ook moeite met spellen, grammatica en interpunctie.
 • Niet goed in communicatie en daardoor ook moeite met groepsprojecten. Dit kan een negatieve invloed hebben op hun sociale leven. 

Wat is het effect van dyslexie op kinderen?

Kinderen met dyslexie hebben vaak moeite met school. Ze worden vaak onterecht gestigmatiseerd als:

 • ongemotiveerd
 • dom
 • lui

Dit zorgt er soms voor dat ze gepest worden door hun leeftijdsgenoten. Als een dyslectisch kind niet op de juiste manier geholpen wordt, zal hij of zij moeite hebben met school. Dit maakt ze soms het slachtoffer van negatieve berichten en beoordelingen van leerkrachten, vrienden en familieleden.

Als kinderen alsmaar slecht presteren op school, zullen ze uiteindelijk de motivatie om te leren verliezen. Dit maakt ze dan onzeker over hun vaardigheden. Deze onzekerheid verplaatst zich dan mogelijk ook naar hun buitenschoolse activiteiten, wat de levenskwaliteit van deze kinderen belemmert.

Dyslectische kinderen kunnen daarom last krijgen van emotionele problemen of gedragsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • angststoornissen.
 • weinig eetlust.
 • slaapproblemen.
 • stress (gepaard met hoofdpijn, overgeven, buikpijn en anderen).
 • depressie (gevoelens van mislukking, onzekerheid, verdriet en stemmingswisselingen).
 • moeite met sociale interacties.
 • gedragsstoornissen die de oorzaak zijn van agressie uit zelfverdediging.
 • laag gevoel van eigenwaarde.

Hoe kunnen we kinderen met dyslexie helpen?

hoe kunnen we kinderen met dyslexie helpen

Kinderen met dyslexie zijn vaak creatief. Dit komt omdat ze op een onconventionele manier kunnen denken. Daarom lossen ze problemen vaak op een andere manier op. Als we ze op vroege leeftijd al helpen, wordt het mogelijk om verschillende problemen te voorkomen. Zo kunnen we hun gevoel van eigenwaarde en hun algehele welzijn beschermen.

Hoewel ze moeite hebben met spellen en ze langer nodig hebben om informatie op te nemen, is het belangrijk dat we ze ondersteunen en hulp bieden. We willen namelijk niet dat ze opgeven en willen stoppen met school.

Het is de taak van een ouder om ze te motiveren om te lezen en ze er thuis bij te helpen. Gelukkig zijn er een hoop leuke manieren waarop je een kind kunt leren lezen!

Daarnaast is het belangrijk dat het kind goed snapt wat dyslexie precies is. Voorkom dan ook dat het kind zich dom gaat voelen. Daarnaast is het belangrijk om ze meerdere mogelijkheden te geven om hun zelfvertrouwen te vergroten. Zorg ervoor dat je ze motiveert om andere dingen te proberen, zoals sport, kunst of theater.

Als jouw kind dyslexie heeft is het belangrijk om te weten dat er niets mis is met anders zijn. Zijn of haar dyslexie zegt niks over het kind zelf en mag nooit jouw liefde voor je kind in de weg zitten. Je zult misschien merken dat je kind heel veel andere talenten heeft die niets met lezen of schrijven te maken hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.