Veranderingen die het drinken van thee kan veroorzaken
Het is waarschijnlijk vast geen verrassing dat het drinken van thee populair is. Thee is immers de op een na populairste drank ter wereld is, na water.
Vrijwel alle soorten thee zijn gezond. Het maakt niet uit of het gaat om een heerlijk kopje groene thee, kamillethee of witte thee. Wist je echter dat groene thee een hoop antioxidanten bevat? Dit zorgt ervoor dat groene thee kan helpen om verschillende lichamelijke processen te verbeteren.
Lees ook:
De duizenden voordelen van groene thee
Camellia sinensis
Er zijn enorm veel onderzoeken uitgevoerd op de Camelia Sinesis-bladeren, de bladeren die gebruikt worden om groene thee te maken. Vooral een van deze onderzoeken, dat afgelopen mei gepubliceerd werd, is zeer interessant.
De Universiteit van Upsala in Zweden publiceerde een zeer interessant onderzoek. Met dit onderzoek werd aangetoond dat het regelmatig drinken van thee epigenetische veranderingen kan veroorzaken bij vrouwen.
Epigenetische veranderingen
Epigenetische veranderingen zijn chemische modificaties die in staat zijn om bepaalde genen ‘aan’ of ‘uit’ te zetten. Voor vrouwen is het zeer positief om bepaalde genen ‘aan te zetten’. Sommige genen zijn in staat om het lichaam te beschermen tegen carcinogene processen en de verwerking van oestrogeen.
In dit artikel geven wij je alle interessante informatie aangaande dit onderwerp.
Regelmatig thee drinken is zeer goed voor vrouwen
De leider van het onderzoek was dr. Weronica Ek. Ek werkt op de afdeling immunologie, genetica en pathologie aan de Universiteit van Upsala in Zweden.
Het onderzoek werd gedurende vijf jaar uitgevoerd bij meerdere populaties in Europa. Tijdens dit onderzoek werd gekeken naar het effect dat zowel koffie als thee op genetisch niveau kan hebben. Hierbij werd gekeken naar zowel mannen als vrouwen.
De resultaten van het onderzoek waren als volgt:
De catechines die thee bevat hebben een anti-carcinogene werking
Als eerste werd opgemerkt dat koffie geen effect had op genetische niveau. In het geval van thee deden er zich echter zeer interessante veranderingen voor. Bovendien maakte het helemaal niet uit of het nu ging om groene, zwarte of witte thee.
Opgemerkt werd dat thee allerlei epigenetische veranderingen veroorzaakte bij vrouwen, maar niet bij mannen.
Vreemd genoeg deden de epigenetische veranderingen zich voornamelijk voor in de genen die verbonden zijn aan de ontwikkeling en preventie van kanker. Daarnaast bleek dat thee ook invloed had op de genen die de verwerking van oestrogeen beïnvloeden.
Oestrogeengehalte
Voorgaande onderzoeken waren al in staat aan te tonen dat thee het oestrogeengehalte kan verlagen. Met name de chemisch actieve bestanddelen die thee bevat, zoals catechines, hebben veel invloed op carcinogene cellen. Laboratorische onderzoeken zijn al in staat geweest dit aan te tonen.
Dankzij de polyfenolen, theaflavines en thearubigines die thee bevat, is deze drank in staat om lichaamscellen en DNA te beschermen tegen cellulaire proliferatie en apoptose, of afsterving.
Waarom heeft thee meer invloed op vrouwen dan op mannen?
Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is er meer onderzoek nodig. Helaas is het voor dit onderzoek een probleem dat vrouwen gemiddeld meer thee drinken dan mannen.
Wat zou er dan gebeuren als mannen evenveel thee zouden drinken als vrouwen? Dit is iets dat nog moet blijken.
Toch zijn onderzoekers wederom in staat geweest aan te tonen dat thee oestrogeen op positieve wijze kan reguleren. Dit is hoe dan ook een gegeven dat op zichzelf al zeer interessant is.
Hormonen
Oestrogeen is een groep vrouwelijke hormonen. Deze hormonen voeren verschillende fysiologische functies uit. Wanneer een vrouw bijvoorbeeld een gecombineerde vorm van hormoontherapie ondergaat ter behandeling van overgangsverschijnselen, dan houdt deze behandeling doorgaans oestrogeen en progestativum in. Daarnaast zijn deze hormonen echter ook werkzaam in carcinogene processen.
Op de lange termijn kan dit gegeven het risico op borst- of baarmoederhalskanker vergroten.
Nog een reden om meer thee te drinken
Kortom, dit onderzoek deed een zeer belangrijke ontdekking: thee biedt voordelen voor vrouwen door de activering van genen die het lichaam beschermen tegen de ontwikkeling van kanker te reguleren.
Toch is het belangrijk om te onthouden dat wetenschappers meer onderzoeken moeten uitvoeren om hier gedetailleerder naar te kijken. Ze willen namelijk weten hoe deze veranderingen zich voordoen. Bovendien willen ze zien of deze veranderingen zich ook in het mannelijk lichaam voor zouden kunnen doen.
Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat het drinken van thee geen geneesmiddel is voor kanker.
Tegelijkertijd zal het ook de ontwikkeling van kanker niet volledig tegen kunnen gaan.
Goed voor je gezondheid
In plaats daarvan zouden we thee moeten zien als een soort ‘beschermengel’, een natuurlijke bemiddelaar van een goede gezondheid. En zoals met alles, is het belangrijk om ook thee met mate te drinken.
Daarom bestaat er, ondanks je leeftijd of geslacht, niets beters dan het drinken van twee kopjes thee per dag. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te ontwikkelen, een uitgebalanceerd dieet aan te houden en gevaarlijke gewoontes zoals roken of te weinig bewegen, te vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Grønbæk, K., Hother, C., & Jones, P. A. (2007). Epigenetic changes in cancer. APMIS. https://doi.org/10.1111/j.1600-0463.2007.apm_636.xml.x
- Jones, P. A., & Baylin, S. B. (2002). The fundamental role of epigenetic events in cancer. Nature Reviews Genetics. https://doi.org/10.1038/nrg816
- Kanwal, R., & Gupta, S. (2012). Epigenetic modifications in cancer. Clinical Genetics. https://doi.org/10.1111/j.1399-0004.2011.01809.x
- Yuan, J. M., Sun, C., & Butler, L. M. (2011). Tea and cancer prevention: Epidemiological studies. Pharmacological Research. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2011.03.002
- Fuhrman, B. J., Pfeiffer, R. M., Wu, A. H., Xu, X., Keefer, L. K., Veenstra, T. D., & Ziegler, R. G. (2013). Green tea intake is associated with urinary estrogen profiles in Japanese-American women. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-12-25