Hepatitis bij kinderen: wat je moet weten

Hepatitis bij kinderen kan zich manifesteren met koorts, buikpijn en gewichtsverlies. Dit zijn niet-specifieke symptomen, waardoor de ziekte in een vroeg stadium moeilijk op te sporen is.
Hepatitis bij kinderen: wat je moet weten

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 23 augustus, 2022

Hepatitis bij kinderen, net als bij volwassenen, bestaat uit een ontsteking van de lever. De lever is een orgaan dat zich aan de rechterkant van de buik bevindt en fungeert als een toxinezuiveringssysteem.

Het produceert ook verschillende essentiële stoffen die nodig zijn voor het leven, zoals stollingsfactoren, en is betrokken bij het verteringsproces. Het probleem is dat, wanneer het ontstoken raakt, de lever niet goed kan functioneren.

Hoewel de incidentie van hepatitis bij kinderen is afgenomen dankzij vaccins tegen bepaalde virussen, is het nog steeds een groot gezondheidsprobleem. Het is een infectie die misschien onopgemerkt blijft, maar op een bepaald moment in het leven tot complicaties leidt.

De meeste hepatitis wordt veroorzaakt door virussen die affiniteit hebben met de lever. In dit artikel leggen we uit wat hepatitis bij kinderen is en wat de meestvoorkomende oorzaken zijn.

Wat veroorzaakt hepatitis bij kinderen?

Zoals we al zeiden, wordt hepatitis bij kinderen bijna uitsluitend door virussen veroorzaakt. Ze zijn gegroepeerd in een familie die we hepatitis-virussen noemen. De belangrijkste zijn hepatitis A-, B- en C-virussen, hoewel er ook andere zijn, zoals D en E. Deze komen echter minder vaak voor.

De meestvoorkomende oorzaak van hepatitis bij kinderen is het hepatitis A-virus (HAV – Engelse link). De ziekte die het veroorzaakt is meestal goedaardig en zelfbeperkend. In Spanje bijvoorbeeld treft het bijna 5% van de kinderen. Dit virus verspreidt zich via de fecaal-orale route. Bijvoorbeeld wanneer we onze handen niet goed wassen na gebruik van het toilet.

De meeste gevallen doen zich voor op plaatsen waar geen goede hygiënische omstandigheden zijn. Wanneer we water consumeren dat niet goed is behandeld en gezuiverd, kan dit namelijk sporen bevatten van uitwerpselen die het virus dragen.

Hepatitis bij kinderen als gevolge van HAV blijft meestal onopgemerkt, aangezien de klinische manifestaties niet erg ernstig zijn. Dit betekent echter dat er soms epidemische uitbraken plaatsvinden of dat er een hoog besmettingsniveau is onder familieleden.

Hepatitis bij kinderen

Hepatitis B-virus

Het hepatitis B-virus (HBV) is ernstiger. Dit is niet omdat de infectie aanvankelijk meer uitgesproken symptomen veroorzaakt, maar omdat het de neiging heeft chronisch te worden. Dit virus verspreidt zich voornamelijk doordat de moeder het tijdens de zwangerschap of geboorte op de baby overdraagt.

Er zijn ook veel gevallen waarin het virus zich tijdens de adolescentie verspreidt. Dit kan zijn bij adolescenten die verslaafd zijn aan het injecteren van drugs zoals heroïne. Het kan zelfs door een tatoeage of piercing zonder de juiste hygiënemaatregelen komen.

Hepatitis C-virus

Hepatitis bij kinderen is meestal niet het gevolg van het hepatitis C-virus (HCV). De veiligheidsmaatregelen zijn namelijk sterk verbeterd. Dit virus wordt ook via ouders overgedragen en de overgrote meerderheid is afkomstig van geïnfecteerde moeders. Maar ook hier geldt dat zelfs in deze situaties minder waarschijnlijk is dat het de baby infecteert.

HCV heeft ook de neiging chronisch te worden. Bijna 75% van de gevallen van infectie ontwikkelt zich uiteindelijk tot levercirrose of leverkanker. Het is daarom essentieel om het te voorkomen en te behandelen.

Ook interessant om te lezen:
Voedingsadviezen voor mensen met cirrose 

Wat zijn de symptomen van hepatitis

Wat zijn de symptomen van hepatitis bij kinderen?

Zoals we al zeiden, kan hepatitis bij kinderen onopgemerkt blijven. De symptomen zijn vrij niet-specifiek en in sommige gevallen mild. Het kan zich bijvoorbeeld uiten in de vorm van een gevoel van vermoeidheid en algemene  malaise.

In sommige gevallen hebben kinderen last van geelzucht. Dit bestaat uit het gelig worden van de huid en de ogen. Er kan ook sprake zijn van:

  • Koorts: niet zo hoog bij hepatitis A en iets hoger bij het eerste beeld van hepatitis B.
  • Braken.
  • Buikpijn: vooral in het gebied van de lever.
  • Verlies van eetlust en gewichtsverlies.

Kinderen moeten het vaccinatieschema volgen, dat hen kan beschermen tegen bepaalde vormen van hepatitis. Als er waarschuwingssignalen zijn, is het ook essentieel om naar de dokter te gaan en hem alle noodzakelijke tests te laten uitvoeren om het kind te controleren of te behandelen in geval van infectie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.