Groene thee om acne te verminderen: werkt het?
Kan groene thee helpen om acne te verminderen? Laten we beginnen met te zeggen dat acne geen ernstig gezondheidsprobleem is – althans niet vanuit een biologisch oogpunt. Het kan echter leiden tot aanzienlijke schade aan het uiterlijk en het zelfbeeld van iemand.
Meestal reageert acne goed op thuisbehandelingen en sommige daarvan bevatten groene thee als het actieve ingrediënt. Slechts zelden wordt de aandoening hier resistent tegen. Als dat wel het geval is, heb je gespecialiseerde interventie nodig. Dit probleem treft vooral tieners, hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen.
Acne komt vaker voor bij vrouwen, maar bij mannen zijn de problemen vaak ernstiger. Ongeveer 5% van de vrouwen blijft acne houden tot de leeftijd van 40 jaar. Over het algemeen vinden specialisten acne een ernstig probleem als het plotseling verschijnt bij een oudere volwassene.
Wat is acne?
Acne is een van de meestvoorkomende huidaandoeningen. Het ontstaat wanneer poriën verstopt raken met sporen van talg en dode cellen. Je weet het misschien niet, maar je huid heeft kleine gaatjes die poriën worden genoemd. Deze zijn onderling verbonden met de talgklieren via een kanaaltje.
De talgklieren produceren een vettige substantie genaamd talg. En deze talg transporteert dode huidcellen naar het oppervlak, door de follikels. Dus wanneer haar door de follikels heen groeit en een porie met dode cellen verstopt, komen talg en haar vaak samen en vormen een puistje.
Dat wil zeggen, de samenvloeiing van dode cellen, talg en haar zorgt ervoor dat bacteriën op één punt samenklonteren en dit leidt tot een zwelling. Op dit moment begint de porie te verstoppen en daardoor ontstaat acne op de huid van:
- gezicht
- nek
- borst
- rug
- schouders
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Littekens door acne op je gezicht? Lees over 5 gezichtsmaskers
Factoren die acne beïnvloeden
Sommige mensen hebben aanleg voor acne en er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Dit zijn onder andere:
- leeftijd
- familiegeschiedenis
- hormonale veranderingen
- huidcontact met vettige stoffen
- druk
- voortdurende wrijving op de huid (zoals het herhaaldelijk mobiele telefoons tegen je gezicht aan houden)
- stress
Daarnaast kunnen verschillende factoren acne verergeren. De meestvoorkomende oorzaken zijn:
- Inname van bepaalde medicijnen. Dit omvat onder meer medicatie die corticosteroïden, lithium of testosteron bevatten.
- Dieet. Volgens studies zijn er bepaalde soorten voedsel die vaker leiden tot acne zoals chocolade. Er is geen hogere incidentie van acne met de consumptie van voedsel met een hoog vetgehalte.
- Hormonale veranderingen. Deze komen voor tijdens en vóór de menstruatie, zwangerschap of bij het gebruik van orale anticonceptiva.
- Spanning. Hoewel stress alleen niet tot acne leidt, kan het de acneproblemen wel erger maken.
Er is een mythe over acne die zou voortkomen uit een gebrek aan hygiëne. Het wassen van de huid met een buitensporige hoeveelheid kracht of met zeer sterke zepen kan het probleem juist verergeren. Het gebruik van cosmetica alleen leidt ook niet per se tot acne. Het hangt allemaal af van je huidtype.
Remedie met groene thee om acne te verminderen
Groene thee is een natuurlijk samentrekkend middel dat goede resultaten kan opleveren wanneer het wordt gebruikt bij de behandeling van acne. Het is ook een antioxidant die in staat is om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren.
Het drinken van groene thee kan helpen acne te verminderen, omdat het helpt de productie van talg te verminderen. Zoals met alles is moderatie de sleutel, dus één kopje per dag zou voldoende moeten zijn.
Groene thee is een natuurlijk ingrediënt dat acne kan helpen voorkomen. Het helpt de talgproductie te reguleren, zowel via inname als via lokale toepassing op de huid.
Daarnaast kun je het ook op de huid aanbrengen. Maak gewoon een kompres van een groene thee-extract en breng dit aan op het getroffen gebied. Dit zal helpen om:
- bacteriën uit het gebied te verwijderen.
- ontstekingen te verminderen.
- puistjes te voorkomen.
Andere opties om groene thee te gebruiken om acne te verminderen
Er zijn andere, iets uitgebreidere opties voor het gebruik van groene thee om acne te verminderen. Ze behandelen niet alleen acne, maar ze verbeteren ook het algehele uiterlijk van je huid.
Ze bieden daarnaast frisheid en stevigheid voor je huid, om zo vroegtijdige veroudering te helpen voorkomen. Enkele van de meest effectieve maskers hiervoor zullen we hieronder bespreken.
Groene thee en honing
- Neem een lepel van beiden en maak er een pasta van.
- Breng het vervolgens op je gezicht aan en laat het 15 of 20 minuten zijn werk doen.
- Spoel het daarna met koud water af en herhaal deze procedure twee keer per week.
Groene thee en aloëvera
- Voor deze remedie heb je twee zakjes groene thee, een eetlepel aloëvera en een kopje water nodig.
- Wat je eerst moet doen is een infusie maken met de twee theezakjes en deze laten afkoelen.
- Meng het vervolgens met de andere ingrediënten en doe het in een spuitfles.
- Spray het op je gezicht na het baden en laat het dan opdrogen.
Heb je ooit geprobeerd deze remedies met groene thee te gebruiken om acne te verminderen? Zoals je kunt zien, kan zowel het drinken als de toepassing ervan op de huid behoorlijk nuttig zijn bij de behandeling van deze huidaandoening.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mahmood, S. N., & Bowe, W. P. (2014). Diet and acne update: carbohydrates emerge as the main culprit. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
- Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants (Basel). 2016;6(1):2. Published 2016 Dec 29. doi:10.3390/antiox6010002
- Lu, P. H., & Hsu, C. H. (2016). Does supplementation with green tea extract improve acne in post-adolescent women? A randomized, double-blind, and placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.004
- Mahmood T, Akhtar N, Moldovan C. A comparison of the effects of topical green tea and lotus on facial sebum control in healthy humans. Hippokratia. 2013;17(1):64–67.
- Hsu, S. (2005). Green tea and the skin. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2004.12.044