Gluten in het vegetarische dieet: wat je moet weten als je coeliakie hebt

We gaan je laten zien met welke tips je rekening moet houden als je begint met een glutenvrij vegetarisch dieet om tot een probleemloze aanpak te komen.
Gluten in het vegetarische dieet: wat je moet weten als je coeliakie hebt

Laatste update: 08 januari, 2024

Het glutenvrije vegetarische dieet kan worden toegepast bij mensen die coeliakie of gevoeligheid voor de voedingsstof hebben en de consumptie van vlees en vis willen vermijden. Daarnaast willen steeds meer mensen vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Dus wat moet je weten over gluten in het vegetarische dieet?

Gluten is een eiwit dat aanwezig is in veel producten van plantaardige oorsprong, vooral in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Het is echter mogelijk om een glutenvrij dieet te volgen dat voldoet aan de dagelijkse voedingseisen.

Voordat we beginnen, moeten we erop wijzen dat vegetarische of veganistische diëten als zodanig niet beter zijn voor de gezondheid dan omnivore diëten. Ze moeten niet om deze reden worden ingevoerd.

Het is een keuze gebaseerd op een diepe morele last die te maken heeft met de noodzaak om dierenleed en mishandeling te vermijden. Het is mogelijk om het te optimaliseren om het gezond te maken, maar het zal nodig zijn om regelmatig supplementen op te nemen.

Gluten in het vegetarische dieet

Een vegetarische maaltijd
Als je last hebt van ongemakken na het regelmatig eten van gluten, raadpleeg dan je arts.

Gluten in het vegetarische dieet kunnen worden verwijderd als er een bevestigde diagnose van coeliakie is, of gewoon als je darmproblemen ervaart na het consumeren van dit eiwit.

Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Medicina, en wat dat laatste betreft, is het mogelijk om spijsverteringsproblemen te krijgen na de inname van gluten zonder dat je daadwerkelijk coeliakie hebt. Denk aan klachten zoals een opgeblazen gevoel, pijn, gas of diarree.

De precieze fysiologie van het probleem is tot op heden onbekend. Het wordt glutensensitiviteit genoemd.

Niet alle mensen die deze pathologie hebben ontwikkeld hebben symptomen met dezelfde intensiteit. Daarom kunnen sommigen een bepaalde hoeveelheid gluten in het patroon verdragen. In dit geval zal het het beste zijn om individuele sensaties te controleren om de voedingsstof volledig of gedeeltelijk uit je dieet te verwijderen.

In het geval van coeliakie zal het veel strenger moeten zijn. Niet alleen moet de stof volledig worden verwijderd, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen sporen van worden ingenomen.

Er zijn echter bepaalde producten, zoals haver, die bepaalde mensen met coeliakie wel kunnen consumeren. Het is echter wel belangrijk om haver van gecontroleerde teelt te kiezen, want het is vaak besmet met gluten door het gebruik van dezelfde machines en opslagmethoden als tarwe!

Haver bevat een stof die lijkt op gluten, avenine, maar met een andere structuur. De individuele tolerantie moet worden getest voordat het voedsel voor dit type mensen regelmatig in het dieet wordt opgenomen.

Voor meer informatie kun je dit artikel lezen:
6 toetjes voor mensen met coeliakie die je moet proberen

Glutenvrije vegetarische producten

Vegan kaas
Evalueer met je diëtist, of vleesvervangers voor jou de beste optie zijn.

In het kader van verse voedingsmiddelen met betrekking tot gluten in het vegetarische dieet is het voldoende om tarwe, gerst en rogge te vermijden. Bepaalde bewerkte voedingsmiddelen, zoals vleesvervangers, worden echter vaak in het dieet opgenomen om de eiwitinname te verbeteren.

Ten minste 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag zou voor zittende mensen gegarandeerd moeten zijn om de fysiologie goed te laten functioneren. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in de Annals of Nutrition & Metabolism bevestigt dit.

Je zult moeten zoeken naar de glutenvrije productcertificering in de etikettering, vooral als we het hebben over mensen met coeliakie. Zo niet, dan kan de structuur van het spijsverteringskanaal worden aangetast. Daardoor neemt de kans toe op complexe en chronische pathologieën die na verloop van tijd levensbedreigend kunnen zijn.

De aanwezigheid van vleesvervangers moet men echter matigen. Het is belangrijk om de eiwitinname te verhogen, maar ze zijn niet altijd de beste optie. Daarvoor kan het opnemen van plantaardige eiwitshakes in de dagelijkse voeding een beter alternatief zijn.

Erwteneiwit is een goede optie. Bovendien corrigeren deze supplementen door middel van voedseltechniek tekorten in de verteerbaarheid en aminozuurtekorten.

Op deze manier wordt ook de introductie in het organisme vermeden van elementen die op middellange termijn schadelijk kunnen zijn. Denk aan zaken zoals transvetten en kunstmatige toevoegingen.

Van deze laatste zijn vooral de kunstmatige zoetstoffen opmerkelijk. Hun invloed op het lichaam is controversieel en sommige aanwijzingen (Engelse link) wijzen erop dat ze op termijn schade kunnen toebrengen aan de darmmicrobiota.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Alles over coeliakie of glutenintolerantie

Het is mogelijk om een glutenvrij vegetarisch of veganistisch dieet te volgen

Het coeliakie-dieet wat je moet weten

Zoals je hebt gezien is het relatief eenvoudig om een glutenvrij vegetarisch dieet te volgen. Je moet alleen voorzichtig zijn met hoeveel bewerkt voedsel je eet en altijd op de etikettering letten.

Anderzijds moet het gebruik van bepaalde granen als bron van koolhydraten vermeden worden. Vooral knollen, peulvruchten en rijst of pseudogranen moeten worden gebruikt om in de dagelijkse suikerbehoefte te voorzien.

Ten slotte kan het probleem van non-coeliakie glutengevoeligheid soms liggen in de microbiota. Het uitvoeren van een protocol om de kwaliteit van de microbiota te verbeteren zou op middellange termijn goede resultaten opleveren. Daardoor zou de tolerantie van het organisme voor het eiwit kunnen toenemen.

Hetzelfde geldt niet in het geval van coeliakie. Hier is het probleem auto-immuun en verbetert het alleen met totale glutenbeperking.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Roszkowska A, Pawlicka M, Mroczek A, Bałabuszek K, Nieradko-Iwanicka B. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas). 2019;55(6):222. Published 2019 May 28. doi:10.3390/medicina55060222
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Suez J, Korem T, Zeevi D, et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014;514(7521):181-186. doi:10.1038/nature13793

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.