Koffie drinken op gezonde manieren
Verschillende mensen hebben verschillende meningen voor en tegen de consumptie van koffie. Sommigen zeggen dat het slecht voor je gezondheid is, anderen zeggen dat het veel natuurlijke voordelen bevat.
Dat hangt echter allemaal af van een aantal factoren, zoals hoeveel kopjes per dag je drinkt, het cafeïnegehalte en wat je eraan toevoegt. Leer meer over de gezonde manieren waarop je koffie kunt drinken in het volgende artikel.
Wat je moet weten over koffie
Je hebt vast al wel vaker over deze donkere drank gelezen, met zijn aparte, diepe geur. Het brengt mensen bij elkaar, zorgt dat ze laat kunnen studeren of helpt ze ‘s ochtends wakker worden.
Je moet echter altijd in gedachte houden dat koffie cafeïne bevat. Dit is een stof die ons centrale zenuwstelsel stimuleert, waardoor we ons opgewekter voelen.
Dit mag dan geweldig lijken voor mensen die onder hoge druk werken of een stressvolle baan hebben, maar de waarheid is dat de effecten van cafeïne op de middellange en lange termijn niet zo goed voor je zijn.
Koffie versnelt de hartslag, irriteert je maagwand en zorgt ervoor dat je je wakkerder en alerter voelt. Het vermindert ook je eetlust en volgens sommige onderzoeken kan het ervoor zorgen dat je dingen sneller onthoudt en beter kunt studeren.
Wanneer koffie slecht voor je wordt
Over het algemeen is een gematigde consumptie van koffie (vijf koppen per week) niet slecht voor het lichaam. Mensen die overmatig koffie drinken ontwikkelen echter een tolerantie voor de alkaloïden die in koffie zitten. Dat gebeurt ook bij andere geneesmiddelen.
Daarom merken mensen die meer dan twee koppen koffie per dag drinken de effecten minder dan iemand die het niet gewend is.
Als je koffie drinkt en ook nog rookt, niet aan beweging doet, veel fastfood eet en een sedentaire levensstijl hebt, heb je een hoger risico om ernstige gezondheidsproblemen op te lopen. Dit is niet alleen vanwege deze drank, maar door de combinatie van risicofactoren.
Je moet er bovendien voor zorgen dat je voldoende uitrust zodat je niet zoveel koffie hoeft te drinken. Als je angstig, geïrriteerd, slecht gemutst of slapeloos bent, zou het kunnen dat koffie een negatief effect op je heeft.
Als je daarbij lijdt aan een hoge bloeddruk, cardiovasculaire ziekte, nierproblemen, anemie, obesitas of als je zwanger bent, raden we aan om geen koffie te drinken of je inname te verlagen tot zo weinig mogelijk.
Het is het ook waard om te onthouden dat mensen die aan bloedarmoede lijden, veganisten en vegetariërs beter niet veel koffie kunnen drinken. Dat komt omdat het, net als thee, het de ijzerabsorptie dwarsboomt.
Voedingsmiddelen die hetzelfde effect hebben zijn onder andere cola en chocolade. Koffie zou ook de opname van calcium verminderen. Daarom raden we ook af het te drinken als je lijdt aan osteoporose of gebroken botten of tanden.
Koffie drinken op gezondere manieren
Denk je dat je afhankelijk bent van koffie? Heb je steeds meer nodig om alert en wakker te blijven? Drink je meer dan vier koppen per dag, zo zwart en sterk als maar mogelijk is? Maakt één of meer van de bovengenoemde risicofactoren uit van je leven?
Zo ja, lees dan vooral deze tips om koffie op een gezondere manier te drinken goed.
Voeg geen melk, room of suiker aan je koffie toe. Kies eventueel voor een paar druppels magere melk, stevia of onbewerkte suiker. Dit zorgt ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt.
Drink geen koffie in plaats van een ontbijt om je maag te laten denken dat je hebt gegeten. Je lichaam heeft brandstof nodig om iedere dag te functioneren. Dat haal je onder andere uit fruit, granen en zuivelproducten.
Als je voldoende gehydrateerd bent, voel je je minder gestrest en daardoor voel je ook de drang om koffie te drinken minder. Water, fruitsap en kruidenthee komt hierbij goed van pas.
Drink geen koffie in combinatie met anti-depressiva of sigaretten. Deze combinaties kunnen namelijk ernstige hoofdpijn, hoge bloeddruk en migraine veroorzaken.
Investeer in een koffieapparaat. Op die manier haal je het meeste uit de bonen die je hebt gekocht, waardoor je geld bespaart en minder vervuilt. Gebruik ook bij voorkeur gedistilleerd water om je koffie te maken, aangezien in ons kraanwater spoorelementen van chemicaliën kunnen zitten. Je kunt ook een koffiemolen kopen om de bonen zelf te malen.
Welke soorten koffie kun je het beste drinken?
Neem het liefste biologische koffie. Het is misschien wat duurder dan de reguliere koffie die je in de supermarkt kunt kopen en misschien moet je er wel voor naar een bepaalde winkel, maar het verschil tussen biologische en reguliere koffie is ontzettend groot.
Biologische koffie is niet behandeld met pesticiden of herbiciden, wat betekent dat het veel beter is voor de gezondheid. Biologische koffiebonen zijn ook groter en brengen meer koffie op, dus het is ook nog eens goed voor het milieu.
Kies daarnaast bij voorkeur voor donkere, geroosterde koffiebonen. Deze bonen bevatten meer antioxidanten vergeleken met reguliere geroosterde bonen. Ze zijn wat sterker dan de traditionele koffiebonen, dus je hebt er ook minder van nodig.
Groene koffie is ook een goede keuze. Dit is de laatste tijd populair geworden, omdat het volgens deskundigen helpt bij het verliezen van gewicht. Dit soort koffie komt niet van een andere plant. Het wordt van dezelfde bonen gemaakt, maar deze worden niet geroosterd en behouden hun natuurlijke groene kleur.
Ten slotte kun je het door natuurlijke thee of cafeïnevrije koffie vervangen. Deze alternatieven hebben minder snel een negatief effect, waardoor je je kalm en ontspannen voelt.
Deze bonen helpen bij het verlagen van je vetpercentage, verminderen het aantal vrije radicalen in je lichaam en verminderen cellulitis. Ze zorgen ook dat je je voller voelt en geven je een meer natuurlijke energie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Peralta, E. C. (2008). Analisis de los Alimentos Cafeina. PhD Proposal. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Oliveira Guerra, R., Coelho Bernardo, G., & Villaverde Gutierrez, C. (1999). Cafeina y deporte. Archivos de Medicina Del Deporte. https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1007/s11906-017-0780-8
- R., B. A. D., & Rozo, M. (2004). Efectos Del Café Con Cafeína En La Ejecución Cognoscitiva De Estudiantes Universitarios. Cafeina y Cognicion.
- Lozano, R. P., García, Y. A., Tafalla, D. B., & Farré Albaladejo, M. (2007). Cafeína: Un nutriente, un fármaco, o una droga de abuso. Adicciones. https://doi.org/10.20882/adicciones.303