Gewoonten waar je onbewust ziek van kunt worden

Wist je dat aardappelen in de koelkast bewaren slecht kan zijn voor je gezondheid? Ook al denken we dat ze gezond zijn en maken we er al ons hele leven gebruik van, zijn er sommige gewoonten die we maar beter af kunnen leren. Leer meer in dit artikel!
Gewoonten waar je onbewust ziek van kunt worden

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Je weet dat je wanneer je in de winter zonder jas naar buiten gaat verkouden kunt worden en dat te veel eten indigestie kan veroorzaken. Er zijn echter nog een hoop andere dagelijkse gewoonten waar je ziek van kunt worden zonder dat je het doorhebt.

In dit artikel zullen we een paar van deze gewoonten met je delen. Op die manier kun je proberen ze in het vervolg te vermijden (of in ieder geval op de hoogte worden gebracht van de redenen waarom je misschien last hebt van bepaalde problemen.)

Welke gewoonten heb jij die jou ziek kunnen maken?

Natuurlijk heeft niemand er zin in om ziek te zijn of voortdurend last te hebben van bepaalde symptomen en pijntjes. Als je echter niet weet wat de gevolgen kunnen zijn van bepaalde gewoonten, dan zullen dit soort problemen zich ongetwijfeld voor blijven doen.

Enkele van de gewoonten die slecht kunnen zijn voor je gezondheid zijn:

Kleding binnenshuis op laten drogen

Kleding laten drogen

Als je geen droger hebt, wat doe je dan wanneer het regent en je je kleding dus niet buiten kunt ophangen om het te laten drogen?

Waarschijnlijk zet je het wasrek vlak naast de verwarming of in de badkamer. Misschien hang je je kleding wel op in de keuken. Of wellicht heb je alleen plaats in de woonkamer en zet je een raam open om de kleding tenminste een beetje te laten luchten.

Natte kleding in huis laten drogen, kan echter een zeer ongezonde omgeving creëren. Dit komt doordat schimmels en huisstofmijt zich in dit soort omgevingen veel sneller kunnen vermenigvuldigen.

Het ontbijt overslaan

Sommige mensen kiezen ervoor om niet te ontbijten omdat ze geen tijd denken te hebben. Voor anderen is het gewoon iets wat ze altijd al hebben gedaan.

Hoe dan ook, is het zo dat een hoop mensen niet ontbijten voordat ze de deur uitgaan. Dit is echter helemaal niet verstandig.

  • Ten eerste heeft je lichaam energie nodig om de dag aan te kunnen.
  • Ten tweede zal je maag, wanneer je niet ontbijt, de rest van de ochtend meer voedingsstoffen nodig hebben, waardoor je als gevolg een zeer grote lunch naar binnen zult werken of de hele tijd door zult lopen snacken.

Dit veroorzaakt gewichtstoename en aandoeningen die hieraan verbonden zijn.

Denk aan aandoeningen als:

Liegen tegen je dokter

Het maakt niet uit wat voor dokter het is. De kans is groot dat je wel eens hebt gelogen of iets verborgen hebt gehouden tijdens een afspraak. Door dit te doen, kan je dokter je niet goed helpen om je problemen op te lossen of je ziekte te behandelen.

Bovendien kan dit ervoor zorgen dat je dokter de verkeerde diagnose stelt en op basis daarvan de verkeerde medicijnen voorschrijft.

Dit kan allemaal als gevolg hebben dat je probleem alleen maar groter wordt en in het ergste geval zelfs je leven in gevaar brengen.

Oncomfortabele schoenen dragen

Hoge hakken dragen

Vrouwen kiezen er liever voor om rond te lopen op hoge hakken van tien centimeter dan om goed voor hun voeten te zorgen. Sommige mannen dragen voortdurend dezelfde sportschoenen en krijgen als gevolg last van voetschimmel.

Schoeisel zou altijd comfortabel moeten zijn. Comfort zou voor mode moeten komen.

Als dit niet zo is, dan kan dit veel onaangename problemen veroorzaken:

  • likdoorns
  • zwemmerseczeem
  • vervelling
  • onaangename geur
  • jeuk
  • verdraaide tenen

Net nadat je gegeten hebt je tanden poetsen

Natuurlijk is een goede orale hygiëne belangrijk. Het probleem is in dit geval verbonden aan het moment waarop je deze hygiëne onderhoudt.

Sommige mensen poetsen hun tanden gelijk na het eten. Door dit te doen, is hun speeksel niet in staat om de pH-waarde in hun mond te neutraliseren. Als gevolg raakt hun tandglazuur beschadigd door de zuren in hun voedsel.

Wacht daarom minstens dertig minuten met het poetsen van je tanden nadat je gegeten hebt (in de tussentijd is het verstandig om wel water te drinken).

Eten vlak voor het slapengaan

Je laatste hap naar binnen schrokken terwijl je je pyjama al aan hebt, is absoluut niet verstandig.

Waarom niet?

  • Allereerst zal het ervoor zorgen dat je last krijgt van indigestie.
  • Ten tweede zal het je nachtrust verstoren.
  • Ten derde zal het waarschijnlijk leiden tot gewichtstoename (je spijsvertering is een stuk langzamer tijdens het slapen)

Ook is het niet verstandig om te veel te eten bij het avondeten. Dit geldt vooral als je slapeloosheid wilt voorkomen of nadelige gevolgen voor je gezondheid wilt vermijden.

Eten zonder dat je honger hebt

Nog een slechte gewoonte, is om te eten zonder dat je honger hebt. Dit houdt in dat je drang om te eten veroorzaakt wordt door iets anders, zoals:

  • verveling
  • verdriet
  • zenuwachtigheid

Zonder het door te hebben, kunnen we grote hoeveelheden voedsel naar binnen werken, allerlei ingrediënten door elkaar mengen en last krijgen van heftige indigestie. Eten vanuit zenuwachtigheid, depressie of verdriet kan gewichtstoename veroorzaken.

Bovendien kan het ook allerlei vormen van buikpijn veroorzaken.

’s Nachts werken

's Nachts werken

Hiertoe behoort ook studeren. Er zijn een hoop mensen die beweren dat ze na middernacht veel beter kunnen werken. In werkelijkheid is het echter zo dat je lichaam en hersenen gedurende de nacht trager worden.

Daarnaast is overdag slapen nadat je de hele nacht hebt doorgehaald ook niet hetzelfde als ’s nachts slapen. ’s Nachts werken is hetzelfde als je biologische klok in de war brengen, en zo de volgende problemen veroorzaken: 

  • stress
  • prikkelbaarheid
  • gewichtstoename

Nagelbijten

Dit is een zeer slechte gewoonte. Het is niet alleen slecht voor de uitstraling van je handen (zo kan het bijvoorbeeld misvormingen in je vingers veroorzaken). Het is ook slecht voor de gezondheid van je tanden.

Je tandglazuur raakt versleten doordat je er steeds mee over je nagels knarst. En alsof dit niet al genoeg was, kan deze gewoonte er ook voor zorgen dat je allerlei ziekten oploopt.

Dit komt doordat je je vieze vingers op deze manier in aanraking brengt met de slijmvliezen in je mond.

’s Ochtends je ramen openzetten

Raam openen

Wellicht heb je van je oma geleerd dat het belangrijk is om ’s ochtends de ramen open te zetten om het huis te laten luchten. Dit was vroeger misschien goed advies, maar dit advies geldt niet voor mensen die in de stad wonen.

Je denkt misschien dat de lucht die je naar binnen laat waaien fris is, maar eigenlijk zit deze lucht vol gifstoffen waar je ziek van kunt worden.

Eten opwarmen in plastic bakjes

Genoeg mensen kiezen ervoor om eten van huis mee te nemen naar hun werk om geld te besparen.

Het plastic waar je dit eten in meeneemt wordt automatisch ook het bord waar je van eet en de houder waar je je eten in opwarmt. Je zet het eten simpelweg met bakje en al in de magnetron.

We zullen je niet vertellen hoe slecht de magnetron is voor je gezondheid. Deze situatie wordt echter een stuk schadelijker wanneer je je eten verwarmt in je broodtrommel.

Plastic bevat namelijk bisfenol A. Dit is een chemisch bestanddeel dat giftig wordt wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. En het komt onopgemerkt in je eten terecht. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Peat, J. K., Dickerson, J., & Li, J. (1998). Effects of damp and mould in the home on respiratory health: A review of the literature. Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1111/j.1398-9995.1998.tb03859.x

  • Zhang, L., Cordeiro, L. S., Liu, J., & Ma, Y. (2017). The association between breakfast skipping and body weight, nutrient intake, and metabolic measures among participants with metabolic syndrome. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9040384

  • Tareke, E., Rydberg, P., Karlsson, P., Eriksson, S., & Törnqvist, M. (2002). Analysis of acrylamide, a carcinogen formed in heated foodstuffs. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020302f


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.