Gewoonten om je te helpen omgaan met slaapapneu

We kennen allemaal het belang van een goede nachtrust. We kunnen dit echter niet allemaal krijgen. Hier volgen enkele gewoonten om je te helpen omgaan met slaapapneu.
Gewoonten om je te helpen omgaan met slaapapneu

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een goede nachtrust is belangrijk als het gaat om genieten van een goede kwaliteit van leven. Sommige aandoeningen zorgen er echter voor dat mensen niet goed kunnen rusten. Een van deze aandoeningen is slaapapneu. Op de lange termijn heeft dit invloed op iemands gezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je kunt omgaan met slaapapneu.

Slaapapneu is een van die aandoeningen die dankzij de moderne geneeskunde en verschillende nachtelijke gewoonten kunnen worden verbeterd. De eerste stap naar een geruststellende en gezonde nachtrust is weten wat slaapapneu is en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat is slaapapneu?

Gewoonten om je te helpen omgaan met slaapapneu

Terwijl we slapen, vertraagt onze ademhaling en neemt een soepel en constant ritme aan dat het lichaam van zuurstof voorziet en het in staat stelt al zijn functies correct uit te voeren. Slaapapneu is de onderbreking van de ademhaling gedurende seconden of zelfs minuten, waardoor wordt voorkomen dat zuurstof de hersenen bereikt.

In het begin realiseert de persoon zich misschien niet dat hij/zij is gestopt met ademen. Wanneer de aandoening echter geavanceerder wordt, wordt de kwaliteit van de slaap van de persoon in kwestie ook aangetast, waardoor hij of zij gedurende de nacht meerdere keren wakker wordt. Dit veroorzaakt veranderingen in hun normale slaappatroon en heeft schadelijke gevolgen.

Er zijn twee soorten slaapapneu:

  1. Obstructieve apneu treedt op wanneer er een abnormale groei van weefsel rond de luchtwegen of keel is. Dit type apneu wordt gemakkelijk gedetecteerd omdat de persoon die eraan lijdt meestal snurkt. Het kan mild, matig of ernstig zijn, afhankelijk van het aantal keren dat je tijdens je slaap stopt met ademen. Ook speelt de leeftijd van de persoon een rol.
  2. Het andere type slaapapneu, centrale slaapapneu, is veel ernstiger. Het centrale zenuwstelsel is hier namelijk bij betrokken. In dit geval stopt het ademhalingscentrum met het ontvangen van de opdracht van de hersenen om te ademen. Deze situatie onderbreekt de diepe slaap en zorgt ervoor dat de persoon ‘s nachts meerdere keren wakker wordt.

Omgaan met slaapapneu: factoren die het beïnvloeden

Bepaalde factoren vergroten de kans dat iemand aan slaapapneu lijdt. Sommige ervan zijn:

  • Ouderdom: apneu maakt geen onderscheid tussen geslacht. Er is echter een hoger percentage volwassen mannen dat eraan lijdt.
  • Obesitas: het is bewezen dat overgewicht de kans op slaapapneu vertienvoudigt. Dit cijfer neemt nog meer toe als de persoon in kwestie morbide obesitas heeft.
  • Roken en alcoholgebruik: beide factoren veranderen het ademhalingscentrum.
  • Pathologieën van de luchtwegen: dit komt vrij vaak voor bij kinderen vanwege de overmatige grootte van amandelen.
  • Overmatige inname van slaappillen of kalmerende middelen: dit veroorzaakt een verandering in het zenuwstelsel. Als alternatief zijn er uitstekende natuurlijke remedies.

Andere geaggregeerde factoren verergeren de situatie ook. Denk bijvoorbeeld aan overwerk, stress, blootstelling aan hoge niveaus van kooldioxide, hartaandoeningen of beroertes, hypertensie en onvoldoende slaap krijgen.

Symptomen

Snurken is een symptoom van apneu

Het eerste teken van deze aandoening is slaperigheid gedurende de dag. Het constante ontwaken ‘s nachts verhindert de persoon om een goede nachtrust te hebben. Daarom hebben ze tijdens hun werkdag, bij het studeren of bij het uitvoeren van alledaagse taken hun gedachten er niet helemaal bij.

Zuurstoftekort, zelfs met kortere tussenpozen, veroorzaakt een gebrek aan geheugen en nervositeit. Het kan zelfs misselijkheid, hallucinaties en wazig zien veroorzaken.

Gezien deze symptomen zal de medische specialist een reeks medische onderzoeken aanvragen om te bepalen wat voor soort apneu de patiënt heeft. Naast het lichamelijke onderzoek van de mond en keel kunnen ze ook specifiek slaaponderzoek uitvoeren.

Nadat het type en de ernst van de aandoening zijn vastgesteld, beslist de specialist over een behandeling. Het meeste medische advies is gericht op het veranderen van de gewoonten van de patiënt.

Omgaan met slaapapneu: gezonde manieren

Met deze goede gewoonten kun je slaapapneu aan, of op zijn minst verlichten:

  • Om apneus te voorkomen, moet je op de linkerkant van je lichaam gaan slapen. Deze positie helpt het hart beter te pompen en de luchtwegen zonder problemen open te zetten. Het voorkomt ook dat je snurkt.
  • Drink geen alcohol in de zes uur voordat je gaat slapen.
  • Stop met roken.
  • Gebruik geen slaappillen.
  • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging.
  • Eet gezond.
  • Let op je gewicht.
  • Kijk geen televisie, gebruik niet je computer of mobiele telefoon en luister niet naar luide muziek voordat je gaat slapen.

Met deze eenvoudige nachtelijke gewoonten kun je met succes het hoofd bieden aan slaapapneu. Het is natuurlijk essentieel om naar de dokter te gaan en zijn of haar instructies op te volgen. Zo geniet je van een goede nachtrust en een gezonde levensstijl.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.