Zeg vaarwel tegen gas in je darmen met deze eenvoudige en effectieve oefeningen
Als je vaak last hebt van gas in je darmen dan heb je misschien nooit overwogen dat er oefeningen zijn die je kunt doen om er vanaf te komen, in plaats van medicijnen in te nemen. Hoewel er allerlei medicijnen op de markt zijn is het altijd beter om iets natuurlijks te proberen om van je gas af te komen.
Vandaag gaan we je vertellen over oefeningen die heel effectief zijn bij het verwijderen van gas in je darmen. Hoewel we niet beloven dat ze allemaal voor je zullen werken raden we je aan om ze allemaal te proberen om te kijken welke het beste bij je past. Iedereen is anders!
Raak gas in je darmen snel kwijt
De onderstaande oefeningen zijn ideaal voor situaties waarin je je ongemakkelijk voelt vanwege een opgeblazen gevoel en je snelle verlichting nodig hebt.
1. Kinderpositie
Misschien ken je deze houding al, ook bekend als Balasana.
- Deze pose bestaat uit knielen en met je billen op je voeten zitten.
- Strek daarna je armen voor je uit.
We raden je aan dat je deze pose minimaal 2 minuten vast te houden. Op deze manier kan je lichaam ontspannen en kan het gas weg. Deze pose kan ook omgekeerd gedaan worden, met je gezicht naar boven.
- Als je gaat liggen, buig dan één been en trek het naar je toe. Begin naar voren en naar achteren te wiegen.
- Als je je voeten kan pakken is nog beter.
2. De windverlichtende pose
De naam van deze pose zegt genoeg. Het is een van de meest effectieve houdingen om gas in je darmen kwijt te raken.
- Ga met je gezicht naar boven liggen en strek je benen uit. Buig een van de benen en trek het naar je toe met je handen eromheen. Dit is vergelijkbaar met de kinderpositie. Hoe hoger je je knie tilt hoe beter. Je moet deze positie minimaal 30 seconden vasthouden.
- Één aanpassing: wanneer je je been naar je toe trekt, probeer dan je neus met je knie aan te raken. Dit maakt de oefening moeilijker en effectiever.
3. De ploegpose
De ploegpose wordt veel gebruikt bij yoga en het is een geweldige oefening bij darmgassen.
- Bij deze oefening ga je liggen met je gezicht naar boven en strek je je benen omhoog naar het plafond.
- Als je kunt til je lichaam dan zo op zodat je alleen door je bovenrug wordt ondersteund.
Om te beginnen kun je jezelf helpen door je handen gebruiken om je onderrug te ondersteunen. Daarna beweeg je geleidelijk je benen over je hoofd.
Als het comfortabeler voor je is kun je je handen laten waar ze zijn. Andere mensen geven er de voorkeur aan om ze langs hun zij te hebben. Wees heel voorzichtig met deze pose. Als je nekproblemen hebt moet je deze pose niet doen, maar anders kan het zeer goede resultaten hebben.
4. De kameel pose
Deze laatste oefening geeft ook geweldige resultaten.
- Kniel maar zonder op je benen te zitten, laat je armen naar beneden hangen en buig je torso naar achteren.
- Het idee is om een boog te vormen met je lichaam en je voeten aan te raken met je handen.
Om het comfortabeler te maken zorg er dan voor dat je hoofd helemaal ontspannen is. Je kunt de top van je voet de grond laten raken of jezelf op je tenen ondersteunen.
Informatie over darmgassen
Hoewel de oorzaken van darmgassen zeer divers kunnen zijn is voeding de meest gebruikelijke. Het veel eten van bewerkte voedingsmiddelen, snel eten of voedsel waar je winderig van kan worden (bonen of broccoli) kan de oorzaak zijn.
Andere keren is gas echter het gevolg van een voedselintolerantie, constipatie of het prikkelbare darmsyndroom. Hoewel gasvorming kan worden beheerst, als je pijn en ongemakkelijk hebt dan zullen deze oefeningen een grote hulp zijn.
Het is belangrijk om te vermelden dat een zittende levensstijl ook darmgas kan veroorzaken. Het doen van deze oefeningen is niet alleen goed om gas kwijt te raken maar ook om je lichaam in beweging te krijgen. We weten dat darmgas soms pijnlijk kan zijn. Dus welke oefening ga jij gebruiken?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Juana Benedí; Carmen Romero (2006). Antiflatulentos (España). https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-pdf-13096650