Filematologie, de wetenschappelijke studie van zoenen

Filematologie heeft ontdekt dat de mens niet de enige soort is die kust. Andere dieren, zoals bonobo’s, doen het ook! Vandaag vertellen we je meer over de fascinerende studie van zoenen.
Filematologie, de wetenschappelijke studie van zoenen

Laatste update: 01 augustus, 2021

Zoenen is voor veel mensen een van de meest plezierige bezigheden. In vrijwel alle culturen is zoenen een manier om liefde of genegenheid te tonen. Het is een activiteit die zo eenvoudig en tegelijkertijd zo complex is, dat er een heel wetenschapsgebied aan is gewijd. Laten we daarom eens kijken naar de filematologie, de studie van zoenen.

Filematologie is niet alleen de wetenschap die zoenen bestudeert, het richt zich ook op het achterhalen van de diverse reacties die zoenen in ons hele lichaam teweeg brengt.

Het bestudeert bijvoorbeeld welke hormonen we daardoor aanmaken, welke sensaties zoenen genereert en zelfs welke voordelen zoenen biedt voor onze gezondheid. Experts schatten dat zoenen bij mensen al sinds 2500 voor Christus gebeurt.

Er zijn verschillende soorten zoenen en ook veel interessante feiten die deze wetenschap heeft ontdekt over het zoenen. Daarom leggen we in dit artikel uit waar filematologie uit bestaat en delen we ook de meest interessante gegevens.

Wat heeft filematologie onthuld over zoenen?

Filematologie is de wetenschap van zoenen

Filematologie bestudeert zoals gezegd meer dan alleen zoenen. Het zoekt ook naar de redenen waarom we zoenen, de geschiedenis van deze activiteit en de culturele betekenis ervan. Het classificeert ook de verschillende soorten zoenen en de fysieke en mentale reacties die plaatsvinden.

De filematologie onderzoekt zelfs of zoenen voorkomt bij andere diersoorten dan mensen. Dankzij alle onderzoeken die zijn uitgevoerd, weten we dat veel andere dieren ook zoenen. Bijvoorbeeld olifanten en bonobo’s, zij het op een iets andere manier.

De waarheid is dat de reden waarom we zoenen niet erg bekend is. In elke cultuur drukt zoenen verschillende dingen uit, van liefde en passie tot eenvoudige vriendschap of genegenheid. Het wordt ook gebruikt als een begroeting, een ritueel of om respect voor iemand uit te drukken.

Al deze contexten maken filematologie nog interessanter. Momenteel is een van de theorieën van deze wetenschap dat zoenen ons helpt de juiste partner te vinden. De gedachte is dat bepaalde stoffen in speeksel de aantrekkingskracht tussen mensen vergroten of verkleinen.

Wat zegt filematologie over hormonen?

Wat zijn de voordelen van zoenen

 

Een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Pennsylvanië (Engelse link) onthulde de reeks reacties die worden veroorzaakt door zoenen. Het blijkt dat er een reeks chemische veranderingen in de hersenen plaatsvinden die leiden tot het vrijkomen van verschillende hormonen.

Bij het zoenen wordt allereerst de cortisolspiegel verlaagd. Dit is het hormoon dat het meest verwant is aan het gevoel van stress. Bovendien veroorzaakt zoenen de afgifte van testosteron, dat verantwoordelijk is voor het vergroten van het seksuele verlangen bij beide geslachten.

Daarnaast neemt de concentratie van dopamine en oxytocine toe. Beide zijn gerelateerd aan gevoelens van liefde en genegenheid. Aan de andere kant lijkt het erop dat wanneer we zoenen, dit de zenuwuiteinden van de lippen gevoelig maakt.

Daarom is de hele handeling omgeven door genot. Tegelijkertijd beweren sommige wetenschappers dat speeksel een bepalende factor is. Ze geloven dat het informatie kan geven over de mate van vruchtbaarheid van een paar, afhankelijk van of het meer of minder testosteron of oestrogenen bevat.

Ook interessant om te lezen:
6 manieren om testosteron te verhogen

Wat zijn de voordelen van zoenen?

Zoals we al zeiden, kan zoenen helpen om stress te verminderen. Maar dit is niet het enige voordeel dat het voor onze gezondheid oplevert. Volgens het onderzoek activeren we wanneer we zoenen ongeveer 34 spieren van het gezicht en ongeveer 112 spieren van het hele lichaam als gevolg van onze houding.

Het activeren van zoveel gezichtsspieren vermindert het verschijnen van rimpels alg gevolg van veroudering. Experts schatten ook dat we ongeveer 6,4 calorieën per minuut verbranden als we zoenen en:

Tegelijkertijd helpen de hormonen die vrijkomen ook om het pijngevoel te verminderen. Dankzij filematologie weten we steeds meer over de voordelen van zoenen. Daarom is het net zo belangrijk om ernaar te blijven onderzoeken als om het in de praktijk te brengen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alpert, J. S. (2013, June). Philematology: The science of kissing. A message for the marital month of June. American Journal of Medicine, 126(6), 466. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2012.12.022
  • Filematología – EcuRed. (n.d.). Retrieved March 3, 2020, from https://www.ecured.cu/Filematología
  • Wlodarski, R., & Dunbar, R. I. M. (2013). Examining the possible functions of kissing in romantic relationships. Archives of Sexual Behavior, 42(8), 1415–1423. https://doi.org/10.1007/s10508-013-0190-1
  • ROMERO, LAURA. “EL BESO, CAPAZ DE ORIGINAR CAMBIOS EN DIFERENTES PARTES DEL CEREBRO. REFUERZA LAZOS SENTIMENTALES.” Gaceta UNAM (2010-2019) 5039 (2019): 8-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.