Probeer dit heerlijke, eenvoudige recept voor arequipe

Arequipe of dulche de leche genoemd, is gemakkelijk te maken en past bij veel andere recepten. Het is ongelooflijk zoet en romig!
Probeer dit heerlijke, eenvoudige recept voor arequipe
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je kunt arequipe, bij ons meestal dulche de leche genoemd, vinden in allerlei soorten kleine en grote winkels in bepaalde Latijns-Amerikaanse landen. Heb je er al aan gedacht om het zelf te maken? Als dat zo is moet je zeker verder lezen. Je zal alles ontdekken over dit eenvoudige zelf te maken recept voor arequipe.

Als je een zoetekauw bent, dan is dit recept zeker iets voor jou. Het is ongelofelijk romig en zoet. Zelfs mensen met een dieet kunnen ervan genieten, in de juiste hoeveelheden wel te verstaan.

Maar wat is arequipe nu precies?

Inmiddels weet je dat het een romige, zoete spread is. Het belangrijkste aspect is echter dat het een melkproduct is. Je zou het zelfs gekarameliseerde melk kunnen noemen. Vandaar komt ook de naam dulche de leche: zoetigheid van melk.

Maar er is meer: als je een lepel arequipe eet, eet je een beetje van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Het wordt arequipe genoemd in Venezuela, Colombia, Peru en Ecuador. Alleen de Argentijnen noemen het dulche de leche.

Ongeacht hoe je het noemt: het is een eenvoudig recept. Bovendien is het slechts één van de vele gekarameliseerde melkbereidingen waar mensen wereldwijd van genieten.

Het is gemakkelijk om het thuis, in alle comfort, te maken. Bovendien kan je exact de hoeveelheid maken die je zelf nodig hebt. En net zoals het spreekwoord zegt: goede dingen duren niet lang.

Dat gezegd hebbende, moet je wel onthouden er niet meer van te eten dan goed voor je is. Het bevat namelijk grote hoeveelheden suiker.

Misschien is dit recept ook iets voor jou: Vier recepten voor zelfgemaakte appeltaart

Dulche de leche of arequipe is mierzoet

Recept om zelf arequipe te maken

Je kunt veel manieren vinden om van arequipe te genieten, waar je je ook bevindt. Op andere plaatsen kun je een variatie hierop maken. Meestal wordt het samen gegeten met een contrasterende zoete smaak. Op sommige plaatsen is flan populair.

Arequipe moet een gladde consistentie hebben. Het moet ook heel smaakvol en zoet zijn. Met andere woorden: het zou enkele glazen water moeten kosten om het zoete gevoel in je mond kwijt te raken.

Nu je meer weet over waar het vandaan komt, waarvan het gemaakt wordt en op welke manier je er kunt van genieten, is het tijd om naar de keuken te gaan. Volg onderstaande instructies om zelf je eigen arequipe te maken.

Ingrediënten

 • 1 pakje volle melkpoeder (950 g)
 • 4 kopjes water (1 liter)
 • 1 1/2 kopjes kristalsuiker (of naar smaak) (300 g)
 • 1 eetlepel zout (15 g)
 • 2 eetlepels kaneel (30 g)
 • 1 eetlepel zuiveringszout (9 g)
Arequipe wordt van melk gemaakt

Bereiding

 • Ten eerste heb je een roestvrijstalen pan nodig. De pan moet van roestvrij staal zijn, want hierdoor kan de karamelisering plaatsvinden zonder aan te branden op de bodem. Als het aan de pan kleeft bemoeilijkt dit het recept maken namelijk.
 • Maak nu de melk door de poedermelk te combineren met het water en krachtig te kloppen.
 • Voeg als je klaar bent de kristalsuiker toe en daarna het zuiveringszout, kaneel en een snufje zout. Meng het geheel goed.
 • Hou er rekening mee dat je nooit moet stoppen met roeren. We willen dat het geheel dik wordt zonder klonters en roeren is hierbij van groot belang.
 • Wat betreft de hitte, begin je op een matig vuur.
 • Je hoeft het recept niet letterlijk te volgen, maar je moet wel blijven roeren.
 • Als je op enig moment tijdens het proces klontjes opmerkt dan is het een goede truc om er een beetje koud water bij te gieten en te blijven roeren tot ze weg gaan.
 • Wanneer je mengsel goudbruin / karamelkleurig is en in begint te dikken dan verlaag je het vuur tot het minimum. We zijn nu bijna klaar.
 • Als het eenmaal dik genoeg is om de onderkant van de pan te kunnen zien als je roert en je zowel over de kleur als de textuur tevreden bent, haal je het van het vuur. Giet het onmiddellijk over in een andere pan of schaal.
 • Helemaal klaar! Laat het een beetje afkoelen en geniet er van! 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dulce de leche. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 17 de junio de 2018 de https://es.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche
 • Rippe JM, Angelopoulos TJ. Relationship between Added Sugars Consumption and Chronic Disease Risk Factors: Current Understanding. Nutrients. 2016;8(11):697. Published 2016 Nov 4. doi:10.3390/nu8110697
 • Deng Y, Misselwitz B, Dai N, Fox M. Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management. Nutrients. 2015;7(9):8020–8035. Published 2015 Sep 18. doi:10.3390/nu7095380

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.