Een zus is meer dan een vriendin, ze is de helft van ons hart

Hoewel we niet altijd evenveel contact met elkaar hebben, is de waarheid dat een zus er altijd zal zijn als we haar nodig hebben. We kunnen erop rekenen dat ze er altijd voor ons is.
Een zus is meer dan een vriendin, ze is de helft van ons hart

Laatste update: 22 februari, 2019

Een zus is meer dan een vriendin. De band die we met haar hebben, is meer dan een familieband. Zussen zijn als een onbreekbare pilaar van dagelijkse steun waar we altijd op kunnen rekenen.

Ondanks dat we onze verschillen hebben en een jeugd die gevuld was met competitie, ruzies, het delen van kleding en het verbergen van jaloezie, hebben de jaren ons geleerd hoe belangrijk deze band uiteindelijk is.

Er wordt vaak gezegd dat ware familie wordt gekozen, zonder de noodzaak dat we genen delen. Vaak is de band tussen zussen echter sterker dan iedere soort relatie. Het is een intieme biologische en emotionele connectie en iedereen die het geluk heeft om een zus te hebben weet dat dit een schat is om je hele leven te koesteren.

Zussen, een band die verder gaat dan familie

Misschien heb je al wel een tijdje geen contact gehad met je zus. Het leven brengt ons soms in een vreemde situatie waar trots een grote rol kan spelen of een ruzie die gebaseerd is op een tijdelijk verlies van tact.

Maar ondanks de afstand, de kwaadheid en de gewonde harten is het moeilijk voor ons om de scheiding lang vol te houden. Uiteindelijk gaat het toch om ons kleine zusje of onze grote zus, die ons leiding geeft op de best mogelijke manier.

Een telefoontje, een lach, een gedeelde herinnering en de band die nooit gebroken kan worden wordt vernieuwd. Dit ondanks de afstand en de harde woorden.

Laten we eens kijken naar de speciale band tussen zussen.

Zussen

Dezelfde opvoeding, maar heel verschillende persoonlijkheden

Het is geweldig hoe soms, ondanks dat we dezelfde opvoeding hebben gehad en bijna hetzelfde hebben meegemaakt, iedere zus toch heel verschillend is van de andere.

  • Er zijn de opstandige en reactionaire types die ons leren om onze persoonlijke ruimte te verdedigen en over ons recht om een stem te hebben en om te kiezen wat voor ons het beste is.
  • Onze zussen zijn soms ook zeeën van rust die ons troost en een schuilplaats geven. Met hun steun voelen we ons gehoord  en begrepen als we een slechte dag hebben.

Broers en zussen delen nooit een persoonlijkheid. Kinderen zijn nooit kopieën van hun ouders. Broers en zussen hebben vaak heel verschillende interesses en hun eigen verschillende reacties op dezelfde dingen. Dit helpt broers en zussen zich te ontwikkelen, omdat ze elkaar aanvullen.

Als woorden niet nodig zijn

Je hoeft je zus meestal niet te vertellen dat er iets mis is; een zus kan dat al zien aan je gezicht. De banden van emotie, bloed en ervaring hebben geleid tot een intuïtie, waardoor ze meteen weet dat er iets aan de hand is. We worden getroost doordat ze bij ons is.

Hoewel we allemaal vrienden hebben, en onze partner en ouders om op terug te vallen, deelt een zus haar ervaringen en verhalen. Ze begrijpt ons en weet hoe ze ons kan helpen.

Verschillen en afstand doen er niet toe

Zussen in de Stad

Het maakt niet uit of er een hele oceaan tussen ons in staat of dat we onze eigen weg zijn gegaan om relaties te vormen. De bezorgdheid en interesse van een zus zal er altijd zijn. Het is natuurlijk en bijna instinctief. Telefoontjes, berichten… Er zijn altijd manieren waarop ze hun steun kunnen geven.

Niemand vertelt je de waarheid zoals een zus

Jaren kunnen voorbij gaan of samen zijn doorgebracht, maar je kunt er altijd op rekenen dat je zus je de waarheid zal vertellen, zonder het te verbloemen.

  • Een zus zal nooit neerbuigend zijn en ze zal ons nooit proberen te troosten met onware generalisaties. Ze weet dat eerlijkheid deel is van het familie-zijn. En dat is zonder twijfel wat je altijd van haar kunt verwachten.
  • Een zus zal altijd meer dan een vriend zijn, omdat je al zoveel samen hebt meegemaakt. De ervaringen uit je jeugd, die soms moeilijk waren, de tegenslagen die je samen hebt meegemaakt toen je haar steun had en de volwassenheid die jullie beiden hebben bereikt zijn gedeelde persoonlijke triomfen die een indruk achterlaten.

Indrukken in het hart…

Als er een afstand is tussen jou en je zus omdat er wat onvrede heerst tussen jullie, zet dan je trots opzij. Het is het niet waard.

Het leven is veel eenvoudiger dan we denken en de steun van onze broers en zussen is een bijzondere gave waar we iedere dag van zouden moeten genieten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.