Een langeafstandsrelatie maakt knuffels onmogelijk, gevoelens niet

Om te voorkomen dat afstand je relatie beschadigt, is het belangrijk dat beide partijen de situatie volledig begrijpen en hun partner onvoorwaardelijk vertrouwen.
Een langeafstandsrelatie maakt knuffels onmogelijk, gevoelens niet

Laatste update: 25 januari, 2019

Bij een langeafstandsrelatie is de afstand tussen twee mensen die van elkaar houden, als een fijne draad die twee harten aan elkaar verbindt.

De gevoelens zijn er nog altijd, maar er is altijd sprake van een bepaalde angst. De angst dat al die kilometers tussen jullie ervoor zullen zorgen dat jullie blik verbroken wordt, dat twee lichamen die ooit zo hecht waren van elkaar gescheiden worden.

Het is normaal dat je gedurende je leven, om wat voor reden dan ook, soms afscheid moet nemen van mensen die je na aan het hart liggen. Soms is dit een romantische partner en soms is het misschien wel een kind.

Werk lijkt de meest voorkomende oorzaak te zijn van deze gedwongen scheidingen. En hoewel het soms maar tijdelijk is, kan dit een grote uitdaging zijn voor de band tussen twee mensen, voor een relatie.

Je krijgt last van twijfels, angsten en vooral een verlangen naar je wederhelft.

Oprechte gevoelens en twee geesten die weten hoe ze met deze ingewikkelde en bepalende momenten om moeten gaan, begrijpen echter dat de afstand slechts een gebrek aan lichamelijk contact inhoudt, niet een afwezigheid van gevoel.

We nodigen je uit hier vandaag even op te reflecteren.

De afstand die jullie zielen van elkaar scheidt

Wanneer twee mensen een relatie met elkaar aangaan, weten ze nooit wat voor tests ze op hun pad tegen zullen komen. Wanneer je een band met iemand opbouwt, moet je dus duidelijk zijn over een paar dingen:

 • Liefhebben houdt in dat je weet op wat voor manier je je inspanningen moet investeren.
 • Van iemand houden vormt altijd een bepaald risico.
 • Een stabiele, volwassen en bewuste relatie is een relatie waarbinnen iedereen geleerd heeft om te gaan met de moeilijkheden die zich voordoen. Situaties waar geen van beide partners op voorbereid is.

In onze hedendaagse, veranderlijke, competitieve en complexe maatschappij is het vrij normaal om te verhuizen om je financiële situatie te verbeteren. Zelfs om van een betere opleiding te kunnen genieten.

Hoewel het heel redelijk is om dit soort uitdagingen samen aan te gaan, is dit niet altijd mogelijk. Tenminste gedurende een bepaalde periode. Dit zijn dan situaties waarin de meest voorkomende problemen ontstaan die we hieronder zullen analyseren.

De onzekerheid van genegenheid over een lange afstand

vrouw en de maan

Twijfel, angst en wantrouwen zijn meestal de voornaamste vijanden van een langeafstandsrelatie.

 • Een deel van jou is er gewend aan geraakt om deze wederhelft, je partner, om zich heen te hebben. Wanneer er dan plotseling ruimte tussen jullie ontstaat, waarbij jullie kilometers van elkaar verwijderd zijn en er allerlei twijfels in je naar boven komen, kan het voelen alsof je een deel van jezelf verliest.
 • De onzekerheid dat je niet weet of je partner van je zal blijven houden is het voornaamste probleem. Daarom komt het vaak voor dat mensen in dit soort situaties verwachten dat er sprake zal zijn van meer telefoongesprekken, berichtjes of andere manieren om contact met elkaar te hebben om de verbintenis te blijven bevestigen. Terwijl ze eigenlijk juist hun angsten gerust moeten stellen.

Dit in ongetwijfeld erg ingewikkeld.

Langeafstandsrelatie: wie deze wel en niet in stand kan houden

Relatiedeskundige geven aan dat niet iedereen in staat is om een langeafstandsrelatie in stand te houden.

 • Mensen die bijvoorbeeld weinig zelfvertrouwen hebben, hebben vaak meer last van hechtingsstoornissen. Ze hebben meer behoefte aan directe ondersteuning. Met een hechtheid die een scheiding niet zou kunnen overleven.
 • Een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen en grote onzekerheid kunnen jaloezie en wantrouwen opwekken, wat de ander veel pijn kan doen.
 • Mensen die daarentegen juist een goede psychologische gezondheid hebben en emotioneel volwassen zijn, zijn in staat om een band aan te gaan met hun partner die vooral gebaseerd is op vertrouwen, op een gemeenschappelijk fundament dat ze delen met hun geliefde.

Dit betekent niet dat deze mensen geen last hebben van bijvoorbeeld:

 • Heimwee
 • Het gebrek aan lichamelijk contact
 • Aanrakingen
 • Dicht bij elkaar zijn
 • Begrijpende blikken

Wanneer je van iemand houdt vanuit je hart en je geest rustig is, dan komt dit doordat je vertrouwen hebt in de relatie, ongeacht de afstand.

Tips om een langeafstandsrelatie in stand te houden

handen verbonden met een rode draad

Zoals we hierboven ook al aangaven, is de aard van iemands persoonlijkheid van essentieel belang om de relatie sterk te houden wanneer twee partners door afstand van elkaar gescheiden worden.

Toch zijn er een paar belangrijke factoren waar je over na moet denken bij een langeafstandsrelatie:

 • De afstand heeft misschien een nut dat beide partners begrijpen en hebben geaccepteerd. In elke relatie zou duidelijk moeten zijn dat jullie uiteindelijk de intentie hebben om samen een leven op te bouwen. Om een gezamenlijke ruimte te creëren waarin jullie jullie leven aan elkaars zijde zullen leiden.
 • Als hier geen sprake van is, als jullie elkaar niet begrijpen of wanneer de één niet in staat is in te zien waarom de ander moet vertrekken, dan kan het heel moeilijk zijn om de relatie in stand te houden.
 • Probeer met elk moment vertrouwen en respect op te bouwen. Ook al bevinden jullie je geografisch misschien op een andere plek, betekent dit niet dat jullie geen gezamenlijke ruimte met elkaar delen.
 • Ondanks de afstand moet je altijd oprecht blijven.
 • Als het je soms om bepaalde redenen niet lukt om te bellen via Skype of als je het soms gewoon te druk hebt, dan moet je partner dit kunnen begrijpen. Het begrijpen zonder zich verder zorgen te maken, zonder gelijk van het ergste uit te gaan.

Wat je moet onthouden

De afstand is slechts tijdelijk. Dat is het belangrijkste om te onthouden. Als een stel gedwongen wordt om geografisch uit elkaar te gaan, dan moeten beide partners zichzelf eraan herinneren dat elke dag die voorbijgaat betekent dat het een dag minder duurt voordat ze elkaar weer zullen zien.

Jouw kracht, droefheid en verlangen hebben een nut. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Beck, U., & Beck-Gernsheim, E. (2012). Amor a distancia: nuevas formas de vida en la era global. Grupo Planeta (GBS).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.