Een kind met het syndroom van Down opvoeden
Kinderen met het syndroom van Down hebben dezelfde behoeften en moeten als elk ander kind behandeld worden. Zoals met alle kinderen, is goede communicatie essentieel als het gaat om het opvoeden van kinderen met deze aandoening.
Bovendien moeten hun ouders ook hun gezondheid en voeding nauwlettend in de gaten houden en hen op alle mogelijke manieren ondersteunen. Als je een kind met Downsyndroom hebt, dan moet je ervoor zorgen dat hij activiteiten onderneemt om zijn vaardigheden en talenten te ontwikkelen.
Wat is het syndroom van Down?
Downsyndroom is een genetische afwijking, die veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van een (gedeeltelijke) derde chromosoom van nummer 21. De afwijking komt 1 op elke 1.000 geboorten voor en wordt wereldwijd beschouwd als een van de meest voorkomende genetische veranderingen.
De oorzaken van het syndroom van Down zijn niet duidelijk. Sommige gevallen van kinderen met het syndroom van Down zijn erfelijk, terwijl andere verband houden met de leeftijd van de moeder. Verder is er van dit syndroom geen andere specifieke oorzaak bekend.
Fysiek delen kinderen met het syndroom van Down bepaalde kenmerken waaronder:
- amandelvormige ogen
- grote mond en lippen
- kleine oren
Deze kinderen kunnen echter volledig verschillende persoonlijkheden hebben. Hun manier van leren en gevoel voor humor kunnen ook variëren. Wat zeker is, is dat deze kinderen zeer emotioneel intelligent zijn en graag genegenheid uiten.
Lees ook dit artikel:
Voed gezonde kinderen op: reageer je frustraties niet op hen af
Hoe een kind met het syndroom van Down op te voeden
Het kan een behoorlijk avontuur zijn om ouders van een kind met het syndroom van Down te zijn. Het kan door het gebrek aan informatie over dit onderwerp ook een beetje verontrustend zijn. Maak je geen zorgen als je kind deze aandoening heeft. Je kunt je kind net als ieder ander kind opvoeden, zolang je veel affectie en steun toont.
Er zijn veel tips voor het omgaan met kinderen met het syndroom van Down. Allereerst moet je begrijpen dat ze volkomen normaal zijn en daarom als zodanig behandeld moeten worden. Om dit te doen, moet je de beste houding hebben en begrip tonen. Je moet je kind ook alle liefde laten zien die je voor hem voelt.
Dat gezegd hebbende, zullen we enkele tips bekijken voor het opvoeden van een kind met het syndroom van Down.
Communiceer goed
Goede oudercommunicatie is uiterst belangrijk. Bij een kind met het syndroom van Down moet je meer aandacht besteden aan de manier waarop je jezelf uitdrukt.
Kinderen met deze aandoening hebben meestal meer tijd nodig om te leren praten. Op dezelfde manier kunnen ze taal- en communicatieproblemen hebben. Je moet echter niet wanhopen. Probeer geduldig te zijn en manieren te vinden om op de juiste manier met je kind te communiceren.
Moedig ze aan om met broers en zussen en andere kinderen om te gaan
Kinderen met dit syndroom hebben ontwikkelingsstadia die zich op verschillende momenten manifesteren. Dat beperkt de interactie echter niet. Interactie met hun broers en zussen of andere kinderen zal voor een volledige en bevredigende ontwikkeling zorgen.
Je moet er ook voor zorgen dat ze betrekking hebben op volwassenen, vooral die in hun omgeving. Als je een kind met deze aandoening aanmoedigt om met anderen te communiceren, ideeën te delen en te communiceren, dan zal dit ze een goed gevoel geven. Tegelijkertijd is het voor je familie en vriendenkring een manier om met de situatie vertrouwd te raken.
Bepaal of een kind met het syndroom van Down naar een openbare of speciale privéschool gaat
Een kind met dit syndroom kan naar een openbare school gaan. In feite is dit raadzaam, omdat het hen in staat stelt om sociaal te integreren met andere kinderen die dezelfde aandoening hebben, evenals degenen die dat niet hebben. Dit zal hun zelfvertrouwen vergroten en hen helpen relaties op te bouwen.
Wat betreft onderwijs, is het waarschijnlijk dat kinderen met het syndroom van Down in vergelijking met andere leerlingen in een ander tempo zullen leren. Dit kan echter met de hulp van de leraar worden aangepakt, evenals met de hulp van mama en papa thuis.
Je moet altijd onthouden dat kinderen met deze aandoening ontwikkelingsstadia op verschillende manieren doormaken.
Stel ze aan verschillende activiteiten bloot
We hebben allemaal een bepaald talent of vaardigheid. Kinderen met het syndroom van Down zijn niet anders en kunnen een speciaal vermogen ontwikkelen om op bepaalde gebieden uit te blinken.
Deze kinderen kunnen elke activiteit effectief uitvoeren. Het is gewoon een kwestie van hen aan te moedigen activiteiten te doen waarmee ze al hun capaciteiten kunnen verkennen. Laten we er een paar bekijken.
1. Kunst
Schilderen, muziek, dans en andere kunsten kunnen kinderen met het syndroom van Down helpen om hun emotionele intelligentie te ontwikkelen.
Als je een kind met deze aandoening hebt, dan is het raadzaam om ze voor dergelijke activiteiten in te schrijven. Hierdoor kan je kind buiten de kaders denken en tegelijkertijd nieuwe dingen leren.
2. Sport
Sportactiviteiten komen kinderen met het syndroom van Down ook ten goede. Ze bevorderen hun fysieke conditie, samenwerken en kunnen het bereiken van doelen verbeteren.
Sporten, vooral die van korte duur waarbij er regelmatig pauzes zijn, zijn zeer gunstig. Enkele van de meest aanbevolen sporten zijn:
- Zwemmen
- Voetbal
- Ritmische gymnastiek
- Basketbal
- Tafeltennis
- Vechtsporten
3. Spelletjes
Elk kind heeft voor een optimale ontwikkeling recreatie en amusement nodig. Het is ook belangrijk dat kinderen met het syndroom van Down plezier beleven aan het spelen. Je kunt ze door middel van spelletjes leren wat je maar wilt. Het zijn ook waardevolle hulpmiddelen die de motivatie stimuleren.
Ontdek ook:
7 fouten die ouders maken op de eerste schooldag
Moet ik extra aandacht aan hun dieet besteden?
Voeding is belangrijk voor kinderen met het syndroom van Down. Kinderen met deze aandoening hebben als ze baby zijn meestal meer tijd nodig om te leren om moedermelk of uit een fles te drinken. Je moet daarom geduld hebben en het kind steeds nieuwe prikkels bieden, zodat ze zich gemakkelijker aan nieuwe voedingsmiddelen kunnen aanpassen.
Tijdens de kindertijd is het voor elk kind cruciaal om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat alle voedselgroepen omvat. Kinderen met dit syndroom zijn echter vatbaar om zwaarder te worden, onder andere doordat ze meestal korter zijn en dat ze de neiging hebben om minder fysieke activiteiten te doen dan andere mensen.
De gezondheid van kinderen met het syndroom van Down
Een aanzienlijk percentage van de kinderen met het syndroom van Down kan hartproblemen hebben. Naar schatting lijdt 45% van deze kinderen aan hartaandoeningen.
- Daarnaast hebben kinderen met het syndroom van Down de neiging om longproblemen te hebben, daarom zijn ze vatbaar voor verkoudheid.
- Andere veel voorkomende gezondheidsproblemen bij kinderen met het syndroom van Down zijn gehoorbeschadigingen en problemen met het gezichtsvermogen, zoals staar, bijziendheid of scheelzien.
- Ze kunnen ook last hebben van terugkerende maagaandoeningen, omdat sommige baby’s met darmmisvormingen worden geboren.
Hoewel ze aan veel ziekten kunnen lijden, maak je niet teveel zorgen, omdat ze meestal goed te behandelen zijn. Preventie is echter heel belangrijk. Als je dus een ouder van een kind met het syndroom van Down bent, dan moet je zijn gezondheid nauwlettend in de gaten houden en regelmatig je arts raadplegen.
Conclusie
Het opvoeden van een kind met het syndroom van Down kan voor sommige gezinnen als een uitdaging worden beschouwd. Het is echter ook een ongelooflijk lonende ervaring. Liefde kan ouders helpen om eventuele uitdagingen aan te gaan.
Zorg ervoor dat je alle aanbevelingen die we hier hebben gedeeld onthoudt en toepast om de optimale ontwikkeling van je kind te garanderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- UN. (n.d.). Día Mundial del Síndrome de Down. Naciones Unidas. https://www.un.org/es/observances/down-syndrome-day
- Nina N. Powell-Hamilton. (n.d.). Síndrome de Down (trisomía 21). MD, Sidney Kimmel Medical College at Thomas Jefferson University
https://www.msdmanuals.com/es/hogar/salud-infantil/anomal%C3%ADas-cromosómicas-y-genéticas/s%C3%ADndrome-de-down-trisom%C3%ADa-21 - Moraleda, E. (2011). Análisis del desarrollo morfosintáctico en personas con Síndrome de Down en el periodo infantil y adolescente. Revista de investigación en Logopedia, 1(2), 121-129. https://www.redalyc.org/pdf/3508/350835625003.pdf
- García, M. D. C., Bello, M. A. R., & Martín, M. B. G. (2017). Habilidades cognitivas, conducta y potencial de aprendizaje en preescolares con síndrome Down. Electronic Journal of Research in Education Psychology, 8(20), 87-110. http://ojs.ual.es/ojs/index.php/EJREP/article/view/1400
- Pineda, A. I. P., & García, B. M. G. Síndrome de Down y deporte. EF Deportes. https://www.guiadisc.com/wp-content/uploads/S%C3%ADndrome-de-Down-deporte-y-beneficios.pdf
- Moreno-Vivot, E. (2012). El recién nacido con síndrome de Down. ReV esp pediatR, 68(6), 404-408. https://www.sindromedown.net/carga/adjuntos/cNoticias/12_1_revista_1.pdf#page=7
- Fundación Española del Corazón. (n.d.). el 45 % de los niños con síndrome de Down sufre una cardiopatía congénita. Fundación Española del Corazón. http://www.fundaciondelcorazon.com/prensa/notas-de-prensa/2355-ninos-sindrome-down-sufre-cardiopatia-congenita-.html