Een keizersnede of vaginale bevalling: wat is beter?

Een baby op de wereld brengen is een geweldige ervaring. Om dit te doen, kiezen sommige vrouwen voor een keizersnede om pijn te voorkomen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een traditionele vaginale bevalling.
Een keizersnede of vaginale bevalling: wat is beter?
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 23 augustus, 2022

Kiezen tussen een keizersnede of vaginale bevalling is een veel voorkomende keuze bij zwangere vrouwen. Sommigen kiezen voor de traditionele methode en brengen hun baby’s vaginaal ter wereld. Anderen geven er echter de voorkeur aan om het grootste aantal variabelen onder controle te houden en kiezen daarom voor een keizersnede.

Vaginale geboorte is een natuurlijk proces. Veel vrouwen willen het echter vermijden uit angst voor de pijn of omdat het mogelijk onomkeerbare schade aan hun vagina kan veroorzaken.

Vanuit functioneel oogpunt is een keizersnede fantastisch. Vanwege medische redenen kan op deze manier namelijk het leven van de moeder en baby beter worden beschermd. Er komt echter meer bij deze beslissing te kijken dan alleen dat.

Een keizersnede versus vaginale bevalling

Baby’s worden elke dag geboren, hetzij door een keizersnede, hetzij door een vaginale geboorte, en de beslissing is aan de ouders en hun verloskundige. Over het algemeen is deze laatste aanwezig tijdens de bevalling en is dus verantwoordelijk voor het bepalen van de ideale methode afhankelijk van elke situatie.

Daarnaast kan deze beslissing op het laatste moment, wanneer de bevalling begint, veranderen. De meest voorkomende reden hiervoor is vanwege een risicovolle bevalling of complicaties tijdens de bevalling. De dokter besluit dan op dat moment alsnog om een keizersnede uit te voeren.

De verschillen tussen een keizersnede en een vaginale bevalling

Moeder met baby

Het grootste verschil tussen de natuurlijke bevalling en de keizersnede, is dat deze laatste een chirurgische ingreep is die tussen de 20 en 30 minuten duurt. Indien vooraf gepland, moet de ingreep na 39 weken zwangerschap worden uitgevoerd, tenzij de dokter anders aangeeft.

Fysieke verschillen

“Wat is minder pijnlijk: een keizersnede of vaginale bevalling?” Dit is een veel voorkomende vraag bij aanstaande moeders. Er is geen vaginale dilatatie bij een operatie, in tegenstelling tot bij een vaginale bevalling. Om die reden is dat soort pijn niet aanwezig bij een keizersnede.

Over het algemeen wordt deze ingreep uitgevoerd met een epiduraal of ruggenprik. Dit is een soort verdoving die een zintuiglijke en motorische blokkade van het onderste deel van het lichaam veroorzaakt.

Het heeft een effect op ongeveer tien centimeter boven de navel tot aan de onderste ledematen. Tegelijkertijd blijft de aanstaande moeder echter wakker. Het effect houdt tussen één en anderhalf uur aan.

Gedurende de 24 en 48 uur daarna wordt de pijn onder controle gehouden met intraveneuze pijnstillers en ontstekingsremmers. Terwijl de pijn beter onder controle is tijdens een keizersnede, kan er wat pijn optreden terwijl de vrouw herstelt.

Het immuunsysteem van de baby

Voor de geboorte zijn baby’s praktisch steriel. Daar bedoelen we mee dat ze vrij zijn van virussen en bacteriën. Sommige bacteriën zijn echter noodzakelijk voor het goed functioneren van de organen. De baby krijgt deze gezonde bacteriën van de moeder tijdens een vaginale geboorte.

Als er een keizersnede wordt uitgevoerd, krijgt de baby de microbioten van de moeder niet meer. Over het algemeen nemen ze het gewoon op uit de omgeving waarin ze geboren zijn en van de mensen om hen heen, en uiteindelijk ook van hun moeder. Helaas zijn de meeste van deze vreemde bacteriën echter onbekend bij hun immuunsysteem.

Een studie uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen, concludeerde dat bevallingen via een keizersnede op lange termijn een tekort aan moederlijke bacteriën kan veroorzaken. Deze bacteriën zijn essentieel voor de preventie van immuunziekten.

De darmflora van vaginaal geboren kinderen is vaak anders dan die van kinderen die via een keizersnede de wereld betreden. De laatste groep heeft mogelijk een lagere hoeveelheid cellen met betrekking tot immuunfactoren. Zodoende kan de kans op ziekten toenemen zoals:

Postnatale zorg

Dokter die moeder geruststelt

Na een keizersnede of een vaginale bevalling hebben vrouwen veel rust nodig om hun lichaam te laten genezen. Er is dus geen huishoudelijk werk toegestaan. Ook als ze andere kinderen hebben, moeten ze oppassen dat ze zichzelf niet uitputten door gehoor te geven aan hun behoeften en energieniveau.

De postnatale periode is vaak één van de moeilijkste tijden voor moeders en hun familie. Bovendien is deze fase vaak veel complexer voor vrouwen met een keizersnede. In beide gevallen moet de nieuwe moeder voldoende rust krijgen en vermijden om iets zwaars op te tillen.

Bij vaginale bevalling is de pijn echter meestal kortstondig. Bij de keizersnede daarentegen duurt het enkele dagen en soms zelfs weken om te genezen. Een keizersnede is echt een operatie.

Om deze reden zal de vrouw twee littekens hebben. Zowel een uitwendig litteken in de epidermis van haar huid als een inwendig litteken in de baarmoeder.

Financiële verschillen

Aangezien een keizersnede een chirurgische ingreep is, zijn de medische kosten hoger. Naast de verloskundige en kinderarts die de baby ontvangen, is er een heel team van dokters, specialisten en verpleegkundigen nodig die opgeleid zijn om te anticiperen op alle problemen die zich voor kunnen doen.

Ook vindt de keizersnede plaats in een goed uitgeruste operatiekamer. Daarentegen vindt de natuurlijke bevalling plaats in een ruimte die is voorbereid om de baby ter wereld te brengen.

Naast de eventuele ruggenprik is er bij een vaginale bevalling geen verdoving nodig. Tenzij er een complicatie optreedt, heeft de aanstaande moeder geen antibiotica of intraveneus toegediende medicijnen nodig.

Waarom en wanneer moet je voor een keizersnede of vaginale bevalling kiezen

Keizersnede of een vaginale bevalling

Veel mensen hebben moeite om te kiezen tussen een keizersnede of vaginale bevalling voor hun baby. Hoewel de laatste optie meestal veiliger is voor de moeder en baby, zijn er gevallen waarbij het nodig is om een keizersnede uit te laten voeren.

Voor- en nadelen van een keizersnede

Voordelen

  • Aangezien de moeder een ruggenprik krijgt, is er geen gevoel van de taille tot de voeten. Zodoende is de keizersnede zelf ‘pijnloos’.
  • Daarnaast kan de geboortedag van het kind vooraf worden bepaald, afhankelijk van wat past bij de ouders.
  • Tot slot duurt de operatie slechts drie tot vier uur, inclusief voorbereidingstijd en het eerste herstel.

Nadelen

  • Het is een operatie met verdoving. Elke chirurgische ingreep brengt risico’s van infectie en schade aan andere organen met zich mee.
  • De uiteindelijke hersteltijd is minstens één tot twee maanden.
  • Nieuwe moeders vinden het moeilijk om de eerste week op te staan en te lopen. Het vereist veel steun van familie en vrienden.
  • De mogelijke negatieve effecten van de verdoving zijn onder andere misselijkheid, duizeligheid en braken tijdens de dagen na de keizersnede.

Voor- en nadelen van een vaginale bevalling

Voordelen

  • De bijkomende risico’s van een vaginale geboorte, zoals overmatig bloedverlies, schade aan het lichaam en kans op infecties, zijn lager dan bij de keizersnede.
  • De bloeddruk blijft over het algemeen stabieler.
  • De zuurstoftoevoer naar de placenta en de baby is beter dan tijdens de keizersnede.
  • De baby wordt alerter geboren, omdat door het vaginale kanaal gaan hun zintuigen stimuleert.
  • Het lichaam van de moeder geeft oxytocine af, wat de melkproductie en de band tussen moeder en baby bevordert.

Nadelen

  • Er is een risico op postnatale urine-incontinentie.
  • Een vaginale bevalling gebeurt spontaan, in tegenstelling tot een keizersnede.
  • Er is een risico op een vaginale scheur. Daarnaast is er een mogelijkheid dat de dokter ervoor kiest om een episiotomie uit te voeren.

Als je nog geen beslissing hebt gemaakt over een keizersnede of vaginale bevalling, dan kan je dit bespreken met je verloskundige. Hij of zij heeft immers je medische voorgeschiedenis en is op de hoogte van de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder.

In sommige gevallen is een keizersnede aan te raden als de baby ondersteboven ligt of zich niet in de juiste positie bevindt om de baarmoeder te verlaten. Dit kan ook het geval zijn als de baby erg groot is of het bekken van de moeder erg smal is.

Vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar hebben meer kans op complicaties tijdens een natuurlijke bevalling. Om die reden is een keizersnede mogelijk beter voor hen. Zo hebben ze een team van gespecialiseerde dokters die voor hen en de baby kunnen zorgen.

Conclusie

Moeders die kiezen voor een vaginale bevalling zijn zich meer bewust van wat er om hen heen gebeurt en willen een complete ervaring met betrekking tot de komst van hun baby in de wereld. Ze kunnen zelfs hun kleintje zien en in hun armen houden zodra hun baby geboren is.

Er zijn echter vele redenen waarom een vrouw mogelijk voor een keizersnede kiest. Het is hoe dan ook belangrijk om er rekening mee te houden dat elke zwangere vrouw andere behoeften heeft. Om die reden moet de uiteindelijke beslissing zorgvuldig worden overwogen en met het advies van hun verloskundige.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.