De ziekte van Pfeiffer bij kinderen: wat je moet weten
De ziekte van Pfeiffer bij kinderen onder de 15 jaar is vrij zeldzaam, maar kan af en toe voorkomen. Deze ziekte komt normaal gesproken voor bij mensen tussen de 15 en 25 jaar oud, hoewel het ook bij mensen buiten die leeftijdscategorie kan voorkomen.
Aangezien het een besmettelijke ziekte is, is het niet eenvoudig om de verspreiding van de ziekte van Pfeiffer bij kinderen te stoppen, vooral niet als ze jong zijn. Deze ziekte kan optreden op de leeftijd van 6 maanden, hoewel het ernstiger is als een adolescent of volwassene het oploopt.
Wat is de ziekte van Pfeiffer bij kinderen?
De ziekte van Pfeiffer is een infectieziekte die onopgemerkt kan blijven of sterke griepachtige symptomen kan veroorzaken. Het is een besmettelijke ziekte, bijna altijd goedaardig, die normaal gesproken vanzelf verdwijnt.
Het treft over het algemeen kinderen in de schoolgaande leeftijd, adolescenten en jonge volwassenen. De ziekte van Pfeiffer bij kleuters is niet erg gebruikelijk en als het zich voordoet, geeft het zelden symptomen.
Onderzoekers schatten dat 95% (Spaanse link) van de volwassenen tussen de 35 en 40 jaar al op een bepaald moment in hun leven met deze ziekte is besmet. Sommigen weten het niet eens, omdat asymptomatische vormen bestaan en onopgemerkt blijven. Het virus blijft echter in slapende toestand in het lichaam.
De ziekte van Pfeiffer bij kinderen komt vaker voor in regio’s met slechte hygiënische omstandigheden, die de verspreiding van het infectieuze agens bevorderen. Over het algemeen hebben mensen er maar één keer in hun leven last van. Desondanks kan het virus opnieuw worden geactiveerd, vooral bij patiënten die een transplantatie ondergaan.
Hoe raak je besmet?
De ziekte van Pfeiffer wordt ook wel kissing disease of mono genoemd. Hoewel een kus een besmettingsvorm kan zijn, wordt het niet altijd op deze manier overgedragen. Net als andere virale ziekten wordt het via speeksel verspreid.
Dit betekent dat hoesten, niezen en in het algemeen nauw contact de overdracht vergemakkelijken. Voorwerpen die speeksel bevatten, kunnen het ook verspreiden. Kinderen hebben de neiging om rietjes, waterflessen en eten te delen, wat een risicofactor is.
Pfeiffer wordt in 90% van de gevallen door het Epstein-Barr-virus veroorzaakt (Spaanse link). Het Cytomegalovirus veroorzaakt 7% van de infecties. De oorsprong van het resterende percentage is Toxoplasma gondii.
Het Epstein-Barr-virus (EBV) behoort tot dezelfde familie als herpes en kan, zoals vaak het geval is bij dit type micro-organisme, lange tijd in een slapende toestand in het lichaam blijven, zonder enige symptomen te veroorzaken. Iemand die asymptomatisch is kan de ziekte echter wel verspreiden.
Symptomen van de ziekte van Pfeiffer bij kinderen
Koorts en ontstoken klieren zijn kenmerken van de ziekte van Pfeiffer bij kinderen. Het komt zelden voor dat een jong kind symptomen van de ziekte vertoont of dat ze ernstig zijn. Als die er zijn, dan zijn de meestvoorkomende onder andere de volgende:
- Koorts
- Keelpijn
- Witte vlekken op de achterkant van de keelholte
- Gezwollen lymfeklieren in de hals, lies en oksel
- Zich vermoeid voelen
In een aantal gevallen kunnen deze symptomen met andere gepaard gaan, zoals koude rillingen, hoofdpijn, gezwollen oogleden, ontsteking van de lever en milt. Op de lange termijn is bloedarmoede een meer symptomatische complicatie die door de infectie kan worden veroorzaakt.
De ziekte van Pfeiffer bij kinderen kan tot zeer ernstige complicaties leiden, maar dit is zeldzaam. Het kan bij kinderen dan tot de volgende aandoeningen leiden:
- Meningitis
- Het Guillain-Barré-syndroom
- Hartspierontsteking
- Trombocytopenie
- Orchitis
- In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt het leverfalen
Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe het immuunsysteem kanker bestrijdt
Wat te doen vóór de diagnose?
Er zijn geen specifieke vaccins of medicijnen om Pfeiffer te behandelen. De behandeling is daarom gericht op het verlichten van de symptomen. Meestal lost de ziekte zich binnen drie tot vier weken vanzelf op. Een aantal symptomen, zoals vermoeidheid en koorts, kunnen nog een week aanhouden.
De arts zal aangeven welke medicijnen het kind moet nemen. Ze gebruiken meestal pijnstillers en ontstekingsremmers. Als er zich complicaties voordoen, dan kunnen ze, afhankelijk van het geval, ook corticosteroïden voorschrijven.
Het beste is om je kind van andere mensen gescheiden te houden en ervoor te zorgen dat ze veel water drinken en rusten, vooral in de acute fase van de ziekte. Ze moeten gedurende ten minste drie weken contactsporten en lichaamsbeweging vermijden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pérez-Domínguez, M., Pérez-Ybarra, L., & Venezuela, C. V. SARS-CoV-2 en saliva: potencial vía de contagio e implicaciones en el tratamiento del paciente odontológico SARS-CoV-2 in saliva: potential route of infection and implications in the treatment of dental patient.
- Giannotti, A. M. (2003). Síndrome de “Alicia en el País de las Maravillas” e infección por virus de Epstein Barr. Archivos Argentinos de Pediatría, 101(1), 41-43.
- Ruano, M., & Ramos, L. (2014). Mononucleosis infecciosa en la infancia. Rev Pediatr Integ, 18(3), 141-52.
- Vera-Izaguirre, Diana S., et al. “Mononucleosis infecciosa.” Medica Sur 10.2 (2003): 76-89.
- Abdulnoor, Mariana, et al. “657. Epstein–Barr Virus Genetic Diversity in Blood vs. Saliva Samples From Patients with Infectious Mononucleosis.” Open Forum Infectious Diseases. Vol. 5. No. Suppl 1. Oxford University Press, 2018.