De ziekte van Buerger: alles wat je moet weten

De ziekte van Buerger kan pijn in de ledematen veroorzaken. Vandaag bespreken we de oorzaken, symptomen en behandeling van de ziekte van Buerger.
De ziekte van Buerger: alles wat je moet weten

Laatste update: 17 september, 2021

De ziekte van Buerger is een zeldzame ziekte die ook thrombangiitis obliterans wordt genoemd. Deze ziekte veroorzaakt ontstekingen in bepaalde bloedvaten, zoals de slagaders en de aders van middelgroot en klein kaliber. Daarom is het belangrijk om de mogelijke behandelingen voor de ziekte van Buerger te leren kennen.

In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn mensen die aan deze ziekte lijden rokers. En hoewel we niet veel weten over de directe oorzaak, komt het vaker voor in bepaalde geografische gebieden. We zien het bijvoorbeeld vaker in de mediterrane en Zuidoost-Aziatische landen.

Het probleem is dat de ziekte van Buerger zeer ernstige gevolgen kan hebben. Een daarvan is dat er mogelijk een van je ledematen moet worden geamputeerd. In het artikel van vandaag zullen we het hebben over de oorzaken, symptomen en behandeling van de ziekte van Buerger.

Wat is de ziekte van Buerger?

De ziekte van Buerger is een aandoening die de bloedvaten aantast. Het wordt ook wel thrombangiitis obliterans genoemd. Het veroorzaakt namelijk ontstekingen in de bloedvaten. Deze raken dan verstopt door bloedstolsels.

Volgens een onderzoek van Actas Dermo-Sifiliográfica (Spaanse link) zijn de meeste mensen met deze ziekte jonge mannen die roken. Het lijkt het resultaat te zijn van een auto-immuunmechanisme dat door tabak wordt geactiveerd.

Hoewel het een zeldzame ziekte is, hebben we gezien dat het vaker voorkomt in de mediterrane of Aziatische landen. Nadat de verstopping in de bloedvaten heeft plaatsgevonden, ontvangen de weefsels achter de blokkering geen zuurstofrijk bloed meer.

Daarom beschadigt deze aandoening de weefsels en veroorzaakt het necrose. Meestal treft deze ziekte de handen en voeten het meest. Naarmate de ziekte vordert, kan deze zich echter ook naar je armen en benen verspreiden. Wanneer de weefsels afsterven, loopt iemand een zeer hoog risico om amputatie te moeten ondergaan.

Symptomen van de ziekte van Buerger

De symptomen die gepaard gaan met deze ziekte zijn het gevolg van de schade aan de bloedvaten. Omdat het zowel middelgrote als kleine aderen en slagaders beschadigt, is het gebruikelijk dat iemand eerst problemen in de ledematen opmerkt.

Specialisten van de Mayo Clinic (Engelse link) legden uit dat een van deze symptomen claudicatio is. Het veroorzaakt pijn in de voeten of benen, die optreedt nadat je deze een tijdje hebt gebruikt. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om het te voelen wanneer je loopt. Normaal gesproken verdwijnt het gevoel als je even stil staat. Bijvoorbeeld voor een etalage.

Vervolgens zal het gebrek aan bloedtoevoer uiteindelijk leiden tot huidbeschadiging. Daarna kunnen zweren of necrotische plekken verschijnen. Naast roken kan het probleem ook veroorzaakt worden door de kou of stress.

Een ander typisch symptoom is het fenomeen van Raynaud. Bij deze aandoening worden je vingers of tenen bleek omdat bepaalde triggers je bloedstroom belemmeren. De meest oppervlakkige aderen zullen last hebben van episodes van ontsteking. Dit noemt men oppervlakkige tromboflebitis.

Tabak: de voornaamste oorzaak

De ziekte van Buerger en de invloed van tabak

De ziekte van Buerger, zoals we al hebben uitgelegd, wordt geassocieerd met tabaksgebruik. Het roken van tabak of het kauwen ervan kan de oorzaak zijn, maar de exacte oorzaak weten we niet. Het lijkt een reactie van het immuunsysteem te zijn tegen tabak zelf.

De Spaanse Academie voor Dermatologie en Venerologie (Spaanse link) heeft een studie uitgevoerd waarin wordt uitgelegd hoe er een bepaalde genetische aanleg voor deze aandoening kan zijn. Dat zou verklaren waarom slechts een klein percentage rokers deze ziekte krijgt.

Men ondersteunt deze theorie ook door het feit dat we een hogere prevalentie van deze ziekte zien in bepaalde landen (Azië en landen in het Middellandse Zeegebied). De ziekte van Buerger komt vaker voor bij mensen met het HLA-A9-haplotype.

Risicofactoren

Zoals je hebt kunnen lezen is tabak de belangrijkste risicofactor. Hoe meer je consumeert, hoe groter de kans dat je deze aandoening krijgt. Ook het geslacht kan een rol spelen, omdat het vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

Dit zou echter mede kunnen komen doordat mannen tot voor kort meer rookten dan vrouwen. De meeste gevallen worden aangetroffen bij jonge mensen, jonger dan 45 jaar.

Diagnose

Volgens een studie gepubliceerd in Integral Medicine (Spaanse link) is de diagnose van de ziekte van Buerger klinisch. Als een jonge patiënt de eerder genoemde symptomen begint te ervaren en hij rookt en heeft geen andere risicofactoren, dan moet hij een arts raadplegen.

Het is ook belangrijk om andere auto-immuunziekten of de mogelijkheid van een beroerte uit te sluiten. Verschillende onderzoeken kunnen deze diagnose helpen bevestigen, en de bloedtest is een eenvoudige manier. Deze bloedtest kan helpen bij het uitsluiten van andere aandoeningen, zoals sclerodermie of bloedingsstoornissen.

Angiografie is een ander nuttig onderzoek. Hiermee kun je de toestand van de aderen en slagaders controleren of ze mogelijk beschadigd zijn. Daarnaast stelt de Allen-test je arts in staat om de arteriële bloedstroom in de hand te observeren.

Behandeling van de ziekte van Buerger

Omdat we de exacte oorzaak van deze ziekte niet kennen, hebben experts ook geen ideale behandeling voor de ziekte van Buerger kunnen bepalen. Het enige dat we zeker weten, is dat het essentieel is om te stoppen met roken.

Daarnaast zal de arts vaak antistollingsbehandelingen voorschrijven. Ze kunnen de patiënt bijvoorbeeld aspirine, heparine en acenocoumarol geven. De laatste twee worden over het algemeen voorgeschreven als er sprake is van een veneuze of arteriële trombose.

Ook kunnen calciumantagonisten nuttig zijn. Soms zullen artsen een sympathectomie voorschrijven. Deze operatie bestaat uit het verwijderen van bepaalde zenuwen uit het sympathische om vasoconstrictie te voorkomen.

Als deze ziekte de bloedstroom van de patiënt echter lange tijd heeft beïnvloed en de weefsels zijn beschadigd, dan moeten ze worden geamputeerd. De arts moet dan mogelijk een enkele vinger of de hele hand of voet verwijderen.

Mogelijke complicaties

Soms kan deze ziekte amputatie veroorzaken

Een van de ernstigste complicaties van deze ziekte, zoals je net hebt kunnen lezen, is amputatie. Dit is meestal nodig wanneer de weefsels in handen of voeten afsterven en er gangreen optreedt.

Men spreekt van gangreen wanneer weefsel afsterft door een gebrek aan bloedtoevoer of door een ernstige bacteriële infectie. Symptomen zijn vaak zwarte of blauwachtige verkleuringen van de huid, een onaangename geur en verlies van gevoel. 

Amputatie is dan noodzakelijk omdat de infectie zich anders naar de rest van het lichaam kan verspreiden. Afhankelijk van welk deel van het lichaam is geamputeerd, wordt de functioneren en onafhankelijkheid van de patiënt aangetast.

Conclusie

Het klopt dat wetenschappers de exacte oorzaak van deze ziekte nog steeds niet kennen. Ze weten echter wel dat tabak een van de belangrijkste triggers is. Of je het nu rookt of kauwt, tabak is de grootste risicofactor.

Daarnaast is tabak ook schadelijk voor veel andere aspecten van de gezondheid. Het kan een groot aantal soorten kanker veroorzaken, zoals long- of lipkanker. Daarom is het essentieel om niet te roken of zo snel mogelijk te stoppen.

Normaal gesproken is het erg moeilijk om te stoppen als je al jaren tabak gebruikt. Tegenwoordig zijn er echter veel methoden en manieren om je te helpen deze stap te zetten. Je kunt bijvoorbeeld medicijnen gebruiken en hulp krijgen door middel van psychologische therapieën. Daarnaast kun je altijd je arts om hulp vragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.