De wetenschap leert je 9 manieren om anderen te behagen
We zijn allemaal sociale wezens. We willen dat de mensen om ons heen van ons houden. Verbindingen en emotionele groei hebben we nodig. Die zullen ons helpen om succesvolle relaties te ontwikkelen.
De menselijke hersenen zijn geprogrammeerd om banden op te bouwen met anderen. Daar zijn verschillende redenen voor. Het gaat dus niet enkel over overleven. We zijn steeds op zoek naar positieve gevoelens. Die doen ons groeien, verzachten onze angsten en zorgen ervoor dat we elke dag bijleren.
Je weet waarschijnlijk wel dat ‘behagen’ of je verbinden met de mensen om je heen niet altijd gemakkelijk is. Op sommige momenten ga je jezelf isoleren en verkies je eenzaamheid. Maar op die manier zal je nooit de geschikte sociale vaardigheden ontwikkelen om vrienden te maken of een nieuwe romantische relatie te beginnen.
We geven je hier enkele eenvoudige tips. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze nuttig zijn.
Onthou vooral dit: probeer enkel de tips uit die passen bij je persoonlijkheid. Blijf altijd JEZELF.
1. Je wil dat anderen van je houden, maar overdrijf niet met complimenten
Doe dit niet. Vermijd deze valkuil. Iemand prijzen omwille van verzonnen deugden enkel en alleen om zelf vriendelijk te lijken, werkt nooit.
Lees ook dit artikel: Bescherm jezelf tegen kwaadwillige familieleden
Gebruik vleierij op een subtiele manier. Soms is minder meer (“less is more”). Dit principe wordt ondersteund door de theorie van winst en verlies in de interpersoonlijke aantrekking tussen mensen.
Complimenten hebben enkel betekenis als ze af en toe en op het juiste moment worden gegeven. Als je overdrijft, verlies je je geloofwaardigheid.
2. Toon je eigen gebreken… soms
Ongetwijfeld heb jij dit gedrag ook al opgemerkt. Wanneer iemand uitlegt hoe slordig, onhandig en vergeetachtig hij is, zoeken de mensen om hem/haar heen hem vlugger toenadering. Het is gemakkelijk om je te identificeren met dergelijk gedrag. Feilbare mensen lijken op een of andere manier menselijker. Bijna onmiddellijk voelen we dan ook empathie voor dit soort gedrag en voor die mensen.
Vele experimenten bevestigen dit feit. Iemand die koffie morst terwijl hij binnenkomt, iemand die struikelt of die vaak fouten maakt, krijgt vlugger sympathie.
3. Wees dichtbij; raak de ander zo nu en dan aan, maar op subtiele wijze
Wat je zeker niet mag doen, is de persoonlijke ruimte van de ander betreden. Kom niet te dichtbij en ‘plak’ niet aan de ander. Zo creëer je alleen ongemak en afwijzing.
- Maar subtiele gedragingen die vertrouwen en nabijheid uitstralen, kunnen toch een ‘stempel achterlaten’.
- Een schouderklopje of een zachte, bijna onopgemerkte streling van de arm, kunnen snel een emotionele band scheppen.
4. Zie anderen zoals ze zichzelf zien
Gebruik je intuïtie. Iedereen heeft een bepaald beeld van zichzelf. Als iemand jou op de tegenovergestelde manier behandelt dan dat jij jezelf ziet, dan zal jij je compleet afgewezen voelen.
Als iemand vol vertrouwen, moedig en extravert is, laat hem dan niet denken dat jij hem ziet als verlegen en zelfbewust. Wees slim, observeer en pas deze bekende theorie toe: de theorie van zelfbevestiging.
5. Laat de ander over zichzelf praten en, heel belangrijk, luister
Zorg voor een geschikte communicatieruimte. Laat de ander over zichzelf praten. Wees ontvankelijk en toon interesse.
Om graag gezien te worden, moet je empathisch zijn en weten hoe je met emotionele openheid omgaat. Een van de beste strategieën om te verbinden met een ander persoon, is deze: je zorgt ervoor dat de ander zich voldoende op zijn gemak voelt, zodat hij over zijn leven praat.
De Universiteit van Harvard heeft over dit gedrag een interessant onderzoek gepubliceerd. De gebieden van de hersenen die gerelateerd zijn aan motivatie en beloning, worden geactiveerd als je informatie deelt over jezelf. Dit is op emotioneel vlak heel positief.
6. ‘Kopieer’ het gedrag van de ander
Dit wil niet zeggen dat je je persoonlijkheid moet uitschakelen om die van een ander over te nemen. Het is veel gemakkelijker dan dat.
- Om graag gezien te worden, moet je banden smeden. Er is geen betere manier om dit te doen dan door verwantschappen en gelijkenissen tot stand te brengen.
- De Universiteit van New York definieert dit gedrag als het Kameleoneffect. Als je de gebaren, woorden en gedrag van de ander imiteert, kan het je helpen om veel beter te ‘verbinden’ met de andere persoon.
7. Verklap de ander een geheim
Is er een betere manier om een band te scheppen dan een geheim te delen? Nee toch! Dit soort openheid kan de intieme basis vormen van je emotionele structuur, wat essentieel is om een relatie te toetsen en te versterken.
- Mensen doen dit met hun vrienden en met hun liefdespartners.
- De techniek van ‘zelfbevestiging’ moet echter voorzichtig toegepast worden. Gebruik je intuïtie wanneer je beslist met wie je je geheim wil delen.
- Wees op je hoede. Volg niet enkel je hart, maar volg ook je intuïtie en je verstand.
8. Word vrienden met hun vrienden
We beklemtonen hier nogmaals dat het hier niet gaat over het opzij zetten van wie je bent of van je persoonlijkheid. Om graag gezien te worden, moet je interesse tonen in de dingen die de ander omringen en die hem/haar definiëren.
- Wat hierbij kan helpen, is relaties uitbouwen met de vrienden van die persoon. In deze situaties is dat altijd een garantie op succes.
- Je weet zelf hoe bemoedigend het is als je partner goed overeenkomt met jouw vrienden. Iedereen heeft belangrijke mensen in zijn omgeving.
- Als deze banden harmonieus zijn, leiden we een voller en gelukkiger leven.
Wetenschappers noemen dit een ‘driedimensionele relatie’. Als je verschillende gemeenschappelijke contacten hebt, dan is er een grotere kans dat je intiemer wordt.
9. Gebruik altijd humor
Positieve emoties zijn zeer krachtig. Een glimlach of samen lachen kan het hart doen oplichten. Het kan een positieve houding doen ontstaan en zelfs liefde.
Onthou dit feit: als je wilt dat iemand van je houdt, focus je in de gesprekken niet alleen op je eigen problemen en angsten. Het is geen goed idee om je eigen donkere wolken over de ander te laten hangen. Want is je doel niet dat je de ander van zijn sokken wil blazen?
Oefen de kunst van de ‘aanstekelijke’ emoties. Winst is altijd gegarandeerd. Maak de ander aan het lachen. Zorg ervoor dat de ander jou ziet als iemand die weet hoe het beste te maken van elk moment.
Emoties zijn sterke krachten om banden te smeden. Straal positieve energie uit en maak het moeilijke gemakkelijk. Leer te verbinden vanuit je hart, maar bescherm altijd je zelfrespect.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- M. Reisman, John. Anatomy of friendship.
- Aronson, E., Willerman, B., & Floyd, J. (1966). The effect of a pratfall on increasing interpersonal attractiveness. Psychonomic Science, 4(6), 227–228. https://doi.org/10.3758/BF03342263
- Swann, W. B. (2012). Self-verification theory. In Handbook of Theories of Social Psychology (pp. 23–42). SAGE Publications Inc. https://doi.org/10.4135/9781446249222.n27
- Tamir, D. I., & Mitchell, J. P. (2012). Disclosing information about the self is intrinsically rewarding. Proceedings of the National Academy of Sciences, 109(21), 8038–8043. https://doi.org/10.1073/pnas.1202129109
- Chartrand, T. L., & Bargh, J. A. (1999). The chameleon effect: The perception-behavior link and social interaction. Journal of Personality and Social Psychology, 76(6), 893–910. https://doi.org/10.1037/0022-3514.76.6.893