De voordelen van het gebruik van puimsteen
Het gebruik van puimsteen is populair geworden vanwege de vele voordelen die het biedt. Ze zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Dit vulkanisch gesteente staat ook bekend als puimsteen in poeder- of stofvorm en het gebruik ervan gaat duizenden jaren terug.
Romeinse ingenieurs gebruikten het bijvoorbeeld als aanvulling op beton om hun architecturale modellen te helpen bouwen en tot leven te brengen. Het wordt zelfs nog steeds voor deze doeleinden gebruikt en er wordt onderzoek gedaan naar verschillende manieren om cement met behulp van de componenten uit puimsteen te verbeteren (Spaanse link).
Het is zo’n resistent materiaal dat het kan worden blootgesteld aan kou, vuur en vochtigheid zonder te worden aangetast. Puimsteen is hard en toch zo licht dat het op water drijft. Het wordt gekenmerkt door zijn schurende vermogen, maar is delicaat voor de huid. Daarom heeft een groot deel van de toepassingen betrekking op de lichamelijke verzorging. En dit is nog maar het begin!
Voordelen van het gebruik van puimsteen op de huid
Zoals we hierboven vermeldden, is puimsteen populair geworden dankzij de zachte, pijnloze manier waarop het onze huid ten goede kan komen. Hieronder lees je waarvoor en hoe je het thuis kunt gebruiken.
Ontharing
Mensen gebruiken al jaren puimsteen als een manier om haar op elk deel van het lichaam te verwijderen. Het gebruik ervan gaat terug tot de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Deze beschavingen vermengden dit element met zalven (Spaanse link) en natuurlijke oliën om haar te verwijderen en schoonheidsrituelen uit te voeren.
Vandaag, duizenden jaren later, gebruiken we nog steeds puimsteen om vele verschillende redenen! Het grootste voordeel is dat na het verwijderen van ongewenst haar de huid zacht en vernieuwd wordt.
Het is daarbij belangrijk om in gedachten te houden dat het gebruik van puimsteen niet wordt aanbevolen voor een zeer droge huid. Je moet altijd een zeep of schuim gebruiken die je helpt om cirkelvormige bewegingen te maken om de gewenste resultaten te verkrijgen.
Puimsteen is in goedkope en praktische formaten in de winkels verkrijgbaar
Exfolieert de huid
Deze steen heeft schurende eigenschappen die je kunt gebruiken om de huidcellen los te maken. Zelfs in elke normale supermarkt vind je vloeibare of compacte zeep gemaakt met puimsteenpoeder.
De Indiase cultuur gebruikte voor het eerst puimsteen in handgemaakte peeling voor verschillende redenen met als doel om de eerste huidlaag te verwijderen. Houd er rekening mee dat het niet de bedoeling is om de huid te beschadigen – we raden aan om de puimsteen nat te maken en te gebruiken met natuurlijke oliën.
Verzacht de verharde huid
Het gebruik van puimsteen is heel gewoon in schoonheidscentra. Het wordt meestal gebruikt om dikke lagen dode huid te verwijderen in gebieden zoals op onze voeten en handen. Naast het verwijderen van eelt verzacht puimsteen deze gebieden van de huid.
Om de gewenste resultaten te verkrijgen, moet je het gebied dat je gaat scrubben eerst weken, bij voorkeur met warm water. Gebruik dan een zeep die het mogelijk maakt om de puimsteen soepel over de huid te laten glijden. Laat de huid daarna nogmaals weken en begin met zachte cirkelvormige bewegingen de zacht geworden huid met het water eraf te vallen.
Lees ook dit artikel:
Hoe werken gezichtsmaskers op de huid?
Andere toepassingen voor puimsteen
Deze steen is zo veelzijdig dat je hem op verschillende gebieden van het dagelijks leven kunt gebruiken. Van kleding herstellen, jeans een versleten look geven zodat het modieus is en nepbont schoonmaken, tot het verwijderen van onzuiverheden en vuil van sommige huishoudelijke gebruiksvoorwerpen.
Verwijdert pluizen van kleding
Op kleding verschijnen vaak pluizen op plekken waar veel wrijving optreedt, door slecht wassen of omdat de stof daar gevoelig voor is. Je kunt echter een puimsteen bevochtigen en heel voorzichtig over de kleding wrijven die je wilt herstellen!
Leg het kledingstuk neer en houd het met de hulp van je handen op zijn plaats terwijl je de steen erover wrijft. Het is belangrijk om dit proces rustig en zorgvuldig uit te voeren, omdat we anders hiermee onze favoriete blouse of broek kunnen verpesten. Puimsteen is echter ook zeer effectief als je een saaie oude spijkerbroek tot een modieuze wilt omtoveren.
Verwijdert haren van huisdieren
Als je huisdieren hebt, hou je waarschijnlijk met heel je hart van ze. Dat betekent echter niet dat we het goed vinden om met haren bedekte kleding te dragen of dat het leuk is om meubels met een extra laag haar te hebben. In deze gevallen is het gebruik van puimsteen ook zeer effectief. Dit komt doordat de haren vast komen te zitten in de kleine poriën.
Dit geldt ook voor het reinigen van tapijten, gordijnen en autostoelen. Het enige wat je hoeft te doen is het met cirkelvormige bewegingen over het gewenste oppervlak te wrijven. Op delicate stoffen kun je de steen bevochtigen om het proces te vergemakkelijken.
Reinigt vetophopingen in de oven
Als je oven na het bereiden van die heerlijke maaltijden vol zit met hard vet, kun je dat reinigen met het gebruik van een puimsteen. Je hoeft de steen alleen maar een beetje over de wanden te wrijven, maar niet te veel.
Maak dit proces gemakkelijker door een beetje zeep of ontvettingsvloeistof te gebruiken. Een andere goede truc is om een beetje bicarbonaat over het ingevette oppervlak te strooien en het vervolgens schoon te maken met de natte puimsteen.
Verwijdert onzuiverheden uit het toilet
Als het toilet vuil is, voelen we ons allemaal ongemakkelijk. Het ergste is dat veel schoonmaakmiddelen het niet echt volledig kunnen verwijderen. In deze gevallen pak je gewoon een paar handschoenen, maak je de steen nat in heet water en wrijf je deze over de meest aangetaste plekken.
Voor het gebruik van puimsteen om de wc te reinigen zijn er in de winkel verschillende opties, bijvoorbeeld met een plastic handvat, om je te helpen om de wc op een gemakkelijke manier schoon te maken!
Misschien vind je dit artikel ook leuk:
De beste planten voor je badkamer
Hoe kun je een puimsteen schoonmaken?
Hoewel deze steen wordt gekenmerkt door zijn kracht, moeten we bij thuisgebruik een goede reinigingsroutine toepassen. Dit geldt vooral wanneer we het op de huid gebruiken. Dit verlengt niet alleen de levensduur, maar beschermt ook het lichaam.
Puimsteen kan je echt helpen om het huis schoon te maken, vooral de badkamer.
We raden aan om na ieder gebruik van een puimsteen deze met heet water te wassen. Gebruik een tandenborstel om het oppervlak schoon te maken en eventuele onzuiverheden uit de poriën te verwijderen. Was de puimsteen daarna opnieuw met heet water. Daarnaast kun je de steen van tijd tot tijd steriliseren door deze vijf minuten in kokend water onder te dompelen.
Om de puimsteen te drogen leg je hem op een droge doek en stel je het bloot aan de zon of de open lucht zodat het op natuurlijke wijze droogt. Je moet het nooit gewoon nat laten, omdat schimmels en bacteriën zich dan kunnen vermenigvuldigen.
Het gebruik van puimsteen is een goedkope optie
Puimsteen is een geweldige bondgenoot van zowel schoonheid als reinheid. Het is een goed idee om dit eenvoudige product in huis te hebben, omdat het kan je helpen om met weinig moeite veel dingen schoon te maken. Een ander voordeel van dit vulkanisch gesteente is dat het vrij goedkoop is om aan te schaffen en de steen lang meegaat.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Natera G, Alfredo E., Peraza Urrutia, Irene, & Uzcátegui Giannattasio, Gladys M. (2005). microabración del esmalte técnica para la remoción de manchas dentales. Acta Odontológica Venezolana, 43(3), 318-322. Recuperado en 17 de noviembre de 2020, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-63652005000300019&lng=es&tlng=es.
- Myrna Rodríguez Acar, Fermín Jurado Santa Cruz, Maribet González González, Leticia Paulina Alfaro Orozco, Miguel Ángel Cardona Hernández. Liquen plano pigmentado invertido:
revisión del tema a propósito de un caso. Rev Cent Dermatol Pascua • Vol. 22, Núm. 3 • Sep-Dic 2013. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/derma/cd-2013/cd133f.pdf - Amaguaya Gushqui, Byron; Ruíz Cárdenas, Kerly. Estudio comparativo de la terapia de Exfoliación química y Exfoliación mecánica en el tratamiento de pacientes de 20 a 25 años de edad que presentan secuelas cicatriciales post acné atendidos en el Laboratorio de Clínica Estética de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil, año 2016. Universidad Católica de Santiago de Guayaquil (Trabajo de grado en línea). Disponible en: http://192.188.52.94/bitstream/3317/7569/1/T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-232.pdf
- Jiménez González, Tatiana. Eber. Proyecto de Artes Pásticas, Universitas Miguel Hernández de Elche (2014 – 2015). Disponible en: http://dspace.umh.es/bitstream/11000/2325/1/TFG%20Jimenez%20Gonz%C3%A1lez,%20Tatiana.pdf
- GONZÁLEZ CUERVO, CLAUDIA PAULINA, & MONTAÑO ANGARITA, ÁNGELA MARCELA, & CASTRO RODRÍGUEZ, DIANA CATALINA (2012). Obtención y caracterización de geopolímeros, sintetizados a partir de ceniza volante y piedra pómez, utilizados para el desarrollo y mejoramiento del concreto. El Hombre y la Máquina, (38),59-65. ISSN: 0121-0777. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=478/47823946007