De 5 vijanden van je gebit tijdens de feestdagen

Bepaalde vakantiegewoonten kunnen van invloed zijn op je tandheelkundige gezondheid. Ontdek de risico's en hoe je tijdens de feestdagen – en daarna – voor je mond kunt zorgen.
De 5 vijanden van je gebit tijdens de feestdagen
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 09 januari, 2024

Sommige van de gebruikelijke gebruiken van de kerstvakantie kunnen onze gebitsgezondheid in gevaar brengen. Overdadigheid, ongezond voedsel en slordigheid vormen een combo die de structuren van de mond aantast en een negatieve invloed heeft op je gebit tijdens de feestdagen.

Tijdens kerstvieringen kan mondverzorging vaak op de achtergrond raken. Als we daar de frequente consumptie van snoep, noten, alcohol en frisdrank bij optellen, komt onze gebitsgezondheid in het gedrang.

Het komt vaak voor dat we het gevoel hebben dat tijdens de feestdagen alles mag. We gaan ervan uit dat er voor een paar dagen achteloosheid niets gebeurt. Het verwaarlozen van gewoonten op het gebied van tandverzorging kan echter ernstige gevolgen hebben voor de mond.

Ontdek deze 5 vijanden van je gebitsgezondheid tijdens de feestdagen en wat je kunt doen om feest te vieren zonder je glimlach in gevaar te brengen.

1. Alle zoetigheden zijn vijanden van je gebit

De kerstvakantie is een tijd van veel toetjes, snoep, nougats, marsepeinen, panettone’s, bonbons, donuts, gebak en steeds meer suiker. Al deze kerstlekkernijen hebben dit ingrediënt gemeen dat de mondgezondheid bedreigt.

De suikerconsumptie in de kersttijd neigt in de meeste huishoudens toe te nemen. Volgens een onderzoek (Spaanse link) naar de gemiddelde uitgaven van Spaanse gezinnen tijdens de kerstviering wordt tijdens de festiviteiten meestal ongeveer 1 kilo aan zoete producten geconsumeerd.

De hoge consumptie van eenvoudige suikers tast niet alleen onze algemene gezondheid aan. Deze stof dient als substraat voor in de mond levende bacteriën, die ervan profiteren om zich te vermenigvuldigen.

Bij het metaboliseren van suiker produceren bacteriën een zuur dat de pH van de mond verlaagt en in staat is het tandglazuur te demineraliseren. Dit verlies van mineralen uit de tanden is de oorzaak van tandbederf.

Als de mondhygiëne wordt verwaarloosd en de consumptie van zoetigheid toeneemt, hebben bacteriën de vrije hand om zich te vermenigvuldigen en de tanden te beschadigen. Tandbederf, gingivitis en tandgevoeligheid zijn de meestvoorkomende aandoeningen die ontstaan als gevolg van deze gevaarlijke combinatie.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Wat betekent het om te dromen dat je tanden uitvallen?

2. Snacken en snacken na het eten

Snoepgoed
Snoepgoed voor kerstbereidingen heeft een hoog gehalte aan enkelvoudige suiker.

Tussendoor eten is nog zo’n typische kerstsituatie die een bedreiging vormt voor onze gebitsgezondheid. Een lang gedekte tafel nodigt uit tot steeds weer knabbelen.

De lange gesprekken na het eten, de praatjes, de glazen die steeds weer gevuld worden, en de eindeloze handenvol nootjes, chocolaatjes en toetjes zijn een gemeenschappelijk tafereel op kerstfeestjes. Tijdens dit ritueel is het niet erg gebruikelijk dat mensen opstaan om hun tanden te poetsen.

Tijdens het eten vinden biochemische (Spaanse link)  veranderingen plaats in de mond die de mondgezondheid in gevaar kunnen brengen. Als we eten, daalt de pH van de mond, d.w.z. hij wordt zuurder.

Ons speeksel is in staat deze zuurgraad te neutraliseren en zo te voorkomen dat de tanden demineraliseren. Het duurt echter ongeveer 20 tot 30 minuten om het evenwicht in de mond te herstellen (Spaanse link).

Als we voortdurend eten, slaagt ons afweermechanisme er niet in een evenwicht te bereiken en blijft de mond zuur. Een lage pH gedurende lange tijd is in staat de tanden te demineraliseren.

Als we daaraan toevoegen dat de meeste producten die we eten veel suiker bevatten, waardoor de productie van zuren door bacteriën toeneemt, wordt het probleem nog groter. Bovendien, zoals we later zullen vertellen, verergert ook alcoholgebruik de situatie doordat het de speekselsecretie vermindert.

3. Alcoholische en koolzuurhoudende dranken

Zoals we al gezegd hebben, heeft alcoholconsumptie een uitdrogend effect op de mond. Deze stof kan de speekselsecretie verminderen en monddroogheid veroorzaken.

Een mond met minder speeksel is onbeschermder. Bacteriën profiteren hiervan om zich te vermenigvuldigen en zuren te produceren die de tanden aantasten en de slijmvliezen irriteren.

Bovendien veroorzaakt een droge mond ongemak bij het eten en een slechte adem. Water drinken en de hydratatie verhogen zou een goede oplossing zijn. Tijdens de feestdagen wordt alcohol echter vaak gecombineerd met frisdrank en koolzuurhoudende, zure en zoete dranken.

Koolzuurhoudende dranken verlagen de pH van het speeksel aanzienlijk. Door hun suikergehalte en zuurgraad zijn de tanden vatbaar voor erosie (Spaanse link) van hun buitenste laag, wat leidt tot gevoeligheidsproblemen, pijn en een verhoogde kans op tandbreuken.

In die zin zijn witte wijnen en sterk zure mousserende wijnen even schadelijk.

Aan de andere kant kunnen rode wijnen, die veel tannines bevatten, donkere vlekken op de tanden veroorzaken – vooral als tegelijkertijd de mondhygiëne wordt verwaarloosd.

Ten slotte komt er nog een risico bij de consumptie van wijnen en mousserende wijnen: de mogelijkheid om een tandbreuk op te lopen door te proberen de fles met de mond te openen. In deze gevallen is het, om ongelukken te voorkomen, essentieel om een geschikt gereedschap te gebruiken om de fles te ontkurken.

4. Vezelrijk en hard voedsel

Noten
Noten komen vaak voor in kerstbereidingen. Met hun textuur moet je voorzichtig zijn.

Als we denken aan de vijanden van de gezondheid van het gebit die in de kersttijd verschijnen, is de consistentie van het voedsel een andere factor om rekening mee te houden. De textuur van sommige voedingsmiddelen kan de aantasting van stukjes gebit bevorderen.

Vezelig vlees dat tijdens de feestdagen wordt gegeten, zoals Iberische ham of lamsvlees, kan vast komen te zitten in de ruimtes tussen de tanden. Als er geen goede mondhygiëne is, bevordert het blijvende karakter van deze resten het ontstaan van gaatjes en gingivitis.

Sommige zeer harde voedingsmiddelen, zoals zeevruchten, noga of noten, kunnen ook ongelukken veroorzaken bij het bijten erop. Tandbreuken, het verwijderen van een vulling, of schade aan orthodontie en prothesen behoren tot de mogelijkheden.

Om ongelukken te voorkomen is het goed te verduidelijken dat oesters en noten nooit met de mond geopend mogen worden.

5. Onzorgvuldigheid beïnvloedt je gebitsgezondheid

Kerstfeestjes lijken misschien reden genoeg om de hygiëneroutines en -gewoonten die we de rest van het jaar aanhouden te verwaarlozen. Daarmee worden de reeds genoemde problemen verergerd.

Veranderingen in het schema, gebrek aan routines en de ontspanning van de feestdagen maken het moeilijk om een goede gebitshygiëne te handhaven. Maaltijden buitenshuis of ‘s avonds laat naar bed gaan, maken poetsen moeilijk vol te houden.

Bovendien wordt het soms haastig gedaan, zonder er veel aandacht aan te besteden of wordt het vervangen door spoelen. Ook flossen blijft achterwege en voedselresten hopen zich op, wat de toename van bacteriële plaque bevordert.

Kerstvieringen kunnen er ook toe leiden dat orthodontische patiënten hun behandelingen verwaarlozen. Wie een beugel heeft, verhoogt het risico op complicaties door gebrek aan zorg voor zijn beugel.

Wie een uitneembare beugel draagt, vindt veel redenen om zijn uitlijners te verwijderen en niet meer te gebruiken om comfortabeler evenementen bij te wonen. Dit gebrek aan continuïteit belemmert de behandeling.

Tandheelkundige reparaties uitstellen tot na de vakantie is een slecht idee. De problemen kunnen verergeren en er is kans dat je last krijgt van pijn, gevoeligheid of besmettelijke aandoeningen die je feest verstoren.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Waar zijn tanden van gemaakt?

Tips om voor je gebit te zorgen tijdens de kerstvakantie

Salade eten

Hoewel de sleutel is om je consumptie van zoetigheden tijdens de kerstvakantie te beperken, is het mogelijk om met bepaalde voorzorgsmaatregelen van deze lekkernijen te genieten en je gebit te verzorgen. Door tijdens de feestdagen speciale aandacht te besteden aan de tandhygiëne kun je de schadelijke effecten van suikers op je tanden voorkomen.

We raden je aan je tanden na elke maaltijd te poetsen met fluoridetandpasta, vooral na het eten van toetjes, nougat en andere zoetigheden. Daarnaast moet je het poetsen aanvullen met flosdraad en minstens eenmaal per dag spoelen met fluoride mondwater.

Als het gaat om het genieten van kerstlekkernijen, probeer dan te kiezen voor lekkernijen die minder kleverig en niet zo hard zijn. Zo voorkom je dat ze lang tussen je tanden blijven zitten, dat tandbreuken of vullingen eruit komen, of dat kunstgebitten of beugels beschadigd raken bij het bijten.

Kiezen voor bittere donkere chocolaatjes (Engelse link) die minder suiker bevatten is ook een goede strategie voor een gezonder zoet moment. Kiezen voor alcoholvrije en suikervrije drankjes is ook een goed idee.

Het is niet nodig om het plezier uit drankjes te halen; je kunt kiezen voor leuke en gezonde cocktails gemaakt met fruit en groenten. Als je kiest voor alcoholische of koolzuurhoudende dranken, kan het spoelen van je mond met water na het proosten de schadelijke effecten tegengaan.

Een gebitscontrole na de festiviteiten kan geen kwaad. De professional zal in staat zijn om ontstane problemen op te sporen en op te lossen voordat ze zich verder ontwikkelen.

Bewuste vieringen

Het kerstfeest hoeft niet de vijand van je gebitsgezondheid te worden. Met de zorg die we hier bespreken, kun je attent zijn op je gebit en met een gerust hart genieten van de vreugde van deze tijd van het jaar.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • González, J. C. S., Araya, I. U., Chiocca, S. F., Toro, J. P. L., Martínez, G. R., & Ibacache, R. C. (2015). Capacidad buffer de la saliva en presencia de bebidas energéticas comercializadas en Chile, estudio in vitro. Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral8(1), 24-30.
  • León-Ciliotta, R. (2020). Las Navidades de arriba abajo: usos y gastos en los hogares españoles. Barcelona: OBS Business School. https://www.obsbusiness.school/actualidad/informes-de-investigacion/informe-obs-las-navidades-de-arriba-abajo-usos-y-gastos-en-los-hogares-espanoles
  • Loyo Molina, K., Balda Zavarce, R., González Blanco, O., Solórzano Peláez, A. L., & González, M. (1999). Actividad cariogénica y su relación con el flujo salival y la capacidad amortiguadora de la saliva. Acta odontológica venezolana37(3), 10-17.
  • Nimbulkar, G., Parida, R., Chhabra, K. G., Deolia, S., Reche, A., & Patel, S. (2020). Dark Chocolates: Friend or Foe–A Review. European Journal of Molecular & Clinical Medicine7(07), 2020.
  • Oramas, L. A. C. (2015). Bebidas gaseosas y su impacto en la salud bucal. Acta odontológica venezolana53(1), 27-28.
  • Patoor, V. L. M. (2021). Malnutrición y Salud Oral. Revisión de literatura.
  • Romero-González, M. A. (2019). Azúcar y caries dental. Revista Odontología Pediátrica18(1), 4-11.
  • Thalia, C. O. (2021, August). BIOQUÍMICA DE LA CARIES DENTAL. In cibamanz2021.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.