De vier kenmerken van een goede relatie

Gebruik elke dag je verbeelding en vermijd de valkuil van routine en eentonigheid in je relatie. Wees creatief als koppel en je zult merken dat het de band tussen jullie enkel sterker zal maken.
De vier kenmerken van een goede relatie

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je de beslissing neemt je leven met een andere persoon te delen, dan betekent dit zóveel meer dan enkel verliefd zijn. Je weet vast ook dat het aangaan van deze verantwoordelijkheid je zowel ongelooflijk veel geluk kan brengen als bij tijden een onmetelijk groot verdriet. Een goede relatie bestaat namelijk uit zo veel meer dan enkel liefde.

Wat zijn nu die andere aspecten die bijdragen tot succes en geluk in je relatie?

Vergeet nooit genoeg aandacht te besteden aan je leven als koppel. Al te vaak zien we onze relatie en partner als vanzelfsprekend. We vergeten dat het deel uitmaken van een goede relatie ons ontzettend veel kan leren. Ook kan het ons als individu laten groeien en wijzer worden.

Deel uitmaken van een hechte relatie kan in grote mate bijdrage tot je gevoelens van geluk en welzijn. Jawel, het kan zelfs bijdragen aan een gezond en langer leven.

Van je partner houden en je goed voelen in je relatie maakt je zonder twijfel gelukkiger, helpt je groeien als individu en geeft ongetwijfeld extra betekenis aan je leven. Het goede nieuws is dat je kunt leren hoe je een goede relatie kunt opbouwen.

Liefde is ongetwijfeld nodig. Daarnaast zijn er echter nog enkele fundamentele pijlers die veel bijdragen tot het verbeteren en versterken van je relatie.

In dit artikel gaan we onder andere in op wat psychologe en seksuologe Leticia Garcia hierover te zeggen heeft. Zij geeft ons vier fundamentele kenmerken zijn van een goede relatie: communicatie, vertrouwen, ondersteuning en creativiteit.

Communicatie

Communicatie als een van de vier kenmerken van een goede relatie

Communicatie binnen je relatie is het allerbelangrijkst om een stabiele band met de ander op te bouwen. Ook helpt het te vermijden dat je als koppel in een dodelijke routine terecht komt.

Leer om je beiden comfortabel te voelen in elkaars nabijheid. Wees niet bang om je gevoelens en gedachten te uiten. Angst voor kritiek is in een goede relatie niet terecht.

Leer kleine ergernissen en zaken die je vervelend vindt op een empathische, niet kwetsende manier te verwoorden. Je zult merken dat je elkaar na verloop van tijd zonder woorden kunt begrijpen. Zo wordt je relatie enkel hechter en beter.

Blijf ook aandacht besteden aan liefdevolle en erotische vormen van communicatie. Soms is onze agenda zo vol dat we dit na verloop van tijd uit het oog verliezen. Blijf echter praten over wat je leuk vindt, wat je graag zou uitproberen.

Ontdek dat dit vaak enkele nieuwe sprankeltjes opwinding en plezier aan een langdurige relatie kan toevoegen. Af en toe de dagelijkse routine achter jullie laten, maakt je als koppel enkel sterker en gelukkiger.

Vertrouwen

Liefde

Je weet vast wel dat vertrouwen een van de belangrijkste peilers is in elke relatie. Vertrouwen schenken maakt je sterker als persoon. Verder geeft het je het gevoel dat je een belangrijk deel uitmaakt van het geheel en de andere volledig aanvult.

Vertrouwen geven en krijgen binnen een relatie betekent dat je volledig jezelf kan zijn. Je hoeft geen angst te hebben om uitgelachen te worden of om voortdurend kritiek te moeten slikken. Je kunt lekker jezelf zijn en je hoeft je niet te schamen voor je aparte hobby’s of vreemde tics.

Vertrouwen maakt positieve kritiek mogelijk zonder dat de andere persoon wil dat je je persoonlijkheid volledig verandert. Tijd en goed communiceren zijn van het allergrootste belang om deze vertrouwensband op te bouwen. Je moet leren luisteren en praten zonder te oordelen en zonder vooroordelen.

Elkaar steunen

Verliefd Stel

Na verloop van tijd ga je merken dat als het vertrouwen en de communicatie goed zit, de band die je opbouwt en de steun die je aan elkaar kan bieden van onschatbare waarde wordt. Er ontstaat een hechte verbinding waarop je kunt vertrouwen. Deze zal de liefde voor elkaar steeds hechter maken.

Je kunt zelfs zien dat koppels die hierin slagen een soort van eigen taaltje, een eigen vorm van communicatie ontwikkeld hebben. De wordt vaak gebruikt om nieuwe ideeën te bespreken of om simpelweg liefde en verlangen naar elkaar te uiten.

Onthoud echter dat drukke agenda’s, de zorg voor het huishouden en de kinderen en een druk sociaal leven deze hechte band in gevaar kan brengen.

Neem niet als vanzelfsprekend aan dat die altijd zal blijven bestaan. Blijf aandacht besteden aan je liefde en verlangen voor elkaar. Zo kan deze speciale verbinding tussen jullie blijven bestaan en verder groeien.

Zelfs na enkele drukke weken of een moeilijke periode pak je dan makkelijker de draad weer op. Ook blijft het zodoende mogelijk om later opnieuw die vurige passie en hechte liefde voor elkaar te voelen.

Bedenk een leuk uitstapje, geef een grappig geschenk en breng regelmatig nieuwe details aan in het hechte verhaal dat jullie reeds samen delen. Het zal de band tussen jullie nog sterker maken.

Creativiteit

Samen Koken

Ga er niet onmiddellijk van uit dat jij niet creatief bent. Iedereen is in staat met nieuwe ideeën naar voren te komen en iedereen kan leren deze eigenschap verder te ontwikkelen.

Wat je bedenkt is voor iedereen anders, maar het idee blijft dat je beiden even uit de dagelijkse routine ontsnapt. Je voelt je vast herboren en je merkt dat het opnieuw leuk wordt om tijd met elkaar door te brengen.

Er zijn zo veel verschillende manieren om creatief te zijn. Bedenk samen een leuke activiteit of verras je partner met een diner voor twee of een middag weg van huis. Je zult merken dat het doorbreken van de dagelijkse realiteit jullie liefde en band vast en zeker verdiept.

Heb je net je eerste stappen gezet in een nieuwe relatie of ben je al heel wat jaren samen? Houd deze vier peilers in gedachten om zowel je dagelijks leven als je seksuele band sterk en levendig te houden.

Het spreekt voor zich dat deze inzet en energie van beide partijen gevraagd wordt. Een relatie kan immers nooit groeien zonder de liefde en kracht van beide partners. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García FE, Ilabaca Martínez D. Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP 2013;11(2):42-60.
  • Morfa JD. Prevención de los conflictos de pareja. Bilbao: Desclée de Brouwer; 2003.
  • Villar F, Villamizar D, López-Chivrall S. Los componentes de la experiencia amorosa en la vejez: personas mayores y relaciones de pareja de larga duración. Revista Española de Geriatría y Gerontología 2005;40(3):166-177.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.