De verschillen tussen een CT-scan en een MRI-scan

Een van de belangrijkste verschillen tussen een CT-scan en een MRI is de beeldvormende methode. Een CT-scan maakt gebruik van röntgenstralen, terwijl een MRI magnetisme vereist. Lees meer in dit artikel!
De verschillen tussen een CT-scan en een MRI-scan

Laatste update: 14 juli, 2021

De verschillen tussen een CT-scan en een MRI-scan zijn technisch van aard. Dit komt omdat ze verschillende methoden nodig hebben om de afbeeldingen vast te leggen. Ze geven ook verschillende resultaten, zodat artsen de een of de ander gebruiken, afhankelijk van wat ze zoeken. Zoals je kunt zien, is elke procedure anders.

Er zijn inderdaad veel verschillen tussen een CT-scan en een MRI-scan. Ze hebben echter ook veel overeenkomsten. Ten eerste zijn het beide diagnostische tests die gebruikmaken van beeldvormingstechnologie. Evenzo zijn beide niet-invasieve onderzoeken om ziekten te onderzoeken, op te sporen of uit te sluiten.

De arts kan het een of het ander aanvragen, afhankelijk van de toestand van zijn patiënt. Beide tests hebben limieten en contra-indicaties om rekening mee te houden. In elk geval zijn beide tests ondanks hun verschillen veilig en zeer effectief.

De CT-scan of computergestuurde axiale tomografiescan

Een van de eerste opvallende verschillen tussen een CT-scan en een MRI is de apparatuur die men voor elke test gebruikt. De CT-scan vereist een scanner die dezelfde technologie gebruikt als de traditionele röntgenfoto’s (Spaanse link). Het gaat eigenlijk om het maken van meerdere foto’s van de binnenkant van het lichaam.

De machine maakt foto’s vanuit verschillende hoeken. Vervolgens stelt een computer de beelden samen om een bepaald deel van het lichaam te zien in een driedimensionale simulatie. De CT-scan is vergelijkbaar met röntgenfoto’s, alleen veel gedetailleerder.

De straling die door de scanner wordt gegenereerd, maakt zachte weefsels beter zichtbaar dan vaste weefsels. Zachte weefsels zijn alle weefsels die geen bot zijn, zoals organen, spieren, gewrichtsbanden en bloedvaten.

Zo lijken de zachte weefsels lichter, terwijl de dichtere donkerder zijn. De ioniserende straling die door een CT-scan wordt geproduceerd, is minimaal en heeft daarom geen invloed op de gezondheid van een persoon. Deze methode mag echter niet worden misbruikt.

De verschillen tussen een CT-scan en een MRI

Beeldvorming met magnetische resonantie of MRI

Een MRI-scan verkrijgt beelden anders dan een CT-scan. Het maakt gebruik van magnetische velden, magneten en radiogolven. Het doet dit met behulp van een complex bedieningssysteem waarmee contrastrijke beelden kunnen worden verkregen. Dat wil zeggen, meer gedetailleerde beelden van de zachte weefsels.

Magnetische resonantiebeeldvorming maakt bijvoorbeeld foto’s vanuit elk gezichtspunt en in twee of drie dimensies. De beelden van de zachte weefsels lijken scherp waardoor de meest minimale details zichtbaar zijn. Dit gebeurt niet met andere vergelijkbare procedures.

Zoals je weet kan men veel soorten lichaamsproblemen niet met het blote oog detecteren. Deze zijn alleen zichtbaar in die beelden die zijn verkregen in de drie vlakken van de ruimte -horizontaal, coronaal en sagittaal. MRI is ook zeer gevoelig voor de beweging van vloeistoffen en dit maakt het mogelijk om sommige tests uit te voeren zonder contrastmiddel te gebruiken.

Een MRI-machine

Verschillen tussen een CT-scan en een MRI-scan

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende verschillen tussen een CT-scan en een MRI. De eerste hiervan zijn de soorten apparatuur die men gebruikt. Er is een ring in een CT-scan en het bed gaat tijdens de test van de ene kant van de ring naar de andere kant. Bij MRI’s wordt het bed tijdens het gehele onderzoek volledig in een buis geplaatst.

Andere verschillen tussen een CT-scan en een MRI zijn:

  • Een CT-scan is gebaseerd op het gebruik van röntgenstralen, dus er wordt gebruik gemaakt van straling. MRI’s gebruiken een magneet en antennes om lichaamssignalen te ontvangen.
  • Een MRI genereert veel scherpere en gedetailleerdere beelden, dankzij de hoge resolutie van de apparatuur.
  • CT-scans zijn goed voor botlaesies, long- en thoraxstudies, oncologie en noodgevallen. MRI’s zijn over het algemeen voor de studie van ligamenten en pezen, hersenpathologieën, ruggenmerg en wervelkolomletsels.
  • De CT-scanmachine is stil, terwijl de MRI-machine een hard geluid maakt. Terwijl de eerste ongeveer een half uur duurt, duurt de laatste meestal meer dan een uur.
  • Tot slot is een CT-scan goedkoper dan een MRI.

Contra-indicaties van een CT-scan en een MRI-scan

Een CT-scan is niet geschikt voor zwangere vrouwen, patiënten met nierinsufficiëntie en mensen die allergisch zijn voor het contrastmateriaal dat bij sommige van deze procedures wordt gebruikt.

Bovendien voeren artsen geen MRI’s uit bij patiënten met metalen implantaten, prothesen van dit materiaal of sommige soorten pacemakers.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ojea, J. G. (2009). Papel de la las nuevas técnicas de imagen (RMN y TAC) en la enfermedad inflamatoria intestinal. Inflamatoria: Revista oficial del grupo EIGA, (3), 16-20.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.