De techniek van spiegelen: de taal van verleiding

Weet je wat spiegelen is en hoe het je kan helpen om contact met de mensen te maken om wie je geeft? Ontdek in het artikel van vandaag alles over deze techniek!
De techniek van spiegelen: de taal van verleiding
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

De techniek van spiegelen bestaat al sinds het begin van de mensheid. We hebben tenslotte altijd manieren gevonden om verder dan woorden te communiceren. Dit soort taal valt binnen het bereik van verleiding en is een gebied dat nog diepgaand onderzocht moet worden.

Biologische overerving is van elk mens een onderdeel. Het is dus van fundamenteel belang om bepaald gedrag of bepaalde processen te begrijpen. Het lichaam heeft zijn eigen manier van communiceren en het is belangrijk om deze te leren ontcijferen. Lees verder voor een analyse van de berichten die het menselijk lichaam uitzendt!

Spiegelen: wanneer het lichaam praat

Het lichaam heeft een behoorlijk communicatief vermogen. Mensen om je heen kunnen waarschijnlijk aan bijvoorbeeld je lichaamshouding of je gezichtsuitdrukking zelfs enig ongemak herkennen.

Dit is niet alleen een instinctief overlevingsinstrument dat ons in de oudheid veel heeft geholpen toen een vreemd geluid ons deed stoppen en rondkijken. De hersenen maken het ook voor anderen gemakkelijker om gedragssignalen waar te nemen.

Dit verklaart waarom je bijna onmiddellijk een band kunt opbouwen en een goede relatie met een aantal mensen kunt onderhouden, terwijl het met anderen juist het tegenovergestelde is.

Het is niet moeilijk om te zeggen dat iemand zich tijdens een gesprek ongemakkelijk voelt. Je kunt zelfs voelen of iemand gewoon uit beleefdheid luistert en geen interesse in het gesprek heeft.

Hoe de techniek van spiegelen je kan helpen om iemand voor je te winnen

Twee vrouwen zijn aan het praten

Inderdaad, hoe kun je al deze informatie in je voordeel gebruiken en de aandacht van de persoon trekken die je leuk vindt? Spiegelen is de sleutel! De techniek van spiegelen bestaat uit het inleven in de ander en door middel van gebaren en lichaamsuitdrukkingen harmonie creëren (Engelse link).

Door bijvoorbeeld hun houding te imiteren, kun je een grotere nabijheid en betrokkenheid bewerkstelligen. Dit gebeurt meestal onbewust en natuurlijk, omdat het een typische fysieke reactie in sociale situaties is.

Je kunt het echter ook als hulpmiddel in de kunst van het verleiden gebruiken. De verklaring voor dit mechanisme ligt in de spiegelneuronen, die bij imiterend, empathisch en sociaal gedrag betrokken zijn.

Een wapen voor verleiding

Man en vrouw aan het flirten

Deze eigenschap kan helpen om een potentiële partner aan te trekken. Het kan ook helpen om te controleren of je een band met die speciale persoon hebt. Kijk maar eens naar mensen die net een relatie zijn begonnen, ze raken elkaar zeker aan en ze zijn het grootste deel van de tijd dicht bij elkaar.

Ze nemen waarschijnlijk zelfs vergelijkbare houdingen aan. Hieronder omschrijven we enkele aanbevelingen voor de techniek van spiegelen om effectiever met iemand te kunnen flirten:

  • Houd een rechte houding aan. Kijk recht vooruit en vermijd het optrekken van je schouders. Dit is niet alleen om een betere houding aan te nemen, maar ook om vertrouwen over te brengen.
  • Volgens een onderzoek uitgevoerd door een team van Columbia University (Engelse link) moeten je handen altijd uit je zakken zijn, niet verborgen, omdat dit op onzekerheid wijst.
  • Kijk naar de andere persoon wanneer je praat en wanneer ze tegen je praten (degenen die niet kijken, zijn over het algemeen verlegen, maar ze kunnen het corrigeren).
  • Je mag een beetje naar je gesprekspartner leunen om interesse te tonen. Raak hem of haar echter niet aan en dring hun persoonlijke ruimte niet binnen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Sapioseksualiteit: de aantrekking tot slimme mensen

Hoe je kan zien of iemand je leuk vindt

Volgens de kunst van het spiegelen kan iemand je leuk vinden als ze je recht aankijken. Hun pupillen verwijden zich een beetje als ze dat doen en ze leunen naar voren. Iemand voelt zich echter niet tot je aangetrokken als ze constant op hun klok kijken of als hun lichaamshouding afstand aangeeft.

Houd er rekening mee dat dit benaderingen zijn en dat ieder mens anders is en dat geldt ook voor hun manier van communiceren. Misschien past de andere persoon, net als jij, opzettelijk zijn lichaamshouding aan. Vooral om je met opzet te laten denken dat ze je niet leuk vinden, omdat ze in de buurt van de persoon die ze leuk vinden nerveus zijn.

Het is belangrijk om met spiegelen rekening te houden, omdat het je in staat stelt om echte beoordelingen te maken over wat de andere persoon zou kunnen voelen en niet verbaal kan uiten. Hierdoor kun je beter met anderen communiceren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.