De symptomen van een blaasontsteking bij mannen
Cystitis verwijst naar een ontsteking van de blaas. Hoewel het een vrij frequente aandoening is bij vrouwen, kunnen mannen ook het slachtoffer worden van dit type infectie. Hoe herken je een blaasontsteking bij mannen?
De symptomen verschillen niet veel tussen mannen en vrouwen. Het is echter belangrijk om alert te zijn op de evolutie van de infectie. Over het algemeen treft deze infectie mannen tussen de 15 en 50 jaar.
Hoewel het meestal niet ernstig is, is het ongemakkelijk en kan het soms een teken zijn van andere ziekten. Hieronder vertellen we je wat je moet weten over een blaasontsteking bij mannen.
Een blaasontsteking bij mannen
Urineweginfecties bij mannen kunnen zowel de lagere urinewegen (vooral de blaas) als de bovenste urinewegen en de nieren aantasten. De term ‘cystitis’ verwijst naar een urineweginfectie waarbij de blaas en de lagere urinewegen betrokken zijn.
In het algemeen, als we het hebben over een eenvoudige, acute blaasontsteking (Engelse link), bedoelen we een infectie die alleen de blaas aantast, maar niet de rest van de urinewegen van de nieren. Dit is een belangrijk onderscheid omdat het de behandeling van patiënten en de prognose ervan volledig verandert.
Symptomen van een blaasontsteking bij mannen
Bij mannen komt een blaasontsteking niet zo vaak voor als bij vrouwen, aangezien mannen anatomisch gezien een langere urethra hebben. Dit maakt het voor ziekteverwekkers moeilijker om de blaas te bereiken.
Tegelijkertijd kan het volgens een publicatie in het National Center for Biotechnology Information (Engelse link) ook het gevolg zijn van antibacteriële afweer die afkomstig is van de prostaatvloeistof.
In de meeste gevallen brengt deze infectie geen complicaties met zich mee en zijn de symptomen vergelijkbaar met die van vrouwen. Over het algemeen omvatten de symptomen van een blaasontsteking bij mannen de volgende:
- Dysurie (Engelse link): dit verwijst naar pijn tijdens het urineren. Patiënten kunnen het ervaren als een branderig of prikkelend gevoel.
- Frequentie van urineren: een toename van het aantal keren dat een persoon plast.
- De urgentie om te plassen: met andere woorden, een plotselinge behoefte om te plassen of een onvermogen om urine vast te houden.
Andere minder vaak voorkomende symptomen zijn onder andere:
- Suprapubische pijn.
- Nocturie, wat verwijst naar urineren dat ’s nachts frequenter is dan overdag.
- Moeilijkheden bij het uitstoten van de urinestraal.
- Hematurie (bloed in de urine).
Mogelijke complicaties
Wanneer mannen terugkerende symptomen van een blaasontsteking ervaren, of de symptomen verschijnen samen met bekken- of perineale pijn en koorts, is het het beste om de mogelijkheid van prostatitis te overwegen. Daarom moeten artsen evalueren of ze de patiënt naar een specialist in urologie moeten verwijzen.
Tegelijkertijd is de aanwezigheid van koorts, koude rillingen, vermoeidheid en gevoeligheid in de flank of costovertebrale hoek niet passend als het gaat om eenvoudige acute cystitis bij mannen. In het geval van deze klinische manifestaties kunnen patiënten echt te maken hebben met pyelonefritis.
De juiste diagnose van cystitis is essentieel als het gaat om het voorschrijven van de juiste antimicrobiële behandeling en het vermijden van complicaties. Een arts zal bepalen of de symptomen het gevolg zijn van een blaasontsteking of een andere pathologie.
Lees ook eens:
De oorzaken van urineweginfecties
Diagnostische onderzoeken
Om een blaasontsteking bij mannen te diagnosticeren, begint een arts met een uitgebreide lijst met vragen over symptomen. Door dit te doen, zal hij of zij bepalen of aanvullende onderzoeken nodig zijn, waaronder de volgende:
- Urine-analyse: artsen voeren dit uit via een microscoop of door het gebruik van een reactieve strip om pyurie te detecteren.
- Urinekweek: artsen kunnen een urinekweek laten doen met behulp van gegevens over gevoeligheid voor antibiotica. Een gramkleuring kan nuttig zijn als het gaat om het kiezen van empirische antibioticatherapie in afwachting van de resultaten van de kweek. Vervolgens zullen artsen de aanwezigheid van bacteriurie observeren. Over het algemeen zullen artsen deze test altijd uitvoeren in het geval van een vermoeden van een blaasontsteking bij mannen. Ze zullen nooit een antibioticakuur voorschrijven zonder eerst een monster te verzamelen voor een urinekweek.
- Andere onderzoeken: artsen zullen een voorzichtig digitaal rectaal onderzoek uitvoeren als ze acute prostatitis vermoeden. Een gevoelige en oedemateuze prostaat zal deze alternatieve diagnose bevestigen.
Bij mannen die een blaasontsteking hebben, vooral degenen met terugkerende urineweginfecties veroorzaakt door dezelfde bacteriestam, zullen artsen de diagnose van chronische prostatitis overwegen.
Risicofactoren voor meer ernstige infecties
Bepaalde specifieke kenmerken kunnen de kansen dat iemand een meer gecompliceerde acute urineweginfectie ontwikkelt vergroten. Daarom moeten artsen speciale aandacht besteden als ze patiënten met de volgende kenmerken behandelen:
- Afwijkingen van de urinewegen: nefrolitiasis, stenose, stents of urinewegomleidingen.
- Immuungecompromitteerde patiënten: neutropenie of een gevorderde hiv-infectie.
- Slecht onder controle gehouden diabetes mellitus.
Ook interessant om te lezen:
Hoe beïnvloedt diabetes de geestelijke gezondheid?
Wat te doen bij plasklachten
Zoals we al zeiden, is de ontwikkeling van een blaasontsteking bij gezonde mannen, jonger dan 50 jaar en die niet aan een andere aandoening lijden, laag. Na de leeftijd van 50 jaar neemt het risico echter toe, gezien de prostaathypertrofie die sommigen lijken te ontwikkelen.
Als er plasklachten aanwezig zijn, moet degene in kwestie zo snel mogelijk een arts raadplegen. Dit voorkomt vertragingen bij de diagnose en stelt artsen in staat de juiste behandeling uit te voeren. Tegelijkertijd moeten artsen de evolutie van de infectie in de gaten houden, samen met de resultaten van de urinekweek.
In bepaalde gevallen moeten artsen zowel de volledige urinewegen als de prostaat evalueren, In het laatste geval is de nefroloog of uroloog verantwoordelijk voor het onderzoek.
Tot slot moeten we nog vermelden hoe belangrijk het is om een gezonde levensstijl te hebben en veel water te drinken. Deze factoren helpen namelijk voorkomen dat dit type infectie terugkeert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Zanella MC, Schoofs F, Huttner B, Huttner A. Infections urinaires basses non associées aux sondes urinaires chez l’homme. Urétrite, cystite et prostatite [Lower urinary tract infections in men. Urethritis, cystitis and prostatitis]. Rev Med Suisse. 2017;13(558):808‐814.
- Hooton Thomas, Acute simple cystitis in men, retrieved on 10 June 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/acute-simple-cystitis-in-men?search=cistitis%20men&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
- Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
-
Li R, Leslie SW. Cystitis. [Updated 2020 May 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482435/
- Roberts, R. G., & Hartlaub, P. P. (1999, September 1). Evaluation of dysuria in men. American Family Physician.
- Lee G, Romih R, Zupančič D. Cystitis: from urothelial cell biology to clinical applications. Biomed Res Int. 2014;2014:473536. doi:10.1155/2014/473536
-
Lipsky BA. Prostatitis and urinary tract infection in men: what’s new; what’s true?. Am J Med. 1999;106(3):327‐334. doi:10.1016/s0002-9343(99)00017-0
-
Price TK, Dune T, Hilt EE, et al. The Clinical Urine Culture: Enhanced Techniques Improve Detection of Clinically Relevant Microorganisms. J Clin Microbiol. 2016;54(5):1216‐1222. doi:10.1128/JCM.00044-16