De symptomen en kenmerken van aërofagie

Aërofagie is een spijsverteringsaandoening die het gevolg is van het doorslikken van te veel lucht tijdens het eten. De symptomen komen relatief vaak voor bij kinderen en daarom wordt de aandoening vaak in verband gebracht met veel huilen als baby.
De symptomen en kenmerken van aërofagie

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Aërofagie is het gevolg van overmatige inname van lucht in het spijsverteringskanaal, vooral tijdens de maaltijd. De term betekent “lucht eten.” Het is een lichte spijsverteringsstoornis.

Het veroorzaakt echter vaak veel ongemak. Vaak is het verantwoordelijk voor het vrijkomen van de bovenste luchtlaag, wat algemeen bekend staat als boeren. Het is echter belangrijk om niet te verwarren met gastro-oesofageale reflux, een aandoening die vergelijkbare symptomen heeft.

Aërofagie kan verergeren in combinatie met andere spijsverteringsproblemen, zoals dyspepsie, of abdominale zwelling. Bij kinderen komt aërofagie relatief vaak voor en wordt vaak in verband gebracht met baby’s die veel huilen.

De oorzaken van aërofagie

Normaal gesproken is aërofagie een gevolg van een slecht dieet. Meestal is het gerelateerd aan de overmatige consumptie van frisdrank, suikerhoudende dranken en andere voedingsmiddelen zoals snoep, paneermeel en kauwgom.

Het kan zelfs zijn oorsprong vinden in slechte eetgewoonten tijdens je maaltijden, zoals te snel eten. Dit komt omdat er een grote hoeveelheid lucht het spijsverteringskanaal binnenkomt.

Het kan ook het gevolg zijn van angstproblemen, zoals stress. Vanuit een pathologisch perspectief komt het dus vaak voor bij mensen die de functies slikken en ademen niet goed op elkaar afstemmen. Dit komt vaak voor bij mensen met angst.

Symptomen van aërofagie

Een vrouw met de handen tegen de buik gedrukt

Aërofagie manifesteert zich door een gevoel van zwaarte in de maag, een gevoel van opgeblazenheid en andere spijsverteringsproblemen. Boeren laten is, samen met winderigheid, een manier om de spijsverteringsproblemen te verlichten.

Symptomen van aërofagie zijn onder andere:

 • Abdominale zwelling. Dit is het resultaat van het overtollige gas, waardoor de buik opzwelt. Het is echter makkelijk om dit te verwarren met andere symptomen.
 • Buikpijn. Soms beweegt de pijn zich naar het onderste gedeelte van het borstbeen door de lucht naar zowel de maag als het hart te drukken. Dan is het mogelijk om de pijn te verwarren met een andere pijn die angina pectoris veroorzaakt.
 • Darmgeluiden. Sommige aandoeningen veroorzaken soortgelijke symptomen als die van aërofagie. Dat is het geval met gas dat leidt tot darmgeluiden.
 • Boeren en niet-stinkende winderigheid.

De diagnose van aërofagie

Deskundigen stellen een diagnose wanneer het boeren repetitief en vervelend wordt, en meerdere keren per week voorkomt. Ook controleren ze de hoeveelheid ingeslikte lucht.

Het belangrijke onderdeel van de diagnose is het uitsluiten van andere aandoeningen, zoals aandoeningen van het bovenste spijsverteringskanaal, het slecht absorberen van koolhydraten, bacteriële groei en veranderingen in de motiliteit.

Het voorkomen van deze aandoening

Je moet een goed dieet volgen om aërofagie te voorkomen. Kauw ook langzaam en vermijd bepaalde voedingsmiddelen die bevorderlijk zijn voor ontstekingen, zoals onder andere frisdrank, snoep of kauwgom.

Als de zwelling veroorzaakt wordt stress, probeer dan je angst te verlichten door een passende behandeling te volgen. Je kunt angst ook verminderen door regelmatig aan sport en ontspanning te doen. De symptomen van aërofose verdwijnen meestal spontaan als je de oorzaken van de aandoening behandelt.

Behandeling

Een natuurlijke behandeling tegen aërofagie

Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat de behandeling een aantal maatregelen zal omvatten, die je moet overwegen:

 • Kauw goed en doe het langzaam. Veel mensen eten te veel, te slecht en te snel. Dit leidt tot gewichtstoename en spijsverteringsproblemen. Een van de dingen die je kunt doen om aërofagie te voorkomen en te behandelen is om langzaam te eten en te kauwen.
 • Vermijd zware maaltijden. Een gezond dieet helpt om aërofagie te voorkomen. Je kunt zware maaltijden dus het beste vermijden en je inname van kruidig voedsel en suikerhoudende frisdrank verminderen.
 • Ontspan je. Sommige mensen voelen hun zenuwen in hun maag. Als dat zo is, zoek dan een manier om stress los te laten. Je zal er een gezonder leven door krijgen. Begin dan met regelmatig te bewegen en eet meer fruit, vis en groenten.
 • Drink kamille en andere natuurlijke infusies. Bepaalde natuurlijke ingrediënten zijn geweldig voor het verlichten van bepaalde symptomen van aërofagie. Kamille is de perfecte natuurlijke remedie om overtollige gasvorming te behandelen en te verlichten.
 • Drink veel water. Dit houdt je beter gehydrateerd. Als je meer water drinkt, dan drink je vanzelf ook minder frisdrank. Dit is dus zeker geen slecht idee!
 • Tot slot kan een buikmassage je helpen bij het verlichten van enkele symptomen van deze spijsverteringsstoornis.

Dit zijn enkele goede manieren die je kunnen helpen om van dit probleem af te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • López Higueras, A. (2012). Protocolo diagnóstico de la aerofagia. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70259-7

 • Velasco Benítez, C. A. (2013). AEROFAGIA, DOLOR ABDOMINAL RELACIONADO A DESÓRDENES GASTROINTESTINALES FUNCIONALES Y ESTREÑIMIENTO FUNCIONAL EN NIÑOS. Revista Gastrohnup.

 • Colaboración Cochrane. (2001). Efectividad del tratamiento en el cólico del lactante: revisión sistemática. Revista Pediatría de Atención Primaria.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.