De soorten luieruitslag: symptomen en behandeling

Luieruitslag is een van de meestvoorkomende dermatologische problemen bij baby's. Hoewel het meestal geen complicaties veroorzaakt, is het erg vervelend. Vandaag vertellen we je over de verschillende soorten luieruitslag, hun symptomen en hoe je ze kunt behandelen.
De soorten luieruitslag: symptomen en behandeling

Laatste update: 23 december, 2020

Luieruitslag is de meestvoorkomende huidaandoening bij jonge baby’s. Er zijn verschillende soorten luieruitslag, wat meestal een milde, zelflimiterende aandoening is die minimale tussenkomst vereist.

In de meeste gevallen komt het op de billen en het genitale gebied voor. Het kan echter door contact met irriterende stoffen ook op de onderbuik en bovenbenen verschijnen.

Volgens informatie in pediatrische dermatologie (Engelse link) is deze aandoening onder meer het gevolg van wrijving, overmatige hydratatie van de huid en veranderingen in de pH van de huid. Het komt bovendien vaker voor tijdens het eerste levensjaar van de baby.

Welke soorten luieruitslag zijn er dus? En wat zijn de symptomen? Hoe kun je luieruitslag behandelen? Lees er vandaag in dit artikel alles over wat je zou moeten weten.

Symptomen van luieruitslag

Baby met uitslag

Luieruitslag is een ontstekingsreactie van de huid rond het luiergebied (Engelse link). Houd er rekening mee dat baby’s een dunnere huid hebben, waardoor ze minder secretie produceren en ze gevoeliger voor infecties of irritatie worden. Toch is de belangrijkste factor bij deze aandoening de afdekking van de huid door de luier.

Symptomatologie hangt van de ernst en het tijdstip van evolutie van dermatitis af. Volgens informatie verzameld door de Spanish Society of Outpatient Pediatrics and Primary Care (Spaanse link) zijn enkele van de klinische manifestaties de volgende:

  • Jeuk met variabele intensiteit.
  • Subtiele roodheid in milde gevallen.
  • Intense ontsteking (in ernstige gevallen kan er zelfs bloedverlies optreden).
  • Veranderingen in de gemoedstoestand van de baby door de aanzienlijke irritatie in het gebied rond de luier.

Wat zijn de oorzaken?

Luieruitslag is het resultaat van een combinatie van meerdere factoren. Deze omvatten meer vocht, langdurig contact met urine of ontlasting en andere irriterende stoffen zoals wasmiddelen.

De tweede meestvoorkomende oorzaak van luierdermatitis is infectie. Met name een schimmelinfectie, vooral Candida albicans, is de meestvoorkomende infectieuze oorzaak. Op dezelfde manier kunnen andere mycosen met luieruitslag geassocieerd worden, zoals:

  • Infectie door dermatofytose.
  • De verergering van seborroïsch dermatitis.
  • Pseudomycose aandoeningen zoals erythrasma.

De soorten luieruitslag

Luieruitslag is elke huidaandoening die in het gebied dat in contact komt met de luier optreedt. Deze ontsteking kan op zijn beurt het gevolg van verschillende factoren zijn. In die zin kunnen we ze als volgt categoriseren.

Irritatieve contactdermatitis

Irritatieve contactdermatitis is het meestvoorkomende van de soorten luieruitslag. Het verschijnen ervan is gerelateerd aan huidcontact met ontlasting en urine die zich in de luier ophopen. De plooien in de lies zijn echter meestal gezond, zonder veranderingen, omdat ze minder contact met irriterende stoffen hebben.

Om dit te voorkomen, raden onderzoeken van AEPED (Spaanse link) aan om het gebied te allen tijde schoon en droog te houden. Je moet bovendien de luier van je kind gedurende de hele dag herhaaldelijk verwisselen.

Candidiasis van de luier

Luieruitslag is een schimmelinfectie (Engelse link) die als gevolg van de overontwikkeling van een soort schimmel optreedt die normaal in de spijsverteringsmicrobiota leeft. De signalen die het kenmerken zijn de volgende:

  • Zeer rode vlekken
  • Glanzende gewonde huid
  • Duidelijk gedefinieerde laesies
  • Zweren
  • Gecompromitteerde liesplooien

Dermatitis door bacteriën

In enkele gevallen wordt bacteriële dermatitis, ook wel impetigo of krentenbaard genoemd, waargenomen. Staphylococcus en streptococcus veroorzaken echter vaak luieruitslag of verergeren een bestaande. Een kenmerkend teken van een streptokokkeninfectie is de felrode huid rond de anus.

Allergisch dermatitis

Baby’s met een gevoelige huid kunnen een soort allergische reactie op een bepaald onderdeel van de luiers of crèmes ontwikkelen. De meestvoorkomende allergenen zijn onder andere:

  • Elastiek of kleurstoffen in de luier
  • Parfums
  • Conserveringsmiddelen in hygiëneproducten

Misschien ook interessant om te lezen:
10 oorzaken en verschillende soorten huiduitslag

Is het mogelijk om luieruitslag te voorkomen?

Baby met een luier

De behandeling van luieruitslag heeft twee hoofddoelen. Ten eerste om de beschadigde huid te genezen en ten tweede om herhaling van de uitslag te voorkomen. Met dat in gedachten staan hieronder enkele nuttige strategieën om deze doelen te bereiken.

  • Goede hygiëne is essentieel om de integriteit van de huid te behouden en verdere afbraak te voorkomen. Je kunt de blootstelling aan irriterende stoffen zoals urine en ontlasting verminderen door regelmatige luierwisselingen en superabsorberende luiers te gebruiken die overhydratatie van de huid helpen verminderen.
  • Zorg er ook altijd voor dat je het luiergedeelte met een zeepvrij reinigingsmiddel en water wast en schoonmaakt.
  • Ten slotte, in tegenstelling tot wat velen denken, tonen onderzoeken bij pediatrische dermatologie (Engelse link) aan dat babydoekjes de huid niet beschadigen. De nieuwe formuleringen van dit product, waaronder pH-buffers, helpen bovendien om de alkalische pH van de urine in evenwicht te brengen en huidbeschadiging te voorkomen.

Behandeling van luieruitslag

Onthoud dat, ongeacht het type infectie in het luiergebied, de diagnose en behandeling door de kinderarts of dermatoloog vereist zijn. Zodra een arts heeft vastgesteld welk type luieruitslag je kind heeft dan zal hij of zij de oorzaak bepalen en therapeutische opties vaststellen.

In het geval van irriterende contactdermatitis, moet je de juiste hygiëne in acht nemen en je kind daarna ook enkele minuten zonder luier laten liggen. Breng ten slotte een preparaat op basis van zinkzalf aan op het gebied voordat je de luierwissel voltooit. Als je met een schimmelinfectie te maken hebt, dan moet je een topische zalf met imidazolica aanbrengen.

Opmerking: het gebruik van corticoïde crèmes in het luiergebied is volledig gecontra-indiceerd.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als de luieruitslag van de baby met de bovenstaande maatregelen niet verdwijnt, dan dien je een arts te raadplegen, zodat hij of zij de juiste medicatie voor kan schrijven. Je moet bovendien in het geval van etter, zweren, koorts of enige andere klinische manifestatie van een complicatie onmiddellijk een arts raadplegen.

In de meeste gevallen verbeteren dit soort dermatologische problemen met basiszorg, zoals het vermijden van irriterende stoffen en door voor een goede hygiëne te zorgen. Toch kun je het beste je kinderarts over de symptomen informeren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carr AN, DeWitt T, Cork MJ, et al. Diaper dermatitis prevalence and severity: Global perspective on the impact of caregiver behavior. Pediatr Dermatol. 2020;37(1):130-136. doi:10.1111/pde.14047
  • Ravanfar P, Wallace JS, Pace NC. Diaper dermatitis: a review and update. Curr Opin Pediatr. 2012 Aug;24(4):472-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835585f2. PMID: 22790100.
  • Blume-Peytavi U, Kanti V. Prevention and treatment of diaper dermatitis. Pediatr Dermatol. 2018 Mar;35 Suppl 1:s19-s23. doi: 10.1111/pde.13495. PMID: 29596731.
  • Kellen PE. Diaper dermatitis: differential diagnosis and management. Can Fam Physician. 1990;36:1569-1572.
  • (2016). Dermatitis del pañal y trastornos relacionados. PediatríaIntegral, 151. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2016/05/Pediatria-Integral-XX-03_WEB.pdf#page=7
  • (2012). Trastornos cutáneos más frecuentes del recién nacido y del lactante. Dermatitis del pañal. PediatríaIntegral, 195. https://www.pediatriaintegral.es/wp-content/uploads/2012/06/Pediatria-Integral-XVI-3.pdf#page=7
  • Bonifaz A, Rojas R, Tirado-Sánchez A, et al. Superficial Mycoses Associated with Diaper Dermatitis. Mycopathologia. 2016;181(9-10):671-679. doi:10.1007/s11046-016-0020-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.