De rol van familie bij de behandeling van Alzheimerpatiënten
De rol die familie bij de behandeling van Alzheimerpatiënten speelt kan behoorlijk gecompliceerd zijn. Het is een ziekte die niet alleen de patiënten zelf treft, maar ook hun familieleden. Het kan afwijzing, prikkelbaarheid en het onvermogen om de realiteit die ermee gepaard gaat, te accepteren.
Helaas is er tegenwoordig rond psychische aandoeningen nog steeds een groot sociaal stigma. Een gunstige gezinsomgeving is daarom essentieel voor de geestelijke gezondheid van de patiënt en de mensen om hen heen. Waar moeten gezinnen rekening mee houden? We zullen hieronder enkele aanbevelingen bespreken.
De ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is de meestvoorkomende oorzaak van dementie. Het is dus een neurodegeneratieve ziekte waarbij de mentale vermogens van iemand progressief verslechteren en ernstige gedragsstoornissen veroorzaken. Het wordt gekenmerkt door onder andere:
- Geheugenverlies.
- Veranderingen in taal.
- Verlies van oriëntatie.
- Moeilijkheden bij het plannen van taken of het oplossen van dagelijkse problemen.
Deze cognitieve achteruitgang gaat meestal met veranderingen in persoonlijkheid en gedrag gepaard. Het vermogen van iemand om autonoom te zijn en de dagelijkse activiteiten uit te voeren worden bovendien verminderd. In feite hebben ze in de meest gevorderde stadia van de ziekte bijna constante hulp en zorg nodig.
Helaas is er momenteel geen effectieve behandeling die kan helpen om het verloop van de ziekte om te keren of volledig te stoppen. Er zijn echter palliatieve medicamenteuze behandelingen die de intensiteit van een aantal symptomen helpen verminderen.
Niet-farmacologische therapie en de gezins- en professionele ondersteuning zijn net zo belangrijk als de farmacologische behandeling. Deze moeten op het stimuleren van cognitieve capaciteiten en het vermijden van isolatie gebaseerd zijn om de mentale gezondheid van patiënten te verbeteren.
Volgens het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information (Engelse link) kunnen een aantal van deze strategieën de cognitieve prestaties van mensen verbeteren en zo hun onafhankelijkheid vergroten.
Misschien ook interessant om te lezen:
Het verschil tussen dementie en Alzheimer
De rol die familie bij de behandeling van Alzheimerpatiënten speelt
De rol die familie bij de behandeling van patiënten met de ziekte van Alzheimer speelt is erg belangrijk. Het is vrij duidelijk dat de rol die het gezin bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer speelt een fundamentele pijler bij het beheersen van deze ziekte is.
De houding die een gezin tegenover de patiënt aanhoudt, heeft dus een directe invloed op de manier waarop de patiënt zijn ziekte accepteert. Een liefdevolle, serene, proactieve en samenwerkende houding met het medische en therapeutische team door de familie is essentieel als referentiepunt voor de patiënt en om vertrouwen over te brengen.
Hoe bereik je dit dan? Om dit te doen, is het het beste om een routine vast te stellen waarmee de patiënt zijn dagelijkse activiteiten kan organiseren. Hieronder geven we meer details.
De gezinsomgeving en de behandeling van de ziekte van Alzheimer
De rol die familie bij de behandeling van Alzheimerpatiënten speelt is cruciaal. Het hebben van een dagelijkse volgorde en het volgen van bepaalde richtlijnen kan ons helpen om de situatie het hoofd te bieden. Hieronder staan enkele aanbevelingen:
- Routines opstellen kan erg nuttig zijn. Dit komt omdat als de patiënt dagelijks geautomatiseerde acties uitvoert, hij zich onafhankelijker kan voelen. Respecteer bijvoorbeeld altijd een schema van avondeten en een bad voor het naar bed gaan.
- Door directe communicatie tot stand te brengen, zeer complexe zinnen te vermijden, de persoon in de ogen te kijken en kalm te blijven, kan de patiënt zich beter begrepen voelen.
- Help ze en vind manieren waarop ze aan activiteiten kunnen deelnemen. Behandel ze niet als kleine kinderen. Ook al hebben ze misschien moeite om basisvaardigheden toe te passen, probeer ze dan zoveel mogelijk hun eigen onafhankelijkheid te geven.
- Wees geduldig. Vat hun fouten of beledigingen niet persoonlijk op, ze zijn een product van de ziekte.
- Blijf kalm en maak geen ruzie met de patiënt (Engelse link). Het zal je nergens brengen en het zal voor jullie allebei alleen maar meer frustratie veroorzaken.
- Toon genegenheid en empathie. Plaats jezelf in hun schoenen.
- Help ze om hun geest te allen tijde actief te houden door activiteiten te doen die hun cognitieve capaciteiten stimuleren.
Hoe is dit voor het gezin?
Zelfs als we met al deze aspecten rekening houden, kunnen gezinnen zich toch behoorlijk overweldigd voelen. Het is ook van fundamenteel belang dat de gezinsleden die voor iemand met de ziekte van Alzheimer zorgen, weten en beseffen dat zij ook voor zichzelf moeten zorgen.
Ze moeten er ook rekening mee houden dat ze de nodige hulp voor zichzelf moeten krijgen. Enkele van de maatregelen die je kunt nemen, zijn bijvoorbeeld de volgende:
- Steun vinden bij de mensen die je om je heen vertrouwt.
- Praat met je vrienden over hoe je je voelt en welke invloed de ziekte van het gezinslid op je heeft.
- Jezelf de ruimte en vrije tijd gunnen.
Om voor iemand anders te kunnen zorgen, is het dus belangrijk dat de mensen die deze zorg verlenen zelf gezond zijn en dus ook goed voor zichzelf zorgen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Alzheimer en veranderingen in het slaappatroon
Ondersteuning voor Alzheimerpatiënten en familieleden
Zowel patiënten als families hebben ondersteuning nodig om de uitdagingen van de ziekte van Alzheimer het hoofd te bieden. De vraag naar zorg voor afhankelijke personen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Factoren zoals de vergrijzing van de bevolking of veranderingen in het gezinsmodel bepalen deze trend.
Het goede nieuws is dat er veel organisaties zijn die zich inzetten om patiënten met de ziekte van Alzheimer en hun families te helpen. Tegelijkertijd bieden velen directe zorg, terwijl anderen onderzoek naar preventie en behandeling doen.
Wat is dus de rol die familie bij de behandeling van Alzheimerpatiënten speelt? Onthoud dat empathisch zijn en ook nadenken over de manier waarop je behandeld wilt worden, je kan helpen om met de situatie om te gaan.
Tegelijkertijd is het ook erg belangrijk dat je voor jezelf zorgt. Dat komt omdat een goede mentale en fysieke gezondheid essentieel is om je gezinslid te ondersteunen. Zoek dus steun van gespecialiseerde centra en professionals om je kwaliteit van leven en de kwaliteit van leven van je gezinslid te verbeteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- National Institute on Aging. Cuidar a una persona con Alzhéimer: entender mejor la enfermedad. https://www.nia.nih.gov/health/cuidar-persona-alzheimer-entender-mejor-enfermedad
- Sistema de autonomía y atención a la dependencia. http://www.asistenciapersonal.org/saad
- Elnasseh AG, Trujillo MA, Peralta SV, et al. Family Dynamics and Personal Strengths among Dementia Caregivers in Argentina. Int J Alzheimers Dis. 2016;2016:2386728. doi:10.1155/2016/2386728
- InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Non-drug interventions for Alzheimer’s disease. 2013 Jul 3 [Updated 2017 Jun 29]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279355/
- Imserso, I. (2014). Imserso. Instituto de Mayores y Servicios Sociales :: Sistema para la Autonomía y Atención a la Dependencia (SAAD). Retrieved 21 April 2020, from https://www.imserso.es/imserso_01/autonomia_personal_dependencia/saad/saad/el_saad/index.htm