De ongelooflijke kracht van aspirine
Overal ter wereld is de vraag naar en het gebruik van aspirine als geneesmiddel zeer hoog. Het actieve ingrediënt, acetylsalicylzuur, bezit ontstekingsremmende, pijnstillende en koortsverlagende eigenschappen. Hierin zit de kracht van aspirine.
Het is een goedkoop en vrij te verkrijgen medicijn waarvoor je geen voorschrift nodig hebt. Maar de kracht van aspirine is misschien groter dan je denkt.
Vele mensen van alle leeftijden gebruiken aspirine om hoofdpijn of spierpijn aan te pakken die een gevolg zijn van angst of stress.
Bovendien heeft het bij bepaalde ziekten een verzachtende werking. Het verlicht ook koorts en andere griepsymptomen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende vormen van gebruik sinds het honderdtwintig jaar geleden werd uitgevonden.
In de voorbije tien jaar heeft men het ook leren gebruiken om hartkwalen en cerebrovasculaire problemen te voorkomen en te behandelen. Want de kracht van aspirine zit onder andere in het feit dat het helpt om de vorming van bloedproppen te voorkomen. Die kunnen hartaanvallen veroorzaken aangezien ze verhinderen dat bloedplaatjes zich in de bloedvaten vasthechten.
In de geneeskunde wordt aspirine op vele manieren gebruikt. Het maakt onder andere deel uit van de behandeling van reuma. Hier verlicht het de pijn die veroorzaakt wordt door artritis, lupus en psoriatische artritis.
Kom in dit artikel meer te weten over de kracht van aspirine en de ongelooflijke manieren waarop het gebruikt wordt.
De kracht van aspirine als pijnstiller
De kracht van aspirine kan een miskraam als gevolg van het syndroom van Hughes voorkomen. Maar dan moet een specialist het in de correcte dosissen voorschrijven.
Artsen schrijven het ook voor om galstenen te behandelen, levertumoren onder controle te houden en het risico te verminderen op diabetes mellitus.
Bovendien blijkt het ook bij zeldzame ziekten goed te werken, zoals bijvoorbeeld bij de ziekte van Kawasaki (een ontsteking van de wanden van de bloedvaten).
Daarnaast kan je aspirine ook op vele manieren plaatselijk toepassen. Want we kunnen het gebruiken om roos, herpes, zonnebrand en insectenbeten te behandelen.
Dit geneesmiddel kan zelfs dienen als basis om thuis zelf verzorgingsproducten te maken voor de lippen, het gezicht, het haar en de voeten.
Je kan met dit middeltje thuis ook zweetvlekken verwijderen uit kleding. Het enige wat je hoeft te doen is enkele pillen oplossen in water en het hemd in deze vloeistof te laten weken.
En daar eindigt de kracht van aspirine niet. Want het werkt ook als een conserveermiddel voor natuurlijke snijbloemen.
Wat moet ik over aspirine weten?
Dit anti-stollingsmiddel mag je niet nemen tijdens de laatste fase van de zwangerschap of tijdens de menstruatie. Je mag het ook niet mengen met andere medicijnen of alcohol. Het is belangrijk dat je weet dat dit het risico op bloedingen en bloedarmoede met meer dan dertig procent verhoogt.
Aspirine is ook verboden voor mensen met zweren, vooral van de maag of de ogen. Want het zuur in aspirine kan de situatie heel wat erger maken.
Artsen raden aan om het met voeding in te nemen en het op te lossen. Je mag het slechts om de vier tot zes uren nemen en gedurende drie of vier dagen, maar niet langer. Dit is een goed advies als je griep of koorts hebt of als je je in het algemeen niet goed voelt.
In hoge dosissen kan aspirine oorsuizen en maagperforaties veroorzaken. Bij kinderen jonger dan tien jaar kan het leiden tot het syndroom van Reye.
Aspirine vermindert het risico op de ontwikkeling van kanker. Maar die reden mag geen aanleiding zijn om het onafgebroken te gebruiken. Als je hartproblemen hebt, dan kan je arts je de raad geven om aspirine in kleine dagelijkse dosissen te nemen.
De kracht van aspirine zit ook in zijn ontstekingsremmende en antistollingseffecten. Die helpen om de ziekte van Alzheimer (het beschermt de zenuwen) en AIDS (het vertraagt het HIV) te bestrijden.
Bijwerkingen van aspirine
Aspirine bezit dus vele voordelen voor de gezondheid. Toch blijven er vragen bestaan over de frequentie van het gebruik en de bijwerkingen. Het belangrijkste neveneffect is dat het acetylsalicylzuur inwendige bloedingen of hersenbloedingen kan veroorzaken.
Vele wetenschappers discussiëren over wie deze medicatie mag krijgen. Is het alleen voor mensen met een hoog risico op cardiovasculaire problemen? Of mag het alleen gegeven worden aan gezonde volwassenen?
Verkeerd gebruik kan de kracht van aspirine teniet doen. Zo wordt het een “vijand” van de gezondheid. In elk geval zou het verschaffen van aspirine of van om het even welk ander medicijn alleen onder medisch toezicht mogen gebeuren.
Vormen van aspirine
De laboratoria van Bayer maken het acetylsalicylzuur en verdelen het in verschillende vormen over de hele wereld:
- In korrels of tabletten. Je kan het met of zonder water innemen in tegenstelling tot oplosbare tabletten die je eerst in water moet oplossen.
- Oplostabletten met vitamine C die helpen om symptomen van verkoudheden te bestrijden.
- Een andere vorm zijn de kauwtabletten. Deze aspirinevorm heeft de smaak van sinaasappel.
- Complexe aspirine bevat toegevoegde ingrediënten die helpen om griep en verkoudheden aan te pakken.
Bij alle vormen van aspirine is er onmiddellijk een effect. Het effect blijft tot vierentwintig uren aanwezig.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gonzáles Rivera, M. A. (2002). La Aspirina. Revista Médica de La Universidad Veracruzana.
- Divisón, J. A., Galgo, A., Polo, J., & Durá, R. (2012). Prevención primaria con aspirina. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2012.01.006
- Valsecia, M. (2010). Analgésicos Antipiréticos y Antiinflamatorios No Esteroideos (AINEs). In Farmacología Médica. https://doi.org/10.1287/moor.27.1.192.334