De nieren en de blaas beschermen met 7 voedingsmiddelen

Watermeloen is niet alleen rijk aan water. Het bevordert ook de urineproductie en de zuivering van de nieren. Bovendien bevat het grote hoeveelheden vezels en antioxidanten die zorg dragen voor de gezondheid van het bloed.
De nieren en de blaas beschermen met 7 voedingsmiddelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De nieren en de blaas spelen een sleutelrol in ons lichaam. Dat is niet alleen omdat ze essentieel zijn voor het urinesysteem. Maar ze werken ook samen met de lever. Eigenlijk verwijderen ze het afval dat uit de bloedsomloop gefilterd wordt. Het is dus belangrijk dat we de nieren en de blaas beschermen.

Om te beginnen zijn de nieren verantwoordelijk voor het filteren en zuiveren van ongeveer tweehonderd liter bloed per dag. De blaas slaat de aangemaakte urine op tot het afgevoerd wordt.

Beide organen vervullen deze taken als onderdeel van hun biologische processen. Maar soms treden er moeilijkheden op. Die zijn een gevolg van de buitensporige opstapeling van gifstoffen of van de ontwikkeling van infecties en ontstekingsproblemen.

Om die reden raden we je aan om enkele gewoonten aan te nemen die helpen om hun functies te versterken. Dit is ook vooral belangrijk wat betreft je voedingspatroon.

We kunnen dus profiteren van de eigenschappen van bepaalde voedingsmiddelen. Want wanneer het lichaam deze voeding opneemt, dan versterken ze onze organen. Het effect is dat ze dan zonder problemen blijven werken. Je kan dus de nieren en de blaas beschermen door op je voeding te letten.

Weet jij welke voedingsmiddelen gunstig zijn voor de nieren?

7 voedingsmiddelen de nieren en de blaas beschermen

1. Met cranberries kan je de nieren en de blaas beschermen

De nieren en de blaas beschermen met cranberries

Cranberries bevatten een grote hoeveelheid essentiële voedingsstoffen. Daarom beschouwen we ze als één van de beste voedingsmiddelen om het urinesysteem te beschermen.

 • De antioxidanten in cranberries ondersteunen het proces waarbij gifstoffen afgevoerd worden. Bovendien versterken ze de werking van de nieren en zorgen ze voor een optimale productie van urine.
 • Ze hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen. Die helpen om problemen als cystitis te voorkomen. Want deze ziekte tast vaak de blaas aan.
 • Bovendien kan je door deze bessen te eten vermijden dat de bacteriën en virussen de weefsels van deze organen aanvallen. Op die manier voorkom je dus infecties.
 • Ze zijn ook een aanvullende remedie tegen nierstenen. Dat komt omdat ze de verwijdering van calcium en afzettingen van urinezuur verwijderen.

2. Selderij

Selderij is een urineafdrijvende groente. Al eeuwenlang gebruikt men het als een remedie tegen kwalen die de nieren aantasten.

 • Selderij bevat grote hoeveelheden kalium. Dit mineraal bevordert de afvoer van vastgehouden vloeistoffen. Het zal dus ontstekingsproblemen voorkomen.
 • Bovendien ondersteunen de antioxidanten in selderij de afbraak en de verwijdering van gifstoffen. Zo passeren ze gemakkelijker door de urinewegen.
 • Selderij heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Die verminderen het risico op de ontwikkeling van aandoeningen van de nieren en van de blaas. Met selderij kan je dus beide organen, de nieren en de blaas beschermen.

3. Watermeloen

De nieren en de blaas beschermen met watermeloen

Deze bekende tropische vrucht bevat water en krachtige antioxidanten. Beide bestanddelen helpen om het lichaam te hydrateren. Op die manier verbeteren ze de werking van het urinesysteem.

 • Eet dus regelmatig watermeloen. Want het vermindert de ontsteking als gevolg van vochtophoping. Dit is één van de factoren die de taken van de nieren verstoren.
 • Het werkt ook als een natuurlijke remedie tegen blaasontsteking. Dat komt omdat het de urineproductie stimuleert zodat de bacteriën die zich opstapelen op de blaaswand verwijderd worden.
 • Watermeloen bevat ook kalium en magnesium. Dat zijn twee mineralen die deelnemen aan het werk van de nieren.
 • De vezels en antioxidanten in watermeloen helpen ook om de gifstoffen die in het bloed aanwezig zijn, te filteren. Dit voorkomt dat buitensporige hoeveelheden giftige stoffen zich opstapelen.

4. Ananas

Ananas is één van de beste voedingsmiddelen waarmee we gezondheid van de nieren en van het immuunsysteem kunnen beschermen.

 • De voornaamste voordelen van ananas komen van de grote hoeveelheid bromelaïne die het bevat. Want dit bestanddeel is een krachtig enzym dat de gifstoffen die uit het bloed gefilterd moeten worden, helpt afbreken.
 • Dit element verschaft ananas ook zijn ontstekingsremmende en antibacteriële effecten. Die zijn ideaal om het risico op infecties in het urine systeem te verminderen.
 • Bovendien bevat ananas vitamine A en C. Ze helpen om onze verdedigingsmechanismen te versterken. Dit verbetert onze reactie op aanvallen van ziektekiemen.
 • Het helpt ook de irritatie van de blaas tot rust te brengen en vermindert het risico op nierstenen.

5. Aardbeien

De nieren en de blaas beschermen met aardbeien

Aardbeien zitten vol antioxidanten en essentiële voedingsstoffen die de werking van de nieren ondersteunen. Ze voorkomen dus de moeilijkheden die een gevolg zijn van de ophoping van vloeistoffen en gifstoffen.

 • De vitaminen en mineralen in aardbeien helpen bijvoorbeeld om de ontstekingsprocessen onder controle te houden. Op die manier verminderen ze het risico op orgaanfalen.
 • Ze verhinderen ook de negatieve effecten van vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor de cellulaire oxidatie.
 • Bovendien herstellen ze het evenwicht in de vloeistoffen. Zo zorgen ze voor een optimale urineproductie.

Ook dit is een interessant artikel: 8 dingen die aardbeien doen voor je gezondheid

6. Spinazie

Het eten van spinazie is de laatste jaren populair geworden. Dat komt doordat het een voedingsmiddel met weinig calorieën is dat ons belangrijke essentiële voedingsstoffen verschaft.

 • Het is gunstig voor het urinesyteem omdat het urineafdrijvende eigenschappen heeft. Dat stimuleert de verwijdering van vloeistoffen.
 • De antioxidanten in spinazie verbeteren ook het proces van de nieren waarbij de gifstoffen uit het bloed gefilterd worden. Tegelijkertijd werken ze de negatieve invloed van vrije radicalen tegen.
 • Spinazie werkt ook als een versterkend middel voor de blaas. Het voorkomt de irritatie van de weefsels in de blaas, die in geval van bacteriële infecties optreedt. Spinazie kan dus de nieren en de blaas beschermen.

7. Peterselie

De nieren en de blaas beschermen met peterselie

Vooral wanneer je een aftreksel van peterselie maakt, kan je het gebruiken als een natuurlijke remedie. Want het helpt de nieren te ontgiften en voorkomt op die manier chronische ziekten.

 • Peterselie bevat ook chlorofyl, antioxidanten en natuurlijke vezels die de verwijdering van afval bevorderen. Het resultaat is dat dit voorkomt dat afval zich in de nierweefsel opstapelt.
 • Bovendien helpt het om de ontsteking van de urinewegen te verlichten. Dit is vooral waar in het geval van nierstenen en infecties.
 • Peterselie drijft ook urine af. Het versnelt dus de verlichting van vochtophoping.

Heb je last van een urineweginfectie? Maak je je zorgen dat je blaas- of nierproblemen hebt? Probeer dan meer van deze voedingsmiddelen te eten en profiteer van hun gunstige effecten.

Maar je mag ook niet vergeten om je voeding aan te vullen door elke dag water te drinken. Wat deze vloeistof is essentieel voor de gezondheid van deze organen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034
 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.