De houdbaarheid van je make-up verlengen: 4 tips
Als je eenmaal in make-up van goede kwaliteit investeert, dan wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat. Als je het echter een tijdje onaangeroerd laat, dan is het mogelijk dat het niet meer in goede staat is als je het weer wil gebruiken. Met dat in gedachten willen we 4 effectieve tips geven om de houdbaarheid van je make-up te verlengen.
Make-up
Het is normaal dat make-up na verloop van tijd bederft. Dat komt omdat we vaak niet nadenken over hoe we onze make-up bewaren. We gooien het gewoon in een toilettas of la in de badkamer. Als gevolg hiervan is je make-up misschien niet meer zo goed als je hem weer gaat gebruiken, zelfs niet als je het net hebt gekocht.
Tegelijkertijd moet je voorzichtig zijn en beseffen dat make-up die niet in goede staat verkeert, je huid kan beschadigen. Met dat in gedachten is preventie het beste medicijn. Houd dus de volgende 4 tips in gedachten als je de houdbaarheid van je make-up wilt verlengen.
De vervaldatum en houdbaarheid van je make-up
Geloof het of niet, cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum waar je je strikt aan moet houden. Allereerst moet je begrijpen dat cosmetica en make-up, net als voedingsmiddelen, een houdbaarheidsdatum hebben.
Je moet er bij het kopen van deze producten dus op letten hoe lang ze meegaan. Het is inderdaad niet alleen een kwestie van het verminderen van de pigmenten en de kwaliteit van de make-up. Het gebruik van make-up waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, kan tot huiduitslag, jeuk en ooginfecties leiden.
Dat is bijvoorbeeld het geval bij vochtige producten zoals mascara. Mascarabuisjes zijn de ideale omgeving voor de verspreiding van bacteriën. Het is daarom veel beter om make-up weg te gooien zodra de houdbaarheidsdatum is bereikt, zelfs als alles in orde lijkt te zijn.
We raden ook aan om te lezen:
7 make-up mythes die wél waar zijn
Bewaar je make-up op de juiste manier
De meeste mensen bewaren hun make-up meestal op dezelfde plek: de badkamer. Veel mensen gooien hun make-up in hun tas om het de hele dag bij de hand te hebben.
Als je echter de tijd neemt om de etiketten op je make-up te lezen, dan zul je merken dat je ze op een koele, droge plaats moet bewaren. De badkamer is dus de laatste plek waar je je cosmetica op moet ruimen.
Het is veel beter om deze producten ergens anders te bewaren, zoals in je slaapkamer. Zorg ervoor dat je ze goed sluit en let op de aanbeveling om ze op een koele en droge plaats te bewaren. Met andere woorden, bewaar ze uit de buurt van vocht en vochtigheid.
Tegelijkertijd, als je de neiging hebt om je make-up in je tas te gooien, loop je een goede kans dat de verpakking per ongeluk opengaat, waardoor de inhoud niet alleen vlekken op je tas maakt, maar dat alles overal op zal zitten.
Je make-up breekt in stukjes, vermengt zich en is verpest. Je kunt je make-up daarom het beste in een make-uptasje doen, apart van andere items, voordat je het in je tas stopt.
Let op de hygiëne bij het hanteren van je make-up
Was je handen voordat je je make-up gebruikt om te voorkomen dat de producten besmet raken. Dit zal helpen om de houdbaarheid van je make-up te verlengen.
Om het beste van je make-up te profiteren voordat deze bederft, moet je bij het hanteren ervan de juiste hygiëne in acht nemen. Als je bepaalde richtlijnen niet volgt, dan kan je make-up vol bacteriën gaan zitten en lang voordat het zou moeten bederven. Houd dus rekening met het volgende:
- Deel je make-up nooit met iemand anders. Als je dat wel doet, gebruik dan individuele borstels, applicators, enz.
- Gebruik indien mogelijk applicators, sponzen en borstels. Je moet deze items bovendien regelmatig vervangen en wassen.
- Vermijd het gebruik van je handen. Als je dat wel doet, was dan eerst je handen.
- Stop je cosmetica niet in verschillende bakjes. Normaal gesproken gebruiken fabrikanten een specifieke verpakking die perfect compatibel is met de chemicaliën in het product (Engelse link).
Misschien ook interessant om te lezen:
Zelfgemaakte make-up remover voor een gevoelige huid
Leer meer over de houdbaarheid van je make-up
Elk product heeft zijn eigen houdbaarheid. Door het bovenstaande advies met betrekking tot het bewaren ervan en de hygiëne te volgen, kun je deze periode maximaliseren:
- Foundations, oogschaduws en concealers gaan meestal ongeveer 2 jaar mee.
- Mascara is een van de meest gevoelige producten. Je moet deze daarom om de drie of vier maanden vervangen.
- Lippenstift kan daarentegen wel drie jaar meegaan.
- Borstels en kwastjes moeten regelmatig worden schoongemaakt. Het is duidelijk dat make-up applicators geen houdbaarheidsdatum hebben. Het is echter belangrijk om bepaalde hygiënerichtlijnen toe te passen, zoals ze na elk gebruik met water en zeep wassen. Je moet ze bovendien regelmatig desinfecteren. En zorg er natuurlijk voor dat ze goed drogen om te voorkomen dat vocht zich ophoopt.
Tot slot, als je merkt dat je make-up breekt, vies ruikt, uitdroogt of een andere textuur heeft, gooi het dan weg. Het is inderdaad het beste om bij de aankoop van cosmetica rekening met bepaalde factoren te houden, zoals de vervaldatum en houdbaarheid.
Zorg er vervolgens voor dat je het op de juiste manier bewaart en beoefen bij het hanteren van je cosmetica de juiste hygiëne. Zodat je het beste van je make-up kunt profiteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). (2012). Garantías sanitarias de los productos cosméticos. Retrieved May 18, 2019, from https://www.aemps.gob.es/informa/notasInformativas/cosmeticosHigiene/2012/COS_06-2012.htm
- Giacomel, C. B., Dartora, G., Dienfethaeler, H. S., & Haas, S. E. (2013). Investigation on the use of expired make-up and microbiological contamination of mascaras. https://doi.org/10.1111/ics.12053