De delen van het hart en hun functies

Het hart is een zeer complex en essentieel orgaan voor het leven. De delen van het hart bestaan uit vier holtes en kleppen, waardoor het bloed altijd in de juiste richting kan stromen.
De delen van het hart en hun functies

Laatste update: 28 januari, 2021

Het hart is een van de essentiële organen voor het leven en is de belangrijkste factor in de bloedsomloop. Het is verantwoordelijk voor het rondpompen van het bloed naar de rest van het hele lichaam. Hoewel de meeste mensen weten hoe belangrijk het is, hebben weinigen een volledig begrip van de delen van het hart en hun functies.

Er zijn veel delen van het hart. Om het simpel te zeggen, je zou kunnen zeggen dat het is verdeeld in vier hoofdholtes: de boezems en de kamers. Veel andere componenten zijn echter ook essentieel voor het hart om zijn werk te doen.

Het hart wordt bijna volledig door spierweefsel gevormd. Doordat dit weefsel kan samentrekken en ontspannen, wordt het bloed constant rondgepompt. In dit artikel leer je over de verschillende delen van het hart en hoe ze werken.

Delen van het hart: de holtes

Locatie van het hart in het lichaam

Er zijn verschillende delen van het hart, maar het is belangrijk om te weten dat ze allemaal op een gecoördineerde manier samenwerken. Hierdoor kan het bloed in de juiste richting en met de juiste hoeveelheid kracht rondstromen.

Ten eerste is het van fundamenteel belang om te weten dat het hart een hol orgaan is. Het bestaat uit vier holtes: twee boezems en twee kamers. Zowel in het linker- als het rechterdeel van het hart bevindt zich een boezem en een kamer.

De linkerboezem is via de mitralisklep met de linkerkamer verbonden. Op dezelfde manier is de rechterboezem via de tricuspidalisklep verbonden met de rechterkamer.

Linkerboezem

De linkerboezem is de holte die zeer zuurstofrijk bloed ontvangt. Dit bloed stroomt vanuit de longen door de longaders naar het hart. Dan stroomt het bloed door naar de linkerkamer via de mitralisklep.

Linkerkamer

Wanneer de mitralisklep opent, dan stroomt bloed naar de linkerkamer vanwege het drukverschil. Op deze manier ontvangt de linkerkamer zuurstofrijk bloed en pompt het bloed vervolgens in de aorta.

Met andere woorden, wanneer de kamer samentrekt, dan stroomt er bloed door naar de aortaslagader, zodat het vervolgens door de rest van je lichaam kan reizen.

Rechterboezem

Dit is een ander deel van het hart dat zich in het bovenste gebied bevindt. De rechterboezem ontvangt zuurstofarm bloed via de holle ader. Dit bloed stroomt vervolgens via de tricuspidalisklep naar de rechterkamer.

Rechterkamer

De rechterkamer is de laatste van de holtes. Het laat bloed gaat vanuit hier via de longslagaders naar de longen. Daar vindt de gasuitwisseling plaats, waardoor het bloed kan reoxygeneren.

Andere delen van het hart: de kleppen

De hartkleppen zijn specifieke structuren en bevinden zich bij de ingang en uitgang van de holten. Ze laten bloed in slechts één richting stromen. Ze maken het daarom mogelijk dat bloed bijvoorbeeld van de boezems naar de kamers gaat en voorkomt dat het teruggaat in de boezems. De kleppen zijn:

  • Mitralisklep, aan de linkerkant.
  • Tricunpidalisklep, aan de rechterkant.

Wat zijn de minst bekende delen van het hart?

Hoewel de holtes en kleppen de bekendste delen van het hart zijn, zijn er ook andere componenten essentieel voor het goed functioneren van dit orgaan.

Ten eerste is er de sinusknoop. Dit is de structuur die functioneert als een natuurlijke pacemaker. Dat wil zeggen, het genereert elektrische impulsen die worden omgezet in de samentrekkingen van de hartspier.

Aan de andere kant is er de atrioventriculaire knoop. Deze is ook essentieel voor de hartslag, omdat hierdoor de impuls die in de sinusknoop wordt gegenereerd, correct kan worden verzonden. Hetzelfde geldt voor de bundel van His en Purkinje vezels.

Conclusie

Het hart is een zeer complex en essentieel orgaan voor het leven. Samenvattend bestaat het uit holtes en kleppen, waardoor het bloed altijd in de juiste richting kan stromen.

Het is echter ook belangrijk om te weten dat er ook minder bekende onderdelen zijn, zoals de sinusknoop, die de elektrische impuls goed produceert en verzendt. Vergeet bovendien niet dat de kransslagaders verantwoordelijk zijn voor de bloedtoevoer naar het hart zelf.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.