De belangrijkste oorzaken van kortademigheid
Kortademigheid kan verschillende oorzaken hebben. Wat wel duidelijk is, is dat het een heel onaangenaam gevoel is. Het kan bovendien een teken zijn dat er enkele zeer ernstige onderliggende gezondheidsproblemen spelen.
Kortademigheid is bijvoorbeeld een van de symptomen van de SARS-CoV-2-coronavirus-infectie, de oorzaak van de huidige COVID-19-pandemie. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen als je er last van hebt. Hieronder de meest voorkomende oorzaken van kortademigheid en enkele acties die kunnen worden ondernomen.
Wat is kortademigheid?
Zoals we al hebben gezegd, wordt kortademigheid ook wel dyspneu genoemd. Het is het subjectieve gevoel dat we moeite hebben met ademhalen en dat de lucht de longen niet bereikt zoals het hoort.
Normaal gesproken vindt de ademhaling onvrijwillig en onbewust plaats. Als iemand kortademig is, dan kan de ongemakkelijke situatie die het veroorzaakt de persoon erg bang maken, waardoor het nog erger wordt.
Misschien ook interessant om te lezen:
De oorzaken en symptomen van COPD
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van kortademigheid?
Angst
Angst is een van de belangrijkste oorzaken van kortademigheid bij mensen die geen andere gezondheidsproblemen hebben. De patiënt kan kortademig worden of het gevoel hebben dat hij stikt tijdens:
- een angstaanval
- een paniekaanval
- zeer stressvolle situaties
In deze gevallen is de sleutel om te leren hoe je deze aanvallen kunt identificeren. Wanneer iemand aan een angstaanval lijdt, dan moet hij eerst gaan zitten om te proberen te kalmeren. Vervolgens moet hij proberen normaal te ademen om de situatie onder controle te krijgen.
Vaak is het nodig om professionele hulp te zoeken bij een expert die iemand specifieke hulpmiddelen en technieken kan aanleren om hem met dit soort situaties te helpen om te gaan en ze te overwinnen.
Er is niets mis mee om wat extra hulp te krijgen. In feite kan het echt een verschil maken en bovendien toekomstige aanvallen helpen voorkomen!
Overmatige lichaamsbeweging
Soms kan te veel sporten of verkeerd sporten tot kortademigheid leiden. Dit kan zowel bij mensen gebeuren die gewend zijn om te sporten als bij mensen die in slechte conditie zijn. Het komt echter vaker voor bij mensen met een zittend leven of met overgewicht.
In deze gevallen is de sleutel om de activiteit aan je individuele fysieke conditie aan te passen en vervolgens de intensiteit te verhogen naarmate je capaciteit toeneemt.
Beetje bij beetje zal je meer inspannende oefeningen kunnen doen. Als je kortademigheid voelt, dan moet je het oefentempo vertragen en proberen om je ademhaling te kalmeren zonder in paniek te raken.
Hartklachten
Je hart pompt bloed door je hele lichaam. Als het hart niet goed werkt (Spaanse/Engelse link), dan zal het dit pompen van bloed niet correct uitvoeren. Dit gebeurt meestal wanneer iemand met hartproblemen een activiteit uitvoert die een verhoogde hartslag vereist.
Dit betekent dat bepaalde delen van het lichaam niet de voedingsstoffen en zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Als gevolg daarvan sturen ze een signaal naar het centrale zenuwstelsel en dit zal zich als een gevoel van kortademigheid manifesteren. Het kan ook met pijn op de borst gepaard gaan.
In deze gevallen is het belangrijk om naar een specialist te gaan. De specialist stelt dan de behandeling en de te volgen richtlijnen op, aangepast aan jouw specifieke geval.
Misschien ook interessant om te lezen:
Zuurstoftherapie: wat is het en wat is het doel?
Zwangerschap
Wanneer een vrouw zich in een vergevorderd stadium van de zwangerschap bevindt (Spaanse link), dan zorgen de placenta en de aanwezigheid van de baby ervoor dat het diafragma van de moeder minder ruimte heeft om uit te zetten.
Het gevolg hiervan is dat de longen niet goed kunnen uitzetten, waardoor de moeder kortademig wordt. Dit is voor de meeste zwangere vrouwen heel normaal, zeker in het laatste trimester.
- In deze gevallen is het belangrijk om kalm te blijven.
- Op kussens in een hoek van 45º gaan zitten kan dit gevoel helpen beheersen.
- Als de vrouw eenmaal zit, dan moet ze proberen om normaal te ademen en niet in paniek te raken.
Hetzelfde geldt tijdens het slapen en soms kunnen zwangere vrouwen horizontaal slapen beter vermijden. De horizontale positie verergert het gevoel van kortademigheid. Dit komt, omdat er door de zwaartekracht dan meer druk op het middenrif staat.
Ademhalingsproblemen
Hier kunnen we meerdere zeer verschillende pathologieën samenbrengen die een gevoel van kortademigheid veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan:
- allergieaanvallen
- astma
- bronchitis
- COPD
- longontsteking
- een andere aandoening van de luchtwegen
In deze categorie kunnen we ook ademhalingsfalen als gevolg van het coronavirus opnemen. Kortademigheid is bijvoorbeeld een van de symptomen van de SARS-CoV-2-coronavirus-infectie, de oorzaak van de huidige COVID-19-pandemie.
In deze gevallen is het belangrijkste om naar een specialist te gaan. De arts zal bepalen wat er aan de hand is en zal indien nodig een geschikte behandeling opstellen. De behandeling kan variëren van rust tot meer specifieke behandelingen, zoals het voorschrijven van medicatie zoals antibiotica.
Obesitas
De situatie bij obesitas is vergelijkbaar met een zwangerschap. Wanneer vet zich ophoopt in de buikstreek, dan drukt het op het middenrif en dat maakt het moeilijker om uit te zetten, waardoor het ongemakkelijke gevoel van kortademigheid ontstaat.
In deze gevallen raden we je aan om naar een diëtist te gaan, die je richtlijnen zal geven over hoe je gezond en verantwoord kunt afvallen. De diëtist zal je bij dit proces ook begeleiden.
Neuromusculaire ziekten
Verschillende neuromusculaire ziekten kunnen zowel het middenrif als de spieren van de borstholte aantasten, waardoor het ademhalingssysteem niet correct werkt. In deze gevallen moet een specialist het probleem diagnosticeren en een geschikte behandeling voorschrijven.
Conclusie over wat te doen als je kortademig bent
Op momenten dat je kortademig bent, is het belangrijkste om kalm te blijven. Ga op een rustige plek zitten en probeer je ademhaling onder controle te krijgen. Als het na een tijdje niet meer normaal wordt, bel dan je arts of ga naar de hulpdiensten, afhankelijk van de intensiteit van de symptomen.
Als de dyspneu door andere onderliggende ziekten wordt veroorzaakt, dan moet je naar de specialist gaan om de nodige tests te laten doen. Het is belangrijk om de behandeling die ze voorschrijven te volgen om de symptomen zoveel mogelijk onder controle te houden.