De belangrijkste naweeën en gevolgen van ontrouw

Ontrouw kan diepe gevolgen hebben voor het slachtoffer, voor zijn of haar visie op zichzelf, voor zijn of haar tevredenheid met het leven, en voor de manier waarop hij of zij met anderen omgaat. We praten je hier bij over de belangrijkste gevolgen van vreemdgaan.
De belangrijkste naweeën en gevolgen van ontrouw
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Elena Sanz

Laatste update: 28 augustus, 2023

We nemen allemaal aan dat er in monogame relaties een afspraak is, stilzwijgend of uitdrukkelijk, van exclusiviteit. We weten dat vertrouwen fundamenteel is in een koppel en dat we, door ons aan een gevoelspartner te verbinden, aanvaarden om voor zijn of haar gevoelens te zorgen en die te beschermen. Daarom is het duidelijk dat bedrog bij de ander een diepe pijn kan opwekken. Maar hoe ver gaan de gevolgen van ontrouw?

Dit is iets waar we niet ernstig genoeg bij stil lijken te staan. Helaas is ontrouw een veel meer aanwezige realiteit dan we denken. Ongeveer 30% van de bevolking geeft toe ontrouw te zijn geweest aan zijn partner en met de komst van nieuwe technologieën (Engelse link) kan deze tendens nog toenemen.

Dit wijst erop dat miljoenen mensen te maken krijgen met de belangrijke psychologische gevolgen van dit soort verraad.

De ernstige gevolgen van ontrouw

Man op de bank met twee vrouwen
Ontrouw heeft gevolgen voor het leven van de bedrogene, maar ook voor dat van de kinderen, en kan langdurige gevolgen hebben.

Bepalen wat ontrouw is en wat niet, is niet altijd eenvoudig. In feite hangt het grotendeels af van de waarden, verwachtingen en overtuigingen van elke persoon en elk echtpaar. Voor sommigen is er pas sprake van bedrog als er seks is met een andere persoon dan de partner; voor anderen is emotionele intimiteit of het uitwisselen van berichten via sociale media al bedrog.

In elk geval maakt het gevoel dat de partner het in hem of haar gestelde vertrouwen heeft beschaamd een reeks pijnlijke processen op psychologisch niveau los. Deze werken niet alleen door in de onmiddellijkheid van de korte termijn, maar kunnen ook in de loop van de tijd aanhouden. Tot de belangrijkste behoren de volgende:

Zelfwaardering en verlies van eigenwaarde

Een van de eerste reacties die opkomen bij hen die het slachtoffer van ontrouw zijn geworden is het twijfelen aan jezelf: Wat heb ik verkeerd gedaan dat dit gebeurde, ben ik niet genoeg, wat heeft mijn partner bij mij gemist, waarom is de ander beter…

Al deze vragen vormen een directe aanval op iemands eigen waarden en beschadigen diep het gevoel van eigenwaarde. De persoon begint zichzelf te devalueren, zich minderwaardig en ontoereikend te voelen en dit kan zijn weerslag hebben op alle gebieden van zijn leven.

We denken dat je dit artikel ook interessant kunt vinden:
Problemen met het gevoel van eigenwaarde

Schuld en schaamte

Hoewel je zou verwachten dat de bedrieger schaamte en schuldgevoelens ervaart, ervaart de bedrogene in werkelijkheid vaak ook grote doses van deze emoties.

Op een bepaalde manier kan hij of zij het gevoel hebben dat wat gebeurd is een persoonlijk falen is, dat het zijn of haar verantwoordelijkheid is, en dat als de mensen om hem of haar heen het te weten zouden komen, hij of zij degene zou zijn die belachelijk gemaakt zou worden.

Dit kan leiden tot isolement, verbergen en onderdrukken van emoties. De persoon kan zichzelf niet toestaan zijn ongenoegen of teleurstelling te uiten, om kritiek en oordeel van anderen te vermijden. Door het in stilte te beleven en zichzelf emotionele ontluchting te ontzeggen wordt het ongemak dus alleen maar groter.

Verlies van vertrouwen

Een van de duidelijkste gevolgen van ontrouw is het verlies van vertrouwen. Die wederzijdse zekerheid die zo moeilijk was op te bouwen stort voor het bedrog helemaal in en het slachtoffer wordt in onzekerheid gedompeld.

Alles wat je over je partner en de relatie dacht te weten en te kennen moet nu vanuit een ander prisma bekeken worden, en alle zekerheden en waarheden die de relatie solide maakten worden irrelevant.

Dit kan veel mensen ertoe brengen te besluiten de relatie voorgoed te beëindigen, omdat ze niet in staat (of bereid) zijn opnieuw hun vertrouwen te stellen in de persoon die hen bedroog. Zelfs in de gevallen waarin ze besluiten door te gaan en proberen de schade te herstellen, wordt het gebrek aan vertrouwen een enorme last die niet altijd overwonnen wordt.

Bovendien is het vermeldenswaard dat dit wantrouwen naar toekomstige relaties kan worden geëxtrapoleerd. De emotionele impact die het bedrog veroorzaakt kan het slachtoffer wantrouwig en wantrouwend maken, en ongeloof tonen in toekomstige relaties. Zo kunnen de gevolgen op lange termijn ernstig zijn.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
Oefeningen voor het opbouwen van vertrouwen

Boosheid, wrok en bitterheid

Stel maakt ruzie
Ontrouw kan allerlei reacties opwekken, zoals woede en zelfs depressie.

Boosheid en woede zijn zeer aanwezige emoties als ontrouw ontdekt wordt. Vooral in het begin kunnen ze het slachtoffer volledig overweldigen. Als er niet goed mee omgegaan wordt, kunnen ze zich vastzetten en de toekomst van de persoon beperken.

Het dragen van het gewicht van haat en wrok weerhoudt het slachtoffer van herstel en het streven naar geluk; het belemmert genezing en kan het ontstaan van nieuwe banden verhinderen.

Als je na het bedrog met je partner doorgaat, kunnen wrok en wrok zijn tol eisen in je dagelijks leven, waarbij je uitingen van genegenheid, constructieve communicatie en seksualiteit beperkt. Dit maakt de reeds bestaande kloof tussen de twee alleen maar groter en vergroot de ontevredenheid over de band.

Angst en depressie

Tenslotte behoren tot de gevolgen van ontrouw ook verschillende psychische aandoeningen. Slachtoffers van verraad ervaren vaak een hoge mate van angst door de onzekerheid waarin ze gedompeld zijn en kunnen een depressieve toestand ontwikkelen die zelfs tot suïcidale gedachten kan leiden.

In sommige gevallen is de emotionele impact van ontrouw zo groot dat het een posttraumatische stressstoornis kan uitlokken (Spaanse link).

De gevolgen van ontrouw treffen niet alleen het slachtoffer

Het is duidelijk dat degene die bedrogen is het meest lijdt onder de gevolgen van ontrouw. Hij of zij is echter niet de enige. De bedrieger kan veel schuldgevoelens, schaamte en wroeging hebben, en enorm lijden onder de verslechtering van de band en de aangerichte schade. Maar verder is het de moeite waard te vermelden dat zelfs de kinderen van het stel getroffen kunnen worden door wat er gebeurd is.

Kinderen kunnen de verandering in hun ouders waarnemen. Ook kunnen ze zich ergeren aan hun gebrek aan aandacht en beschikbaarheid. Daarnaast kunnen ze zich verraden en bedrogen voelen door de ontrouw. Dit kan ertoe leiden dat ze op hun beurt ontrouw worden of, omgekeerd, wantrouwig en zeer onverdraagzaam worden in hun eigen volwassen relaties.

Uiteindelijk heeft ontrouw invloed op vele levens en de repercussies ervan kunnen langdurig zijn. Daarom is het raadzaam om, als de relatie onbevredigend is, als je persoonlijke tekortkomingen of gebrek aan respect voor je partner voelt, professionele hulp te zoeken.

Hoe dan ook, de moed hebben om schoon schip te maken en de relatie te verlaten als die niet meer is wat we willen is altijd veel volwassener en emotioneel verantwoordelijker dan het vertrouwen van de partner te beschamen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jauregui, I. (31 de 05 de 2022). El fenómeno de la Infidelidad: Trauma y estrés postraumático. Obtenido de epsys: http://www.eepsys.com/es/el-fenomeno-dela-infidelidad-trauma-y-estres-postraumatico/
  • Hernández, J., Bartolo, M. Á., González, K. G. & Hernández, E. E. (2018). Redes sociales, sexualidad 2.0 e infidelidad 2.0. Revista Cognosis. ISSN 2588-05783(3), 1-10.
  • Gándara, M. (2011). Sentido de vida en mujeres víctimas de infidelidad (Doctoral dissertation, Tesis de pregrado). Universidad Rafael Landívar, Guatemala.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.