De behandeling van patiënten met hypothermie
Men spreekt van hypothermie wanneer de lichaamstemperatuur aanzienlijk is gedaald. Deze toestand vereist dringende medische zorg om ernstige schade te voorkomen. In dit artikel zullen we de verschillende strategieën bekijken om patiënten met hypothermie te behandelen.
Wat is hypothermie?
Over het algemeen is hypothermie een medische term die verwijst naar onderkoeling: een ongewoon lage lichaamstemperatuur. Men spreekt over ernstige onderkoeling wanneer de lichaamstemperatuur lager is dan 35 °C.
Verschillende omstandigheden kunnen deze toestand veroorzaken. Het menselijk lichaam heeft een aantal mechanismen die het beschermen tegen de kou. Wanneer de temperatuur daalt, werken deze mechanismen hard om warmte te produceren en de lichaamstemperatuur te stabiliseren.
Als de extreme toestand echter aanhoudt, kan het lichaam op een bepaald moment de verloren warmte niet meer compenseren. Het lichaam begint bij een temperatuur onder de 35 °C te falen. De warmteproductie van het lichaam is dan lager dan de hoeveelheid warmte die verloren gaat.
Op dat moment beginnen de vitale organen en bloedvaten schade te ontwikkelen. Als dit probleem niet goed wordt behandeld, kunnen patiënten sterven als gevolg van de complicaties van hypothermie.
Soorten hypothermie
Er zijn drie soorten onderkoeling en deze gradaties zijn afhankelijk van de ernst van de hypothermie. Symptomen verschijnen meestal geleidelijk en worden in de loop van de tijd erger als er niet ingegrepen wordt.
Houd daarom de volgende informatie in je gedachten:
- Milde onderkoeling (33-35 º C). De meestvoorkomende symptomen of tekenen zijn koude rillingen of tremoren, verwarring of desoriëntatie en moeilijkheden om bewegingen uit te voeren. De huid kan van kleur veranderen en kan erg koud aanvoelen.
- Matige hypothermie (30-33 º C). In deze situatie beginnen de patiënten het bewustzijn te verliezen en kunnen ze licht mompel of babbelen. Het is ook mogelijk dat het slachtoffer intense slaperigheid en een verlies van energie ervaart.
- Ernstige hypothermie (minder dan 30 º C). Ten slotte verliezen patiënten met ernstige hypothermie het bewustzijn. Hun hartslag en ademhalingsritme vertragen en verzwakken steeds verder. Ook is hun bloeddruk lager dan de aanbevolen normen.
Lees ook dit artikel:
10 dingen die je opmerkt na douchen met koud water
Wat is de eerste hulp voor patiënten met hypothermie?
Vergeet niet dat eerste hulp uit een reeks eenvoudige richtlijnen bestaat die in noodgevallen kunnen worden toegepast. Wat het probleem ook is, je kun proberen de schade die hierdoor wordt veroorzaakt te minimaliseren terwijl je wacht op medische hulp.
- Bel in geval van hypothermie onmiddellijk 112 en controleer de situatie van het slachtoffer. Om dit te doen, moet je hun hartslag en ademhaling controleren en indien nodig starten met reanimeren.
- Vervolgens moeten patiënten met hypothermie zo nodig verplaatst worden naar een overdekte ruimte die een geschikte temperatuur heeft.
- Het wordt ook aanbevolen om natte kledingstukken te verwijderen en de patiënt toe te dekken met dekens of extra kleding die de lichaamstemperatuur helpen te herstellen.
In het geval dat er geen geschikt onderdak beschikbaar is, moet men het slachtoffer op een andere manier proberen op te warmen. Je moet dan proberen de natte kleren te drogen en hun lichaamstemperatuur te verhogen.
- Indien mogelijk kun je dicht tegen het slachtoffer aan gaan liggen. Het is niet raadzaam om directe warmte toe te passen, omdat dit ernstigere complicaties kan veroorzaken.
- Als de patiënt bij bewustzijn is, kun je hem stimuleren door warme drankjes of warme maaltijden aan te bieden.
- De toediening van alcohol wordt niet aanbevolen om het slachtoffer te kalmeren.
Lees ook dit artikel:
Eerste hulp: hoe reageer je bij een spoedgeval van het hart
Wat is de medische behandeling voor patiënten met hypothermie?
Zodra de ambulance is gearriveerd, passen zij de meest geschikte behandelingen toe om de patiënt te stabiliseren. In geval van milde hypothermie kan men de aandoening behandelden met passieve opwarming. Deze techniek bestaat uit het toedienen van warme dranken en dekens om de verloren warmte terug te krijgen.
In ernstigere gevallen kan het slachtoffer echter bewusteloos zijn of kun je hem of haar niet meer kalmeren. In deze situatie zal het ambulancepersoneel de patiënt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis vervoeren. Daar zullen artsen andere technieken uitvoeren om de onderkoeling te verhelpen. Ze zullen mogelijk gebruik maken van de volgende opties:
- Toediening van warme vloeistoffen via een infuus. Meestal is het een zoutoplossing.
- Gebruik van zuurstof om de luchtwegen van de patiënt te verwarmen en de zuurstofopname te verbeteren.
- Het inbrengen van een bepaalde hoeveelheid zoutwateroplossing in een deel van het lichaam. Het wordt meestal ingebracht via een katheter in gebieden zoals de buikholte.
- In de meest extreme gevallen kan men ervoor kiezen om een hemodialyse-apparaat te gebruiken. Deze machine neemt bloed af van een patiënt. Vervolgens verhoogt de machine de temperatuur van het bloed. Daarna zal het bloed terug in het lichaam van de patiënt gepompt worden.
In het geval van hypothermie moeten patiënten onmiddellijk worden behandeld met de juiste maatregelen door een getraind medisch team. Alleen in milde gevallen is het verhogen van de temperatuur met kleding en warme dranken voldoende om patiënten met hypothermie weer te laten herstellen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Nikolov, N. M., & Cunningham, A. J. (2003). Mild Therapeutic Hypothermia to Improve the Neurologic Outcome After Cardiac Arrest. Survey of Anesthesiology. https://doi.org/10.1097/01.sa.0000087691.31092.12
- Thoresen, M. (2010). Patient selection and prognostication with hypothermia treatment. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine. https://doi.org/10.1016/j.siny.2010.05.008
- So, H. Y. (2010). Therapeutic hypothermia. Korean Journal of Anesthesiology. https://doi.org/10.4097/kjae.2010.59.5.299