De 5 beste theeën tegen hoest
We zouden willen dat het niet zo was, maar helaas tast de luchtverontreiniging onze gezondheid aan. Daardoor beginnen mensen te lijden aan een lastige hoest, die zich plotseling manifesteert. De hoest gaat bovendien vaak gepaard met donker gekleurd slijm.
Het zijn allemaal reacties van je lichaam op iets dat het als gevaarlijk beschouwt. Daarom krijg je last van hoest en slijm. Je lichaam probeert op die manier stof en andere schadelijke stoffen weg te filteren en te voorkomen dat ze schade berokkenen.
Hoesten is echter ook een symptoom van verkoudheid of infectie. Onderliggende oorzaken zijn onder andere:
- temperatuursveranderingen
- een verzwakt immuunsysteem
- een virus
Hoe dan ook, er bestaan goede theeën tegen hoest die je kunt drinken. Deze warme dranken helpen ook om overtollig slijm te behandelen.
Wat zijn de beste theeën tegen hoest?
1. Tijmthee
Zangers en andere mensen die hun stem veel gebruiken houden van tijmthee. En dat is niet eens zo vreemd: dit kruid werkt zeer goed tegen infecties van je spraakkanaal en longen.
Het is ook een effectieve ontstekingsremmer. Naast het verlichten van pijn helpt het kruid ook om sneller te genezen. Het pakt namelijk ook de onderliggende oorzaak van je hoest aan.
Bovendien werkt tijm antibacterieel. Dus als je een of andere microbe hebt die je hoest veroorzaakt dan kun je die met tijm proberen te doden.
2. Citroenthee met honing en kaneel
Citroen is een zeer effectieve antibacteriële vrucht, dat hebben we al vaak vermeld. Maar het sterke zuur kan je amandelen wel irriteren.
Het is dus een goed idee om citroen te combineren met iets zoets om de zuurgraad wat te verzachten. Honing is een goede het keuze, want het goedje kan ook bacteriën doden. Het werkt eigenlijk een beetje als een beschermend laagje.
Wat kaneel betreft: deze specerij helpt om slijm te verdunnen. Tegelijkertijd versterkt kaneel de kracht van de andere ingrediënten.
3. Muntthee
Muntthee behoort tot de sterren onder de theeën tegen hoest. Het is vooral goed als je moeite hebt met ademhalen, omdat muntthee slijm oplost.
Soms is het immers moeilijk om te ademen omdat het slijm zo dik is. Dat maakt het ook moeilijk voor je lichaam om het slijm uit te drijven, omdat het in je luchtwegen blijft plakken.
Muntthee is natuurlijk ook zeer geschikt om de ontsteking en infectie die samengaat met hoest tegen te gaan. Maar als je het nog effectiever wilt maken, raden we je aan om er een kaneelstokje aan toe te voegen.
4. Rooibosthee met citroen
Je denkt misschien dat je bij allergieën alleen moet niezen of uitslag krijgt. Er bestaan echter veel andere symptomen, waarvan hoest een voorbeeld is. Als je zelf last hebt van een allergie, dan raden we je rooibosthee met citroensap aan.
Deze thee is een fantastisch antihistiminicum en is dus perfect tegen hoest die is veroorzaakt door een allergische reactie.
Bovendien bevat de thee een grote hoeveelheid mineralen, die je immuunsysteem nodig heeft om sterk te zijn. Daarom is het ook een ideaal drankje wanneer je een verkoudheid of de griep hebt.
5. Gemberthee met honing
De theeën tegen hoest die we hierboven al opnoemden smaken verrukkelijk. Maar niet iedereen houdt van de smaak van gember, vooral in theevorm. Toch raden we je zeker aan om het eens te proberen. Het is immers ontzettend goed voor je!
De ontstekingsremmende werking is hier van bijzonder belang. Met gemberthee wordt je sneller beter en gaat de pijn sneller weg.
Net als de andere theeën helpt gemberthee om slijm te verdunnen. Dat betekent dat je jezelf ‘van binnen naar buiten’ helpt te genezen, wat cruciaal is als het om hoesten gaat.
Je kunt deze thee zeker gebruiken tegen hoest, of die nu chronisch of tijdelijk is. Er zijn geen bijwerkingen, tenzij je allergisch bent voor een van de ingrediënten, natuurlijk.
Probeer eens om de thee ‘s morgens klaar te maken en die met je mee te nemen, zodat je de hele dag lekker kunt drinken van een gezond drankje!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
- Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología, 50(7), 294-300.
- Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura, 5(4), 167-173.
- Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.