De 4 beste slaapposities voor jou en je partner

Als het bedtijd is, en of je nu alleen bent of met je partner, het is van groot belang dat je een comfortabele slaaphouding aanneemt zodat je posturele gezondheid niet aangetast wordt.
De 4 beste slaapposities voor jou en je partner
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Ondanks dat slapen met je partner je relatie versterkt, is het ook waar dat het delen van een bed er op neer komt dat je soms rare slaapposities aanneemt, waaronder sommige die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Dat is waarom, voor absolute rust en het niet aantasten van je lichaam, je de volgende gezonde slaapposities moet overwegen om ervoor te zorgen dat het slapen met je partner de hele tijd comfortabel is. De sleutel is, naast de houding die je kiest, om comfortabel te liggen en om af te komen van die onmogelijke posities die je pijn doen.

Al deze posities zullen je helpen bij het krijgen van een goede nachtrust, zodat jij en je partner kunnen genieten van een heerlijk samenzijn.

Misschien ook interessant:
Praat je partner in zijn slaap?

De 4 beste slaapposities voor jou en je partner

1. Zij-aan-zij

Rug tegen rug

Als jullie graag zij-aan-zij liggen, probeer dan eens om met jullie ruggen tegen elkaar aan te liggen. Dit voorkomt dat je lichaam lam wordt en dat je in oncomfortabele posities terechtkomt.

Dit is zeker een goede optie voor beiden om goed te rusten.

  • Als een van jullie ervan houdt om op zijn of haar zij te slapen, en de andere op zijn of haar rug, is het de beste optie dat de persoon die op zijn of haar zij slaapt een klein beetje richting het op de rug liggen draait.
  • Dan kan de andere persoon heerlijk comfortabel op zijn rug liggen, met de armen gestrekt.

2. Knuffelend

Samen slapen

Veel koppels houden van deze positie, ondanks dat het niet altijd het meest comfortabel is. De problemen komen om de hoek kijken als de ene persoon ervan houdt en de andere niet, in het bijzonder tijdens de zomer.

  • Als dat het geval is, kan je overeenkomen doordat een van de twee praktisch gezien op de buik slaapt, en hierbij een kussen onder de buik plaatst; dit voorkomt dat er druk op hun ruggengraat ontstaat.
  • De andere persoon kan dan op de zij slapen en de arm over de ander heen leggen. Dit zorgt voor een zachte omhelzing.

3. Op je rug

Op je rug slapen

Deze houding is perfect voor beiden om uit te rusten.

Geen van beiden oefent slechte druk uit op het lichaam van de ander. Als beiden van jullie gewend zijn aan slapen in deze positie, reik dan je handen uit om elkaar vast te houden.

4. Lepeltje-lepeltje

Lepeltje-lepeltje

Dit is een andere vorm en een van de meest voorkomende posities als het gaat om slapende koppels. Lepeltje-lepeltje verdient de voorkeur van velen. Maar is het gezond?

Het antwoord lijkt misschien ‘ja’ te zijn, omdat het ervoor zorgt dat er geen druk ontstaat op de ruggengraat.

De beste optie om van deze positie te genieten, is door op de zij te liggen, je knieën te buigen en door een kussen tussen je benen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat beiden kunnen rusten.

Voorkom onstabiele slaaphoudingen

Voorkom onmogelijk slaapposities, zoals wanneer je hoofd op de arm van je partner rust, of je been op zijn of haar arm, en andere posities die pijn kunnen veroorzaken wanneer ze worden aangehouden gedurende een langere periode.

Dit zou ook de goede bloedstroom kunnen onderbreken in sommige gebieden door de druk die je uitoefent. Dit is niet alleen maar slecht voor je gezondheid, maar je beschadigt waarschijnlijk jullie beider lichamen, zonder dat jullie dat beseffen.

Een goed matras plus de beste slaapposities

Lekker slapen

Een goede houding gaat je niet veel helpen als je geen goed matras hebt. Denk aan een model dat zich aanpast aan je houding en dat niet te hard en niet te zacht is.

Dit is ook van toepassing wanneer je een kussen uitkiest, dus let daar ook op.

Het is een goed idee om in je achterhoofd te houden dat er momenten zijn om je partner liefde te tonen en momenten om gewoon te slapen. Dit moet overwogen worden wanneer je de keuze voor de beste slaappositie maakt.

Dus voorkom het aannemen van oncomfortabele posities. Hoe romantisch het ook kan lijken, je rug zal het waarschijnlijk maar niets vinden.

Vind de balans in een houding die jullie beiden als comfortabel beschouwen, en het belangrijkste, die je ruimte respecteert.

Onthoud dat, als je aan het slapen bent, je zou moeten rusten. Er zijn een hoop andere manieren om je liefde voor je partner te tonen, zonder je gezondheid te schaden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alvarez Gayau, J. L. “Sexoterapia Integral, Manual Moderno.” México, DF (1986).
  • Morales, Elena Miró, Maria del Carmen Cano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14.1 (2005): 11-27.
  • Sierra, Juan Carlos, Carmen Jiménez-Navarro, and Juan Domingo Martín-Ortiz. “Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño.” Salud mental 25.6 (2002): 35-43.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.