Dagelijkse aspirinetherapie: gebruik en risico's die je moet kennen

Dagelijkse behandeling met aspirine kan voor veel mensen levensreddend zijn. Zo'n dagelijkse behandeling is echter alleen raadzaam voor specifieke patiënten.
Dagelijkse aspirinetherapie: gebruik en risico's die je moet kennen
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 28 augustus, 2023

Dagelijkse behandeling met aspirine is een potentieel gunstige manier om het risico op een hartaanval of beroerte te verminderen. Het is echter niet voor iedereen aan te raden, omdat het in sommige gevallen meer kwaad dan goed doet.

Over het algemeen moet deze behandeling idealiter worden voorgeschreven door een arts. Hoewel het af en toe innemen van zo’n pil meestal veilig is, is het zo dat het bij dagelijks gebruik ongewenste effecten kan hebben.

Op zich is het doel van de therapie het voorkomen van de vorming van stolsels in het hart of de hersenen, vooral bij mensen met een aanleg. Als het onnodig wordt gevolgd, kan het leiden tot bloedingen en andere complicaties. Wil je hier meer over weten?

Wat is dagelijkse aspirinetherapie?

Dagelijkse aspirinetherapie is een behandeling (Engelse link) die wordt voorgeschreven aan mensen die risico lopen op bloedstolsels. De aangegeven dosis is laag; die varieert van 81 tot 325 milligram. Er wordt altijd rekening gehouden met de aandoening, de gezondheidstoestand van de persoon en andere medicijnen die worden ingenomen.

Dit middel heeft het vermogen om de bloedstolling te verstoren. Soms zijn er ophopingen van vet in de slagaders die tot stolsels kunnen leiden. Als dit gebeurt, wordt de normale bloedstroom gestopt en kan daardoor een hartaanval of beroerte ontstaan.

Deze therapie is bedoeld om dergelijke risico’s te verminderen. Op zich kan het op twee manieren worden toegepast.

 • Primaire preventie. Als er geen geschiedenis is van hartproblemen of beroertes. Er zijn controverses over dit gebruik.
 • Secundaire preventie. Als er een voorgeschiedenis is van hartproblemen of beroerte. Er is consensus over de voordelen van dit gebruik.

In welke gevallen wordt het aanbevolen?

Vrouw slikt een aspirine
Dagelijkse aspirinetherapie kan de vorming van stolsels helpen verminderen bij vatbare patiënten.

Dagelijkse aspirinetherapie moet worden voorgeschreven door een arts (Engelse link). Regelmatig gebruik van dit middel kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, ook al is het vrij verkrijgbaar. Daarom is het noodzakelijk dat de arts de risico’s en voordelen van deze behandeling afweegt.

In het algemeen schrijven artsen dit type therapie voor in de volgende gevallen:

 • Mensen tussen 40 en 59 jaar met een risico van meer dan 10% op het krijgen van een hartaanval in de komende 10 jaar.
 • Patiënten die een coronaire bypassoperatie hebben ondergaan.
 • Mensen bij wie een kransslagaderstent is geplaatst.
 • Patiënten die symptomen hebben van coronaire hartziekte of andere hartziekten waarvoor het gebruik van aspirine nuttig kan zijn.
 • Mensen jonger dan 60 jaar die diabetes hebben en ten minste één andere risicofactor, zoals hoge bloeddruk of roken.
 • Patiënten met een voorgeschiedenis van hartaanvallen of beroertes, zonder allergieën of een voorgeschiedenis van bloedingen.

In het algemeen beschouwt men deze behandeling het meest effectief bij mensen tussen de 50 en 59 jaar met een voorgeschiedenis van hartproblemen. Artsen gebruiken deze behandeling ook als een preventieve methode voor mensen tussen de 50 en 70 jaar met een laag risico op inwendige bloedingen.

Gezonde mensen onder de 50 en boven de 70 moeten deze behandeling niet gebruiken.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen

Het gebruik van dagelijkse aspirinetherapie bij gezonde mensen brengt meer risico’s dan voordelen met zich mee. Het American College of Cardiology publiceerde een artikel (Engelse link) waarin deze behandeling wordt afgeraden bij mensen met een laag risico.

Mensen met een bloedings- of stollingsstoornis moeten deze behandeling niet nemen. Evenmin mogen mensen met bloedende maagzweren of een geschiedenis van darmbloedingen deze behandeling nemen. Om voor de hand liggende redenen moeten mensen met een allergie voor aspirine zich ook onthouden.

Mogelijke bijwerkingen of complicaties zijn onder andere de volgende:

 • Beroerte. Dagelijkse behandeling met aspirine kan het risico op een beroerte door bloedingen zoals een hemorragische beroerte(Engelse link)  verhogen.
 • Maagdarmbloedingen. Dagelijks gebruik van aspirine verhoogt het risico op een maagzweer (Engelse link). Als er al een maagzweer aanwezig is, kan het middel de bloeding vergroten en levensbedreigend zijn.
 • Oorproblemen. Hoge of frequente doses van dit middel veroorzaken soms oorsuizen (Engelse link) of zelfs gehoorverlies.
 • Allergische reacties. Ernstige, levensbedreigende reacties kunnen optreden bij mensen die allergisch zijn (Engelse link) voor het middel.

Mogelijke interacties van dagelijkse aspirinetherapie

Een ander aspect om rekening mee te houden bij dagelijkse aspirinetherapie is de interactie die het kan hebben met andere medicijnen. Met name het gebruik van dit middel samen met andere niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) (Engelse link) kan het risico op bloedingen vergroten.

Als iemand een enkele dosis NSAID’s per dag moet innemen, moet dit acht uur voor het innemen van aspirine gebeuren, of een half uur erna. Als de dosis hoger is, of als je andere medicijnen gebruikt, moet je dat aan je arts vertellen.

Aan de andere kant moet je heel voorzichtig zijn met het combineren van aspirine met antistollingsmiddelen. Het is ook mogelijk dat er een wisselwerking (Engelse link) is met andere geneesmiddelen, zoals corticosteroïden, clopidogrel en sommige antidepressiva. Een professioneel consult is altijd noodzakelijk.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De ongelooflijke kracht van aspirine

Tips en aanbevelingen

Aspirines

Alcohol heeft ook een anticoagulerende werking, dus wordt het afgeraden tijdens een dagelijkse behandeling met aspirine. Het is belangrijk dit met je arts te bespreken om te weten hoeveel je kunt innemen zonder jezelf in gevaar te brengen.

Deze behandeling mag men echter niet plotseling stoppen. Dit kan een rebound-effect veroorzaken en de kans op een hartaanval of beroerte vergroten. Voltooiing van de behandeling moet dan ook door de arts worden gestuurd.

Als iemand deze therapie niet wil of kan opvoeren, maar wel een risicopatiënt is, kan hij of zij met zijn of haar arts praten over de mogelijkheid van statinetherapie. Een studie (Engelse link) uit 2016 merkt op dat deze medicijnen in dergelijke gevallen een goede optie zijn.

Definitieve aanbevelingen

Iemand die dagelijks aspirinetherapie gebruikt, moet de deskundige informeren voordat hij of zij doorgaat met een tandheelkundige ingreep of operatie. Anders is er namelijk een risico op overmatige bloeding of bloeding.

Hoe dan ook, het is het beste om deze medicatie in te nemen als een geneesmiddel met een enterische coating. Het is ontworpen om pas op te lossen als het de dunne darm bereikt. Dit kan het risico op maagproblemen verminderen, hoewel er geen bewijs is om dit te bevestigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ittaman SV, VanWormer JJ, Rezkalla SH. The role of aspirin in the prevention of cardiovascular disease. Clin Med Res. 2014 Dec;12(3-4):147-54. doi: 10.3121/cmr.2013.1197. Epub 2014 Feb 26. PMID: 24573704; PMCID: PMC4317158.
 • Arnett, D. K., Blumenthal, R. S., Albert, M. A., Buroker, A. B., Goldberger, Z. D., Hahn, E. J., … & Ziaeian, B. (2019). 2019 ACC/AHA guideline on the primary prevention of cardiovascular disease: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Clinical Practice Guidelines. Circulation, 140(11), e596-e646.
 • Millard MA, Hernandez-Vila EA. What Do the Guidelines Really Say About Aspirin? Tex Heart Inst J. 2018 Aug 1;45(4):228-230. doi: 10.14503/THIJ-18-6673. PMID: 30374231; PMCID: PMC6183648.
 • Maiello M, Cecere A, Zito A, Ciccone MM, Palmiero P. Low-dose Aspirin for Primary Prevention of Cardiovascular Events in Postmenopausal Women with Type-2 Diabetes: The Prescriptive Approach in the Real World. Int J Prev Med. 2021 Oct 26;12:140. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_365_19. PMID: 34912516; PMCID: PMC8631123.
 • Díaz-Rodríguez, Y. L. (2021). Valor de la aspirina (ácido acetilsalicílico) en la prevención de eventos cardiovasculares. CorSalud, 13(2), 256-257.
 • He J, Whelton PK, Vu B, Klag MJ. Aspirin and risk of hemorrhagic stroke: a meta-analysis of randomized controlled trials. JAMA. 1998 Dec 9;280(22):1930-5. doi: 10.1001/jama.280.22.1930. PMID: 9851479.
 • Cryer B, Mahaffey KW. Gastrointestinal ulcers, role of aspirin, and clinical outcomes: pathobiology, diagnosis, and treatment. J Multidiscip Healthc. 2014 Mar 3;7:137-46. doi: 10.2147/JMDH.S54324. PMID: 24741318; PMCID: PMC3970722.
 • Sheppard A, Hayes SH, Chen GD, Ralli M, Salvi R. Review of salicylate-induced hearing loss, neurotoxicity, tinnitus and neuropathophysiology. Acta Otorhinolaryngol Ital. 2014 Apr;34(2):79-93. PMID: 24843217; PMCID: PMC4025186.
 • Makowska J, Lewandowska-Polak A, Kowalski ML. Hypersensitivity to Aspirin and other NSAIDs: Diagnostic Approach in Patients with Chronic Rhinosinusitis. Curr Allergy Asthma Rep. 2015 Aug;15(8):47. doi: 10.1007/s11882-015-0552-y. PMID: 26149590; PMCID: PMC4493793.
 • Saxena A, Balaramnavar VM, Hohlfeld T, Saxena AK. Drug/drug interaction of common NSAIDs with antiplatelet effect of aspirin in human platelets. Eur J Pharmacol. 2013 Dec 5;721(1-3):215-24. doi: 10.1016/j.ejphar.2013.09.032. Epub 2013 Sep 25. PMID: 24075938.
 • Russo NW, Petrucci G, Rocca B. Aspirin, stroke and drug-drug interactions. Vascul Pharmacol. 2016 Dec;87:14-22. doi: 10.1016/j.vph.2016.10.006. Epub 2016 Oct 17. PMID: 27765537.
 • Ziaeian B, Fonarow GC. Statins and the Prevention of Heart Disease. JAMA Cardiol. 2017;2(4):464. doi:10.1001/jamacardio.2016.4320

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.