Cybersecurity voor senioren: wat moet je in gedachten houden?
Als kinderen zonder toezicht op het internet surfen, kunnen ze het slachtoffer worden van cyberpesten en kinderlokkerij, ook bekend als “pedophile grooming.” Hoewel dit een van de meest geviseerde bevolkingsgroepen is, zijn ook senioren kwetsbaar (Engelse link) als het op cybersecurity aankomt.
Dit komt omdat er gewetenloze mensen zijn die misbruik maken van hun onervarenheid in de digitale wereld om hen op te lichten of hun identiteit te stelen. Dus, als je een senior bent of een senior kent die risico loopt, zijn hier enkele overwegingen die je in praktijk moet brengen.
Tips voor cybersecurity voor senioren
Zoals in een artikel van The National Council on Aging (NCOA – Engelse link) staat, zijn er veel online oplichtingspraktijken gericht op senioren; daarom moet je maatregelen voor cybersecurity nemen als je op het web surft. Welke zijn dat? Laten we ze eens bekijken.
1. Maak veilige wachtwoorden
De meeste mensen maken wachtwoorden van hun geboortedatum, de naam van hun partner, en zelfs van hun favoriete band of superheld. En ja, dit is gemakkelijk te onthouden, maar je wordt een gemakkelijke prooi voor degenen die je geld en informatie in handen willen krijgen.
Om dit te voorkomen kun je je senior doornemen of leren hoe wachtwoordbeheerders werken. In het algemeen is dit een programma dat de gebruikers en wachtwoorden opslaat voor elk platform en elke dienst waar iemand een account bij heeft.
In plaats van een heleboel verschillende wachtwoorden te leren, moet je er echter maar één onthouden dat het “hoofdwachtwoord” wordt en waarmee je toegang krijgt tot alle andere. Best handig, nietwaar?
We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
4 negatieve effecten van je mobiele telefoon die je nog niet kende
2. Laat je wachtwoorden niet op zichtbare plaatsen achter
Zet je wachtwoord niet op een stuk papier dat met een magneet op de koelkast geplakt is of op een briefje op je telefoon of computer. Zorgverleners zijn misschien geen goede mensen, of als je een van deze apparaten kwijtraakt, laat stelen of hacken, hebben ze overal toegang toe.
Dus als je het wachtwoord wilt opschrijven, bewaar het papier dan in een kist of op een plek waar alleen jij en je vertrouwelingen toegang toe hebben. Vraag ook iemand die je vertrouwt om je te leren hoe je het document kunt versleutelen. Natuurlijk kun je ook leren hoe je dit zelf doet; bedenk alleen dat dit een nieuw wachtwoord kan genereren om de anderen te beschermen.
3. Klik niet op links of download geen verdachte documenten
In een e-mail, een bericht via een sociaal netwerk, of een berichtenapplicatie komt het vaak voor dat je links ontvangt waarin je geschenken of beloningen beloofd worden als je klikt of een document downloadt. Dit is een van de meest voorkomende phishing- technieken, en senioren behoren tot de eerste slachtoffers.
In die zin moeten senioren oppassen dat ze niet op dit soort dingen klikken. Om te herkennen dat het hier om mogelijke oplichterij of identiteitsdiefstal gaat, denk je aan het volgende:
- Als de naam van de ontvanger verkeerd gespeld is. Bijvoorbeeld als de naam van de bankinstelling verkeerd gespeld is, is dat een belangrijke onthulling dat het om oplichterij gaat.
- Als de mail dringend is, om geld vraagt of je informeert over een onregelmatige situatie met je bankrekening.
4. Kom niet meteen op belangrijke websites
Bij banken komt het vaak voor dat je niet op de “officiële” pagina komt omdat hackers een nep landingspagina hebben opgezet. Wat er dus gebeurt als je probeert in te loggen, is dat ze je informatie in handen krijgen en al gauw je geld. Dit is niet alleen voor senioren een nachtmerrie; daarom zijn enkele tips voor cybersecurity onder meer de volgende:
- Controleer of de URL van de pagina geen spelfouten bevat.
- Controleer of het https is en niet http. Bedenk echter dat dit en het hangslotje voor “beveiligde verbinding” niet helemaal te vertrouwen zijn.
- Controleer of de website een “privacy verklaring” heeft en een contactpagina.
5. Neem een goed antivirusprogramma
Zonder een antivirus lopen je apparaten het risico door gewetenloze mensen te worden aangevallen. Daarom wordt het installeren van een antivirus essentieel. Deze programma’s hebben een lange weg afgelegd, en bieden nu niet alleen bescherming tegen malware, maar ook andere functies, zoals wachtwoordbeheer en anti-phishing tools.
6. Houd programma’s bij de tijd
Een programma met een oudere versie kan een achterdeurtje zijn waardoor fraudeurs gemakkelijker aan informatie kunnen komen. Daarom moet je altijd proberen van alle programma’s de nieuwste versie te hebben.
En omdat dit vergeten kan worden, is het mogelijk in te stellen dat de updates automatisch uitgevoerd worden. Vraag een van je familieleden om hulp of leer hoe je dat zelf kunt doen.
Het is ook verstandig om na te gaan of een programma betrouwbaar is voor je het installeert, want net als verdachte links en documenten kunnen ze veel schade aanrichten aan je apparatuur en persoonlijke gegevens.
7. Log altijd uit
Een open sessie op een onbekend apparaat is een van de meest voorkomende manieren om belangrijke informatie te verliezen. Zorg ervoor dat je altijd uitlogt van de pagina’s van o.a. banken en online winkels.
Natuurlijk beperkt dit zich niet alleen tot als je buiten bent; hetzelfde geldt voor de apparaten die je thuis hebt.
Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Hoe je mobiele telefoon je psychologische gezondheid beïnvloedt
Cybersecurity voor senioren, waar moet je nog meer op letten?
Naast het bovenstaande zijn er nog andere maatregelen die senioren kunnen helpen bij cybersecuritykwesties. Ten eerste moet je heel voorzichtig zijn met het accepteren van vriendverzoeken op sociale netwerken. Ook is het verstandig om een privé profiel te hebben en aan niemand persoonlijke informatie te verstrekken.
Een andere fout die je gegevens in gevaar kan brengen is het doen van een banktransactie terwijl je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk. Dit geldt ook voor aankopen en zelfs gewoon inloggen.
Openbare wifi-netwerken zijn een hulpmiddel dat veel identiteitsfraudeurs gebruiken om je gegevens te bemachtigen.
Ten slotte, onthoud dat als je iets niet weet hoe je het moet doen of niet begrijpt, je altijd hulp kunt vragen, hetzij van een familielid of van iemand die je vertrouwt. Cybersecurity voor senioren moet serieus genomen worden. Anders kun je met aanzienlijke verliezen komen te zitten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fan, J. X., & Yu, Z. (2021). Understanding aging and consumer fraud victimization in the Chinese context: A two-stage conceptual approach. Journal of elder abuse & neglect, 33(3), 230–247. https://doi.org/10.1080/08946566.2021.1937428
- How Older Adults Can Improve Their Personal Cyber Security. (Oct 14, 2021). The National Council on Aging (NCOA). Available in https://www.ncoa.org/article/how-older-adults-can-improve-their-personal-cyber-security