Cosmetische tandcontouring: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een mooie en aantrekkelijke glimlach. We vertellen je over cosmetische tandcontouring en de voordelen ervan, lees verder!
Cosmetische tandcontouring: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?
Vanesa Evangelina Buffa

Geschreven en geverifieerd door de tandarts Vanesa Evangelina Buffa.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen op zoek naar perfecte en stralende tanden. Vandaag vertellen we je over cosmetische tandcontouring, een tandtechniek die gebruikt wordt om iemands glimlach te verbeteren.

Als je even stopt om naar de monden van verschillende beroemdheden te kijken, is het je misschien opgevallen hoe perfect ze eruit zien. En het is niet alleen de stralend witte kleur die opvalt. Ook de uitlijning is onberispelijk, zonder onregelmatigheden of oneffenheden tussen de tanden. En de behandeling waar we je vandaag over vertellen richt zich op de glimlach.

Het is een proces dat onregelmatigheden in het silhouet van elke tand wegwerkt. Op die manier zorgt het ervoor dat de voortanden goed geëgaliseerd zijn. Welke andere voordelen biedt het? Hoe wordt het gedaan? Hier vertellen we je er alles over.

Wat is cosmetisch tandcontouren?

De meeste mensen hebben kleine onregelmatigheden aan de randen van hun tanden. Dit hoort gewoon bij de anatomie van elke tand, en is een normale situatie die geen invloed heeft op de functies of de gezondheid van de mond. Het kan echter wel de esthetiek beïnvloeden.

Sommige mensen zijn erg veeleisend als het op het uiterlijk van hun tanden aankomt. Het wegwerken van deze kleine onvolkomenheden leidt tot verbetering van het uiterlijk van het gebit en het bereiken van die perfecte glimlach. Daartoe is een tandheelkundige procedure ontwikkeld die bekend staat als “cosmetic dental contouring.”

Het is vooral een procedure die de voortanden er uniform, uitgelijnd en allemaal op dezelfde hoogte laat uitzien. Men noemt het ook wel “ameloplastie.” Het wordt als minimaal invasief beschouwd, hoewel er een kleine slijtage van het glazuur bij komt kijken.

De tandarts brengt kleine aanpassingen aan de randen van de tanden aan tot het gewenste uiterlijk bereikt is. De lengte, vorm en zelfs het oppervlak van de tandelementen worden gevormd en subtiel veranderd.

Hiermee worden kleine gebreken gecorrigeerd zoals onregelmatigheden in de incisale lijn, spitse tanden, of tanden die te lang zijn. Bovendien worden alle tanden zo gemaakt dat ze er gelijk en uniform uitzien. Op zich is het een snel, eenvoudig en pijnloos proces. Het wordt alleen toegepast op tanden met minimale esthetische eisen.

Het wordt meestal uitgevoerd op voorste elementen. Te lange of onregelmatige snijtanden, of erg puntige hoektanden, zijn de tanden die het vaakst met deze praktijk worden ingegrepen.

De verkregen resultaten zijn blijvend. Daarom vereisen ze bij de uitvoering een hoge technische precisie. Eenmaal uitgevoerd zijn geen correcties meer mogelijk.

Man bij de tandarts
Cosmetische tandcontouring is een minimaal invasieve ingreep die het uiterlijk van de glimlach onmiddellijk verbetert.

Voordelen van cosmetische tandcontouring

Met cosmetische tandcontouring kun je op een eenvoudige en ongecompliceerde manier een uitgelijnde glimlach krijgen. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

 • Snelheid. De procedure wordt in een enkele zitting uitgevoerd.
 • Pijnloos. Er treedt geen pijn of gevoeligheid op tijdens de behandeling. Evenmin veroorzaakt het meestal ongemak als het klaar is.
 • Er wordt geen verdoving gebruikt. Je hoeft het gebied niet te desensibiliseren, want het werkt op de meest oppervlakkige laag van de tanden.
 • Het is niet erg invasief. Er vindt een lichte slijtage van het tandglazuur plaats, zonder de gezondheid of functie van het element te verstoren.
 • Het vereist geen specifieke nazorg.
 • Het verbetert het uiterlijk van de glimlach en daarmee het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van de patiënt.
 • Het vergemakkelijkt de mondhygiëne door onregelmatigheden weg te werken die de opeenhoping van bacteriële plaque bevorderen.
 • Het heeft een lage kostprijs vergeleken met andere esthetische behandelingen.
 • De resultaten zijn blijvend.

Hoe voert men cosmetische tandcontouring uit?

Zoals we al gezegd hebben, is de procedure voor cosmetische tandcontouring snel, eenvoudig en pijnloos. De uitvoering ervan kunnen we in de volgende fasen verdelen.

1. Diagnose

Alvorens verder te gaan, is het nodig een volledig onderzoek van de mondconditie van de patiënt uit te voeren. De behandelaar kan de gezondheid van de tanden en de esthetische behoeften van het geval beoordelen door de mond te inspecteren, en röntgenfoto’s en gewone foto’s te maken. Bovendien zal de behandelaar rekening houden met de wensen en doelstellingen van de patiënt.

2. Planning

Als de noodzaak en de mogelijkheid van het uitvoeren van cosmetische tandcontouring is vastgesteld, plannen de tandarts en de patiënt waar de contouren zullen worden uitgevoerd. In dit stadium worden de resultaten die bereikt kunnen worden aan de patiënt voorgelegd. Dit om zijn goedkeuring te verkrijgen en misverstanden te voorkomen.

3. Polijsten van de meest duidelijke defecten en onregelmatigheden

Met zeer nauwkeurige roterende instrumenten wordt het geplande slijpen/contouren uitgevoerd. De behandelaar zal het glazuur beetje bij beetje polijsten om het de gewenste vorm te geven.

Zo kunnen overdreven punten, vooruitstekende oppervlakken en onregelmatige of ongelijke randen worden gecorrigeerd. Omdat de behandeling op het meest oppervlakkige deel van de tanden werkt, is het niet nodig verdoving te gebruiken.

4. Evaluatie van de resultaten

Na de correctie van de meest opvallende gebreken zal de behandelaar de resultaten samen met de patiënt analyseren. Er wordt bepaald of er nog meer werk gedaan moet worden of dat de gewenste doelen bereikt zijn.

5. Eindpolijsten

Om de afwerking te verbeteren zal de behandelaar de delen polijsten met een ultrafijnkorrelige diamantpasta. Dit optimaliseert namelijk het uiterlijk van het tandoppervlak en herstelt de natuurlijke glans.

Eén sessie is genoeg

De procedure duurt slechts één sessie van meestal niet langer dan een uur. Na de ingreep kan de patiënt ook weer een normaal leven leiden.

De tandarts raadt echter meestal aan om thuis enkele speciale producten te gebruiken om het glazuur te beschermen. Tandpasta’s tegen gevoeligheid of mondspoelingen met fluoride zullen de nieuwe glimlach beter bewaren.

Aanwijzingen voor cosmetische tandcontouring

Zoals we je al vertelden is cosmetische tandcontouring de ideale ingreep om de tanden er uniform uit te laten zien. Het is echter niet altijd mogelijk deze techniek toe te passen.

Behalve de wens van de patiënt om een mooie glimlach te krijgen, moet de tandarts ook andere aspecten evalueren alvorens zijn toevlucht tot deze techniek te nemen. Een intacte tandstructuur en voldoende dikte van het glazuur zijn noodzakelijk.

Grote en gezonde tanden maken een voldoende werkmarge mogelijk en voorkomen bovendien ongemak en tegenslagen na de behandeling. Daarom zijn, zoals we al zeiden, een grondige studie van het geval en de mondkenmerken fundamenteel.

Met deze gegevens kunnen we beslissen of cosmetische tandcontouring de beste optie is of dat andere esthetische ingrepen nodig zullen zijn. Op zich is deze techniek alleen aan te bevelen als de onregelmatigheden in de tanden klein zijn. Zijn ze groter, dan is een orthodontische behandeling of kunsthars-veneering een betere procedure.

Contra-indicaties van cosmetische tandcontouring

Cosmetic dental contouring wordt niet aanbevolen bij verzwakte tanden, die met vullingen of reconstructies, of als je lijdt aan overgevoeligheid. Evenmin wordt het aanbevolen bij patiënten met kanker, diabetes of osteoporose.

De leeftijd van de persoon is een andere factor waarmee de behandelaar rekening moet houden. Deze behandeling is namelijk alleen voor volwassenen geschikt. Het is essentieel dat de persoon al zijn blijvende tanden heeft en dat het botweefsel volledig gestold is.

De kaken moeten volledig gegroeid en ontwikkeld zijn. Zo niet, dan kunnen in de toekomst problemen met de occlusie ontstaan.

Als de patiënt orthodontie draagt, moet gebitscontouren worden uitgevoerd als de beugel wordt afgedaan. Als de malocclusies en structurele problemen van de mond gecorrigeerd zijn, is het tijd om de nodige esthetische behandelingen uit te voeren. In de volgende gevallen is het ook niet aan te bevelen:

 • Tanden die te kort zijn.
 • Tanden die veel weefsel verloren hebben door bruxisme en andere schadelijke gewoonten.
 • Gebitsmisvormingen of overvolle tanden. In dit geval is namelijk een orthodontische behandeling nodig.
 • Erg bevlekte tanden.
 • Elementen met erg dun glazuur.

Adviezen om rekening mee te houden na cosmetische tandcontouring

Vrouw poetst haar tanden
Een goede mondhygiëne in combinatie met goede eetgewoonten kan helpen de esthetische resultaten van deze ingreep te behouden.

Als de cosmetische tandcontouring uitgevoerd zijn, kan de patiënt onmiddellijk een normaal leven leiden. Specialisten raden echter enkele verzorgingstips aan om het bereikte effect te behouden.

 • Eet geen erg harde voedingsmiddelen, want die kunnen het bewerkte tandoppervlak aantasten.
 • Vermijd frisdrank en koolzuurhoudende dranken die het bewerkte gebied aantasten.
 • Bijt niet op je nagels of andere voorwerpen.
 • Gebruik fluoride tandpasta tegen gevoelige tanden.
 • Zorg voor een goede en grondige mondhygiëne. Poets bijvoorbeeld driemaal per dag goed en vul aan met flosdraad en mondspoelingen.
 • Woon ook de geplande tandartscontroles bij om de ontwikkeling te volgen en eventuele problemen op tijd op te sporen.
 • Rook niet.

Nog een leuk artikel over mondhygiëne:
Wat is glazuurhypoplasie en hoe wordt het behandeld?

De perfecte glimlach bereiken

Cosmetische tandcontouring maken het mogelijk een mooiere glimlach te krijgen. De subtiele slijtage van het glazuur van de voortanden is in staat het uiterlijk van deze meer zichtbare tanden te regulariseren en te uniformeren. Maar het gebruik ervan is alleen mogelijk bij lichte onevenwichtigheden.

Het is echter goed te weten dat de behandelaar het ook kan combineren met andere esthetische ingrepen, zoals poetsen, bleken, of facings. De beste glimlach is immers niet alleen die welke er goed uitziet, maar ook die waarmee je de functies van de mond probleemloos kunt uitvoeren.

Consequent en verantwoord voor je mondgezondheid zorgen is een van de beste strategieën om aantrekkelijke, gezonde tanden te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Melo, J. C. P., Atzeri, G., Collares, F. M., & Hirata, R. (2019). Recontorneado cosmético para alcanzar una estética anterior. Quintessence: Publicación internacional de odontología7(6), 444-454.
 • Nuñez Roman, M. (2016). Estética dental y su relación con la autoestima de los estudiantes del IV Ciclo de la Escuela Académico Profesional de Estomatología de la Universidad Alas Peruanas, año 2015.
 • Esthetic, E., Tooth, E., Posterior, E., Orthognathic, E., & Esthetics, E. Esthetic Dentistry.
 • Aguiar, H. C., Rodrigues, C. R. T., Goyatá, F. D. R., Izolani Neto, O., & Landa, F. V. D. (2013). Remodelação estética em dentes anteriores: relato de caso clínico. Clín. int. j. braz. dent, 396-402.
 • Sarver, D. M. (2011). Enameloplasty and Esthetic Finishing in Orthodontics—Identification and Treatment of Microesthetic Features in Orthodontics Part 1. Journal of esthetic and restorative dentistry23(5), 296-302.
 • Pontons-Melo, J. C. (2019). Cosmetic recontouring for achieving anterior esthetics (Doctoral dissertation, Department of Esthetic and Restorative Dentistry, School of Dentistry, Universidad Científica del Sur).
 • Galletti, C. (2013). Patients with extensive esthetic enhancement requests. Some tips for finishing and detailing. Journal of Dentofacial Anomalies and Orthodontics16(2).
 • Machado, A. W. (2014). 10 commandments of smile esthetics. Dental Press Journal of Orthodontics19, 136-157.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.