Carrulim: een natuurlijk middel met wijnruit en citroen

Carrulim is een reinigende drank met mogelijke voordelen voor het lichaam. Het kan helpen de energie van het lichaam te vernieuwen.
Carrulim: een natuurlijk middel met wijnruit en citroen

Laatste update: 28 januari, 2021

Carrulim is een oud geneeskrachtig middel uit Paraguay. Het is het resultaat van het mengen van rum, wijnruit en citroen. Mensen nemen het om het bloed te reinigen en de energie te vernieuwen. In dit artikel kun je alles ontdekken over deze mysterieuze en verrassende geneeskrachtige drank.

Wat is carrulim?

Carrulim is een geneeskrachtige alcoholische drank die, zoals we hierboven al aangaven, rum, wijnruit en citroen bevat. Er zijn echter ook varianten met andere ingrediënten zoals honing en rozemarijn.

Deze drank wordt gemaakt en geconsumeerd in Paraguay en in de buurlanden Brazilië en Argentinië. Volgens de traditie moet het elk jaar op 1 augustus gedronken worden. Op deze dag is carrulim op elke straathoek te vinden.

De oorsprong van het middel

Carrulim met wijnruit

De inheemse Guaraní cultuur van Paraguay ziet in dat augustus de moeilijkste maand is voor de gezondheid en voor het geluk in het algemeen. Daarom ontwikkelden ze een middel die mogelijk het lichaam kracht kan geven en de energie kan vernieuwen en verbeteren.

Volgens de traditie wordt carrulim op 1 augustus gedronken, omdat deze datum wordt gezien als de tweede entree van het jaar. Het valt immers direct samen met het begin van de winter in Paraguay. Er zijn verschillende manieren om het te drinken, zoals:

 • Sommigen zeggen dat je drie slokken moet nemen, terwijl anderen liever zeven slokken drinken.
 • De meeste orthodoxe mensen kiezen ervoor om een theelepel te gebruiken, omdat ze zeggen dat het op die manier zo effectief is dat het bijna magisch is.
 • Er zijn echter anderen die misbruik maken van het middel en voor wie het, net als elke andere alcoholische drank, negatieve gevolgen heeft.

Geneeskrachtige eigenschappen

Wijnruit

Wijnruit staat bekend om zijn energie opwekkende eigenschappen, omdat het mogelijk kan helpen onze slechte energie te verwijderen en ons te beschermen tegen gevaar.

Op fysiek niveau kan het helpen om de circulatie en de spijsverteringsfuncties te verbeteren. In sommige culturen zien we dat mensen de wijnruit aan de deur van hun huis hangen om zich te beschermen tegen elke situatie die hen in gevaar kan brengen.

Als de plant sterft, wordt hij op een andere plaats opgehangen voor andere voordelen. Wijnruit mag niet worden ingenomen tijdens de zwangerschap, omdat het wordt beschouwd als een abortieve plant.

Citroen

Carrulim en citroen

Een citroen is zeker één van de schoonste en beste vruchten die we kunnen vinden om te helpen bij het ontgiften van ons lichaam. Het kan ons helpen om gifstoffen te elimineren en kan, hoewel het zuur is, mogelijk onze pH-waarden reguleren en maagzuur neutraliseren.

De citroen kan helpen ons immuunsysteem te versterken en de werking van de lever, nieren en darmen te verbeteren. Het beste van zijn eigenschappen is te vinden in de schil. Die kan altijd gegeten worden als de vrucht biologisch gekweekt is.

Rozemarijn

Net als wijnruit is rozemarijn ook een middel om te helpen slechte energie weg te drijven en ons lichaam grondig te reinigen. Op lichamelijk niveau kan het een uitstekende plant zijn voor de spijsvertering, die de functies van de lever en de darm mogelijk ondersteunt.

Rozemarijn kan helpen het immuunsysteem te versterken en om infecties te bestrijden, omdat het een natuurlijk antibioticum is. Tot slot kan rozemarijn helpen het lichaam te stimuleren, de bloeddruk te matigen en de bloedsomloop te verbeteren.

Onze carrulim-remedie zonder alcohol

Carrulim en olie

Van het oude carrulim recept hebben we een modernere versie gemaakt zonder alcohol, die nog steeds de geneeskrachtige ingrediënten bevat:

Ingrediënten

 • 1 biologische citroen (we gebruiken het sap en de schil)
 • een liter water
 • 3 gram rozemarijn
 • 4 gram wijnruit
 • twee eetlepels honing

Wat moet je doen?

Je kunt ons gezonde recept maken door het volgende te doen:

 • Pers het sap uit de citroenen en vang het op.
 • Breng daarna het water aan de kook met de gesneden citroenschil en de rozemarijn.
 • Laat het vervolgens 15 minuten koken.
 • Voeg na 13 minuten de wijnruit toe.
 • Dek de pan af en laat het daarna tien minuten trekken.
 • Zeef de mengsel, voeg het citroensap toe en zoet het tot slot met de honing.
 • Je geneeskrachtige drank is nu klaar.

Hoe drink ik het?

We zullen dit middel op verschillende momenten drinken:

 • Twee glazen op een lege maag.
 • Een glas midden op de ochtend.
 • Een glas midden op de middag.

Je kunt deze geneeskrachtige drank zeven dagen achter elkaar drinken om je mogelijk te helpen je bloed te reinigen en je geest te versterken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Zhou, T., Zhang, Y. J., Xu, D. P., Wang, F., Zhou, Y., Zheng, J., … Li, H. Bin. (2017). Protective effects of lemon juice on alcohol-induced liver injury in mice. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2017/7463571
 • Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., … Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1155/2014/912684
 • Al-Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., & Sen, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.5897/JMPR10.399
 • Al-Sereiti, M. R., Abu-Amer, K. M., & Sen, P. (1999). Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology. https://doi.org/10.5897/JMPR10.399

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.