Maak zelf een cake met banaan op 3 verschillende manieren

Bananen zijn heerlijke vruchten met uitstekende voedzame eigenschappen. In dit artikel stellen we jou een aantal manieren voor om thuis zelf een cake met banaan te maken.
Maak zelf een cake met banaan op 3 verschillende manieren
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je kan bananen op meerdere manieren gebruiken. We tonen je hier verschillende recepten om een cake met banaan thuis zelf te maken. Dit gerecht kan je als dessert gebruiken bij elke maaltijd of als een uitgebreid ontbijt.

Drie manieren om een cake met banaan te maken

1. Cake van kaas met banaan

Ten eerste willen we je een recept voorstellen waarmee je een cake met banaan en kaas kan bereiden. Om dit lekkere gerecht te maken hebben we de volgende ingrediënten nodig. We geven je een overzicht.

Ingrediënten

 • 1 middelgroot ei van ongeveer 50 g
 • 500 g of 4 rijpe bananen
 • 150 g boter (1/2 kop)
 • 2,5 g zout (1/2 theelepel)
 • 5 g bruine suiker (1 theelepel)
 • 150 g geraspte witte kaas (1/2 kop)
Kaastaart met banaan

Bereiding

 1. Om deze cake met banaan te maken beginnen we met de bananen te schillen. Laat ze dan in een pan met water koken tot ze heel zacht zijn.
 2. Daarna neem je ze uit de pan en plet je ze met een vork tot je een gladde pasta zonder stukjes hebt.
 3. Zodra je die pasta verkregen hebt, voeg je de geraspte kaas toe. Meng dan tot alles in het mengsel goed opgenomen is.
 4. Doe daarna het ei in een kom en klop het op.
 5. Wanneer dit klaar is, voeg je het toe aan het mengsel van banaan en kaas. Doe er ook de suiker, de boter (die je eerst in de magnetron hebt laten smelten) en het zout bij. Dit zal de smaak versterken.
 6. Meng alles goed en giet het dan op een bakplaat met bakpapier.
 7. Verwarm de oven gedurende enkele minuten voor op 180°C. Schuif dan de plaat met het mengsel in de oven. Je hoeft het slechts gedurende 20 minuten te laten bakken. Dat zal voldoende zijn om ervoor te zorgen dat de cake doorbakken is. Dan is de cake klaar om uit de oven gehaald te worden en kan je het opdienen.

2. Hoe maak je een cake met banaan zonder een oven?

Niet iedereen heeft een oven in de keuken. Sommige mensen kiezen er ook voor om de oven niet te veel te gebruiken om het energieverbruik te verminderen. We willen je daarom nog een andere manier laten zien om een cake met banaan te maken. Deze keer maak je het zonder oven.

Om deze cake te bereiden heb je wat meer ingrediënten nodig.

Ingrediënten

 • 50 g bloem ( 1/4 kop)
 • 2 middelgrote eieren
 • 3 rijpe bananen
 • 1 theelepel zoete wijn
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 100 g roomkaas (1/2 kop)
 • 5 g  boter
 • 5 g bakpoeder
 • 2,5 g bruine suiker
Een cake met banaan

Bereiding

 1. De bereiding van deze cake met banaan zonder oven is heel eenvoudig. Eerst schillen we de bananen en pletten we ze. Het is belangrijk dat de bananen heel rijp zijn. Op die manier kunnen we een glad deeg verkrijgen zonder stukjes.
 2. Voeg dan de kaas toe en meng tot je een gladde pasta hebt. Daarna voegen we de eieren aan het mengsel toe en blijven we het mengsel opkloppen.
 3. De volgende stap is het mengen van één theelepel boter met de suiker. Warm het daarna op in de magnetron. Zodra de boter smelt, meng je het goed zodat de suiker in de boter opgelost is.
 4. Voeg nu de suiker en de boter toe aan het mengsel van banaan en kaas, samen met de kaneel, de gist en de wijn.
 5. Nu doe je de rest van de boter en de bloem in een aparte pan. We verhitten het eventjes. Om af te werken voegen we dit mengsel van boter en bloem toe aan het vorige.
 6. Na ongeveer 5 minuten op een middelmatig vuur draaien we de cake om zodat het aan beide kanten goed gebakken wordt. Dat is de manier om ervoor te zorgen dat dit heerlijke gerecht klaar is.

We kunnen de cake ook een speciale toets geven door de gewone boter te vervangen door bijvoorbeeld notenboter.

Meer recepten in dit artikel:
Twee recepten voor heerlijke bananencake

3. Veganistische cake met banaan

Dit is de laatste manier om een cake met banaan te maken. Het is de veganistische versie. Dit zal de goede smaak of de bijdrage in voedingswaarde niet beïnvloeden. Om deze cake te maken hebben we wel een oven nodig.

Ingrediënten

 • 2 rijpe bananen
 • 100 g muesli (1 kop)
 • 350 g bloem (3,5 kop)
 • 100 g stevia (1 kop)
 • 100 ml water
 • enkele druppels vanille-extract
 • 1/4 theelepel bakpoeder

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Intussen bereiden we een mengsel met muesli en stevia. Hier voegen we de schijfjes banaan, het bakpoeder en het water aan toe.
 3. Mix het mengsel tot je een gladde pasta hebt. Voeg dan enkele druppels vanille-extract toe.
 4. Maak nu een bakvorm klaar. Smeer het volledig oppervlak met olie in en giet dan het mengsel in de bakvorm. Zet het gedurende 15 minuten in de oven.
 5. Controleer of de cake gaar door met een mes in de cake te prikken. Wanneer je het mes schoon uit de cake haalt, dan ben je zeker dat de cake klaar is.
 6. Dan komt alleen nog de laatste stap in dit laatste recept voor een cake met banaan. Haal de bakvorm uit de oven en laat het tot kamertemperatuur afkoelen.
 7. Je kan dit gerecht op een speciale manier serveren. Giet wat glazuur op de cake of smeer wat jam op de bovenkant terwijl de cake nog heet is. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016, September 1). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033
 • Sidhu, J. S., & Zafar, T. A. (2018, December 1). Bioactive compounds in banana fruits and their health benefits. Food Quality and Safety. Oxford University Press. https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyy019
 • Qamar, S., & Shaikh, A. (2018, September 1). Therapeutic potentials and compositional changes of valuable compounds from banana- A review. Trends in Food Science and Technology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2018.06.016

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.