Broeken met wijde pijpen komen weer in de mode

Om deze broeken uit de jaren zestig te laten werken, moet je de basisregels voor het dragen ervan begrijpen. Houd daarom rekening met deze tips!
Broeken met wijde pijpen komen weer in de mode

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Af en toe bevatten nieuwe modetrends een element uit het verleden waaraan een nieuwe twist is gegeven. Dit is ook het geval voor broeken met wijde pijpen, die heel typerend waren in de jaren zestig.

Weet je nog dat ze ook aan het begin van het millennium weer in de mode kwamen? En nu, achttien jaar later, maken ze weer een comeback. De catwalks van de herfst en winter van 2017 waren het ideale podium om de terugkeer van deze stijl tentoon te stellen, met een paar aanpassingen.

Dus voor het begin van 2018 hadden allerlei winkels hun etalagepoppen aangekleed met broeken met wijde pijpen. De hoge taille van de broek en de wijdte van de pijpen zijn hetzelfde. Ze hebben slechts de naai-details gewijzigd om meer nadruk te leggen op de vorm.

De terugkeer van broeken met wijde pijpen

Vrouw die een broek draagt met wijde pijpen

Broeken met wijde pijpen, ook wel bell bottom jeans genoemd, zijn bedacht door modeontwerpster Mary Quantin de jaren zestig. Deze ontwerper heeft in dezelfde tijd ook de minirok een stuk populairder gemaakt, wat een historische trend markeerde.

Tegen de jaren zeventig waren er in iedereens kast wel broeken met wijde pijpen te vinden. Zowel mannen als vrouwen droegen deze stijl om met de trend van die tijd mee te gaan. Niemand kon aan dit kledingstuk ontkomen.

Hoe wijder de pijpen, hoe dapperder de persoon die ze droeg was. Ze maakten ook volledig gebruik van levendige kleuren en psychedelische plaatjes. Zelfs nu nog zijn ze nog steeds een symbool van durf en stijl.

Natuurlijk bestonden er ook effen broeken met wijde pijpen. Ze werden ook wel gemaakt van corduroy in plaats van spijkerstof.

Geef je figuur vorm

Modespecialist in het warenhuis Macy, Martha Gil de Montes, is van mening dat broeken met wijde pijpen ons een beter silhouet geven.

Ook gaat dit kledingstuk heel goed samen met truitjes met strakke mouwen (blouses, sweaters, jassen en overhemden).

Dit soort broeken zijn zonder twijfel zeer praktisch en zeer comfortabel. Omdat ze beginnen in de taille, zorgen ze ervoor dat je figuur er meer uitgesproken uitziet.

En aangezien ze vanaf de knieën wijd uitlopen lijk je langer. Dit effect van wijde pijpen wordt nog groter als je deze broeken draagt met hakken. Op die manier zal het voor iedereen lijken alsof je benen een stuk langer zijn.

Om deze broeken uit de jaren zestig te laten werken, moet je de basisregels voor het dragen ervan begrijpen. Houd daarom rekening met enkele van deze tips!

Pronk ermee

Vrouw die pronkt met een broek met wijde pijpen

Er zijn twee basisregels voor het dragen van broeken met wijde pijpen die je zullen helpen om ze met meer vertrouwen en stijl te dragen.

  • Draag ze altijd met hoge hakken.
  • Ze zien er beter uit met een strak truitje erboven.

Het zou het beste zijn als het plateauzolen zijn, om te voorkomen dat je broek in je hak blijft haken. Als je geen hoge hakken draagt, dan zullen je pijpen over de vloer slepen en niet bewegen zoals ze zouden moeten.

  • Schoenen zijn een belangrijk accessoire die we niet moeten onderschatten.
  • Ondertussen is het shirt het tweede kledingstuk dat veel punten toevoegt aan een mooie look met een broek met wijde pijpen. Je truitje zou in ieder geval strakke mouwen moeten hebben die ervoor zorgen dat je outfit er niet te overdreven uitziet. Truitjes met wijde mouwen of met veel stof, nemen de focus weg van de broek en zien er niet goed uit.

Pas ze aan aan je eigen lichaam

Je omvang en lengte zijn een bepalende factor als het gaat om het dragen van broeken met wijde pijpen. Broeken die zeer wijde pijpen hebben, zijn bijvoorbeeld het meest geschikt voor vrouwen die iets dikkere benen hebben.

Deze variatie is breed vanaf de heupen, niet alleen vanaf de knieën. Dit zorgt ervoor dat de omvang van je benen kleiner lijkt en je figuur meer geproportioneerd.

Aan de andere kant is het klassieke model van deze broeken perfect voor mensen met dunne benen. In dit geval zal het geen problemen opleveren als de broek vanaf boven tot de knieën strak zit en pas dan wijd uitloopt. In feite zien deze broeken er vooral goed uit bij magere, lange vrouwen.

Vrouwen die iets korter zijn en meer vorm hebben, adviseren wij om broeken met wijde pijpen te dragen die geen zakken hebben. Zakken aan de voor- en achterkant kunnen een ongunstig visueel effect creëren waardoor iemand nog voller lijkt.

Om dezelfde reden kunnen vrouwen met zeer brede heupen beter geen broeken dragen met een patroon erop en het liever houden bij donkere, effen kleuren die bij hun figuur passen.

Skinny jeans versus bell bottoms

Vrouw die een broek draagt zonder wijde pijpen

Er is vast en zeker een moment geweest waarop je van een spijkerbroek met wijde pijpen een skinny jeans wilde maken. Misschien kon je zelfs je favoriete broek niet meer aan, omdat deze niet meer in de mode was.

In dit geval zul je wellicht blij zijn om te weten dat de tijd van de skinny jeans weer voorbij is. En je je verborgen hippie-geest met gemak nieuw leven in kunt blazen. 

In de afgelopen paar jaar werden broeken met wijde pijpen overschaduwd door skinny jeans of broeken met rechte pijpen. En iemand die nog steeds rondliep in een broek met wijde pijpen leek eigenlijk zeer ouderwets.

De bell bottom werd beetje bij beetje vervangen. Naarmate de jaren vorderden, werden de pijpen van broeken steeds strakker en raakten iedereen gewend aan de skinny jeans. De waarheid is dat dingen continu in en uit de mode raken.

Trends komen en gaan periodiek. Hoewel momenteel iedereen wel een skinny jeans in zijn kast heeft hangen, zullen broeken met wijde pijpen altijd een speciaal plekje hebben in de harten van veel mensen en op een gegeven moment weer een comeback beleven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.