Bloedtransfusies - het doel en de procedure

Een bloedtransfusie kan de dood helpen te voorkomen van veel mensen die een bloeding hebben en van mensen met een beenmergprobleem of een aangeboren ziekte.
Bloedtransfusies - het doel en de procedure

Laatste update: 11 mei, 2020

Bloedtransfusies zijn een van de pijlers van de huidige geneeskunde omdat de procedure veel levens redt door het bloed te vervangen dat iemand mogelijk heeft verloren door een verwonding.

De eerste bekende bloedtransfusies vonden plaats in de 17e eeuw. Het duurde echter tot de 20e eeuw voordat wetenschappers verschillende soorten bloedgroepen identificeerden. Tot die tijd konden transfusies dus levensbedreigend zijn.

De bloedgroep is een classificatie van bloed volgens de karakteristieken van de rode bloedcellen en hun serum. Wanneer iemand bloed krijgt dat van een andere bloedgroep is, treden er incompatibiliteitsreacties op die tot de dood kunnen leiden.

Deze gedachte was de sleutel bij de ontwikkeling van bloedtransfusies en maakt ze nu tot een veilige en effectieve procedure. In het artikel van vandaag vertellen we je alles wat je erover moet weten.

Bloedtransfusies – de procedure

Bloedtransfusies zijn een routineprocedure in de geneeskunde. Ze bestaan uit een patiënt die bloed of derivaten ervan ontvangt van een andere persoon. Het bloed bevat de volgende elementen:

  • Rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof en die afval helpen te elimineren.
  • Witte bloedcellen, die het lichaam helpen infecties te bestrijden.
  • Bloedplaatjes, die betrokken zijn bij de bloedstolling.
  • Plasma, het vloeibare deel.

Om een bloedtransfusie te kunnen doen, moet iemand eerst bloed doneren. Een donor is natuurlijk een vrijwilliger die geen enkele vergoeding ontvangt voor het geven van bloed.

Procedure voor het doneren van bloed

Hoe gaan bloedtransfusies in zijn werk

Donatie is een heel eenvoudige procedure die iemands leven kan redden. Om donor te zijn moet je in goede gezondheid verkeren, zwaarder dan 50 kg wegen en geen bloedarmoede of andere bloedproblemen hebben.

Om bloed te doneren moet je naar een gespecialiseerd centrum gaan of profiteren van verschillende gezondheidscampagnes die er zijn. Deze vinden meestal plaats op openbare plaatsen zoals scholen, universiteiten en stadhuizen.

Eenmaal daar moet je met je arm gestrekt op een armleuning gaan zitten. De verantwoordelijke specialist meet je bloeddruk en zorgt ervoor dat je in optimale conditie bent om te doneren. Vervolgens bindt de specialist een tourniquet om je arm.

Zodra de tourniquet op zijn plaats zit vindt de donorarts gemakkelijk de juiste ader en steekt daar vervolgens de naald in. De naald moet steriel zijn en je huid moet ook eerst gereinigd worden voordat de naald ingebracht mag worden. Zodra de naald erin zit, vult het bloed een zak van ongeveer een halve liter.

De procedure is eenvoudiger dan het lijkt en is ook pijnloos. Het duurt ongeveer tien minuten. Dan zal de donorarts je meestal een kleine snack geven zodat je bij kunt komen. Deze procedure leidt zelden tot complicaties.

Sommige studies beweren dat men jaarlijks ongeveer 92 miljoen bloedeenheden doneert. Er is echter wereldwijd nog steeds een tekort van 22 miljoen eenheden. We zouden daarom allemaal aangemoedigd moeten worden om bloeddonor te worden.

Wat is het doel van bloedtransfusies?

Bloedtransfusies worden gebruikt voor de behandeling van patiënten met een tekort aan een van hun bloedbestanddelen. Bijvoorbeeld patiënten met een tekort aan beenmerg en die geen bloedcellen aan kunnen maken.

Artsen gebruiken deze procedure bij de behandeling van hemofilie om ervoor te zorgen dat bij deze patiënten het bloedstollingsproces goed uitgevoerd kan worden. Andere toepassingen zijn:

  • Na bloedingen, om het bloedvolume aan te vullen.
  • Bij grote operaties waarbij je veel bloed kunt verliezen, zoals orgaantransplantaties en herstel van verwondingen.
  • Chronische bloedarmoede.
  • Patiënten die chemotherapie ondergaan.

Wat zijn de risico’s van deze procedure?

Over het algemeen is een bloedtransfusie een veilige procedure. Er kunnen echter ook complicaties optreden, zelfs als het risico laag is. De meestvoorkomende zijn milde allergische reacties, die netelroos en koorts veroorzaken.

Ook moet je weten dat het tot infecties kan leiden, zelfs wanneer laboratoriumtechnici het bloed al hebben getest om overdraagbare infecties zoals HIV of hepatitis uit te sluiten.

Helaas leiden sommige transfusies tot immuunreacties. Dit komt omdat het immuunsysteem vreemde getransfundeerde rode bloedcellen aanvalt.

Conclusie

Een bloedtransfusie is een procedure die het leven van veel mensen kan redden. Daarom is het belangrijk om te weten dat alle gezonde mensen donor kunnen zijn. Het kan tenslotte zijn dat jij degene bent die op een dag het bloed van een donor nodig heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.