Blessures waar Cristiano Ronaldo last van heeft gehad

Cristiano Ronaldo heeft een opmerkelijke carrière achter de rug. Hij was echter ook vaak afwezig. Wil je weten welke blessures deze wereldberoemde voetballer heeft opgelopen? Laten we ze eens gaan bekijken!
Blessures waar Cristiano Ronaldo last van heeft gehad

Laatste update: 10 oktober, 2021

Ben jij bekend met de blessures waar Cristiano Ronaldo last van heeft gehad? Praten over CR7 is onverbiddelijk verwijzen naar een atleet die de eisen van topvoetbal begrijpt en die zijn gewoonten heeft aangepast om zijn prestaties telkens te blijven verbeteren.

Desondanks heeft de in Funchal geboren speler met fysieke problemen te maken gehad die zijn continuïteit op bepaalde momenten in de weg stonden. We zullen daarom de ergste blessures beschrijven die Cristiano Ronaldo heeft opgelopen.

De carrière van Cristiano Ronaldo voerde hem langs Nacional, Sporting Lissabon, Manchester United, Real Madrid en Juventus. Clubs waar de linksbuiten tot dusver 26 fysieke problemen heeft opgebouwd, waarvan er slechts 6 een afwezigheid van meer dan 14 dagen opleverden. In die zin is het tijd om ze allemaal eens nader te bekijken.

De ergste blessures van Cristiano Ronaldo

We nemen een chronologische rondleiding langs de ergste blessures die Cristiano Ronaldo tot nu toe in zijn carrière heeft opgelopen. We zullen de hersteltijd, de verloren wedstrijden en ook de ernst van de fysieke aandoening benadrukken. Laten we dus beginnen!

1. Gescheurde enkelband

Enkel met verband

Cristiano Ronaldo’s eerste blessure in het professionele voetbal vond plaats in 2008 toen hij onder de technische leiding van de grote Alex Ferguson voor Manchester United speelde. Het was een scheuring van de enkelband in zijn rechterenkel die daarna voor veel onzekerheid over zijn herstel zorgde.

De Nederlandse chirurg Niek van Dijk heeft de schade echter hersteld. Het herstel duurde 94 dagen, wat op het missen van 11 officiële wedstrijden neerkwam.

2. Botoedeem in de enkel

In 2009 speelde hij in het shirt van Real Madrid, maar toen kwamen de geesten van de rechterenkel die op Old Trafford begraven leken te zijn terug om Ronaldo te achtervolgen.

Dit keer was er botoedeem (ophoping van ontstekingsvloeistof in het bot) aan de mediale zijde van de rechterenkel, het resultaat van een tackle van Souleymane Diawara in een Champions League-wedstrijd tegen Olympique Marseille.

Hoewel de artsen van de Merengue-club verantwoordelijk voor de behandeling waren, onderging Cristiano Ronaldo ook een gesprek met Niek van Dijk, die hem een jaar geleden had behandeld. Kortom, hij kon 42 dagen en 9 wedstrijden niet meedoen.

3. Vezelbreuk van de biceps

In april 2014, tijdens het seizoen 2013-14, scheurde hij 10 minuten voor het einde van de kwartfinale van de Champions League tegen Borussia Dortmund vezels in zijn linker femorale biceps (Spaanse link).

Hij was 18 dagen uit de roulatie, wat met 4 wedstrijden overeenkomt (inclusief de finale van de Copa del Rey en de halve finales van de Champions League), die cruciaal waren voor het lot van het team onder leiding van Carlo Ancelotti.

4. Patellapeesontsteking

Een andere van Cristiano Ronaldo’s ergste blessures was een patellapeesontsteking in het linkerbeen. Deze is ook in 2014 ontstaan, om precies te zijn 4 maanden na de vezelbreuk in de biceps.

Deze ontsteking van de microvezels van de kniepees beïnvloedde zijn prestaties tijdens het WK 2014 in Brazilië, omdat hij niet rustte zoals artsen destijds hadden aanbevolen. Op zijn beurt was de hersteltijd bij Real Madrid 17 dagen, dat wil dan zeggen 2 officiële wedstrijden.

5. Vervorming van de knieband

De volgende op onze lijst met fysieke problemen die Ronaldo heeft doorstaan, vond in juli 2016 plaats. We hebben het over een verrekking van het interne laterale ligament van de linkerknie.

Dit gebeurde na het naar binnen kantelen van het gewricht, wat voor een verrekking zorgde. Hierdoor moest de topscorer in de geschiedenis van Portugal en Real Madrid 59 dagen stoppen (3 officiële wedstrijden met de witte trui).

6. Dijblessures

Terwijl hij nog bij Juventus speelde, was er een vervelend moment voor de fans toen Cristiano Ronaldo in een kwalificatiewedstrijd voor Euro 2020 aan het spelen was.

Hij verrekte de flexoren van zijn rechterdij tijdens een wedstrijd tegen Servië, een scenario dat de voetballer dwong om zich 30 minuten na het begin van de eerste helft te laten wisselen.

De blessure ontstond na een slechte pass van middenvelder Rafa Silva, die Cristiano Ronaldo vervolgens nog probeerde te halen. Het totaal aantal hersteldagen bedroeg 14, terwijl er 3 wedstrijden waren waarin Juve hun sterspeler moest missen.

7. Coronavirus-gerelateerd ziekteverzuim

Man rekt zijn voet

Ten slotte, als een anekdotisch geval en parallel aan de ergste blessure die Cristiano Ronaldo tijdens zijn carrière als profvoetballer heeft opgelopen, vinden we zijn afwezigheid vanwege COVID-19.

Deze aandoening had invloed op zijn prestaties in het seizoen 2020-21, wat in een 16-daagse afwezigheid resulteerde en 3 Italiaanse Serie A-wedstrijden, waarin Andrea Pirlo hem niet op kon stellen.

De blessures en levensstijl van Cristiano Ronaldo

Hoewel de blessures die Cristiano Ronaldo heeft opgelopen laten zien dat hij geen machine is, is hij nog steeds een fenomeen. Dit is logisch als we analyseren dat hij sinds het seizoen 2003-04 niet minder dan 35 wedstrijden per seizoen heeft gespeeld.

Verder is zijn gemiddeld aantal gespeelde wedstrijden per seizoen 46,3. Dit alles is aan de gezonde gewoonten te danken die hij jarenlang heeft volgehouden, waaronder de volgende:

  • Geen frisdranken. Water is dus zijn favoriete drankje.
  • De afwezigheid van rood vlees of diepvriesproducten in zijn dieet.
  • Hij geeft prioriteit aan de inname van kip en vis.
  • Hij doet 5 dutjes per dag. Ronaldo verdeelt de aanbevolen 7-8 uur slaap namelijk in 5 dutjes van elk 90 minuten.

We zullen af moeten wachten of de resterende carrière van Cristiano Ronaldo met grote blessures zal eindigen. Statistieken geven intussen aan dat zijn pensioen nog ver weg is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.