Bindi Irwin praat over haar leven met endometriose

Met berichten op haar sociale netwerken gaf de 24-jarige Australische vrouw details over haar aandoening en de operatie die ze onderging. Wat is haar boodschap voor vrouwen in dezelfde situatie?
Bindi Irwin praat over haar leven met endometriose
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 06 mei, 2023

De jonge Australische en natuurbeschermster, Bindi Irwin, maakte gebruik van Twitter om te praten over de endometriose die haar al een decennium vergezelt. Op 24-jarige leeftijd gaf de zangeres en danseres details over haar lijden en de symptomen die haar kwaliteit van leven veranderen.

Extreme vermoeidheid, onverklaarbare moeheid en cyclische pijn zijn tekenen die zich vertalen in prikkelbaarheid, lage productiviteit en werkverzuim als gevolg van de aandoening. Vrouwen met deze ziekte hebben te maken met een situatie die hun projecten belemmert.

Bovendien kan endometriose te weinig gediagnosticeerd worden. Veel patiënten doorlopen artsen en klinieken zonder een juiste diagnose te vinden, waardoor de juiste aanpak wordt uitgesteld. De reis van Irwin was inderdaad niet zonder deze wisselvalligheden:

“Tien jaar lang worstelde ik met onoverkomelijke vermoeidheid, pijn en misselijkheid. Een dokter vertelde me dat het gewoon iets was waar je als vrouw mee omgaat en ik gaf het helemaal op, in een poging de pijn te overleven.”

-Bindi Irwin- op Twitter

Deze ervaringen voegen trauma’s toe aan het fysieke feit. Er is lijden dat niet wordt herkend (Spaanse link) en er verschijnen verwarrende sensaties, tot het punt dat je denkt dat er geen oplossing is of dat de aandoening een “natuurlijk gevolg” is van het vrouw-zijn.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Helpt zeewier bij de behandeling van endometriose?

Wat is endometriose?

Vrouw met hevige buikpijn
De pijn die endometriose veroorzaakt is zeer intens en invaliderend.

Deze aandoening bestaat uit de groei van endometriumweefsel buiten de baarmoeder (Spaanse link). Het endometrium is de binnenste laag van de baarmoeder; het is het deel dat tijdens de menstruatie wordt afgestoten en het deel dat de bevruchte eicel zal ontvangen wanneer een zwangerschap begint.

Omdat het buiten zijn natuurlijke plaats groeit, vindt de bloedingscyclus plaats op plaatsen die abnormaal zijn voor de menselijke anatomie. Daarom is er pijn in de gebieden waar dit verkeerd geplaatste (ectopische) weefsel zich bevindt. Het bevindt zich meestal alleen in de eileiders en eierstokken.

Deze plaats in het bekken, buiten de baarmoeder, is de oorzaak van het intense ongemak dat bijna elke maand bij patiënten optreedt. Het ectopische endometrium raakt door hormonale werking ontstoken en gaat zelfs bloeden, alsof het zich daadwerkelijk in de baarmoeder bevindt.

Het probleem is dat de ontsteking op middellange termijn ook de omliggende weefsels aantast. Dat wil zeggen, de eileiders en eierstokken hopen vocht op, zwellen op, proberen na elke menstruatiecyclus te genezen en produceren overtollig vezelig weefsel. Dit weefsel veroorzaakt verklevingen in het bekken en leidt bij vrouwen tot onvruchtbaarheid.

Wat zijn de symptomen van endometriose waar Bindi Irwin aan lijdt?

Irwin merkte op dat vermoeidheid, pijn en misselijkheid voor haar de meest invaliderende symptomen zijn geweest. Over het algemeen komen deze verschijnselen elke maand terug, in overeenstemming met de menstruatiecyclus en de stimulatie van vrouwelijke hormonen.

De meest voorkomende symptomen (Engelse link) van endometriose zijn de volgende:

  • Dysmenorroe: het is de pijn die verschijnt bij de menstruatie, maar op een buitensporige manier. Zodanig dat de vrouw gaat rusten.
  • Dyspareunie: dit is de pijn die optreedt bij geslachtsgemeenschap.
  • Dysurie: sommige vrouwen melden ongemak bij het plassen. Vooral degenen die fibreuze verklevingen rond de blaas hebben ontwikkeld.
  • Vermoeidheid: tijdens de menstruatie kunnen vrouwen met endometriose extreme vermoeidheid (Spaanse link) voelen die hen dwingt tot rust. Maar het kan ook gebeuren dat er onmerkbare bloedingen zijn door misplaatst endometriumweefsel. Dit leidt dan tot bloedarmoede en daarmee tot vermoeidheid.
  • Veranderingen in de stoelgang: de ontsteking die inherent is aan de aandoening en de nabijheid van het ectopische weefsel bij het spijsverteringskanaal bevorderen de verandering van het evacuatieritme. Er zijn patiënten met diarree en anderen met chronische constipatie. Misselijkheid en braken zijn niet ongewoon.

Bindi Irwin en haar operatie om endometriose te behandelen

Vrouw met buikpijn in het ziekenhuis
Chirurgie voor deze aandoening kan laparoscopisch zijn, wat de postoperatieve tijd verkort.

In een Instagram post toonde Bindi Irwin zich vers geopereerd aan haar endometriose, in een ziekenhuisbed. Dit vulde haar verschijnen op Twitter aan om te vertellen over de wederwaardigheden met haar aandoening gedurende 10 jaar.

In haar verslag verwijst de jonge Australische dat artsen vele haarden van ectopisch endometriumweefsel verwijderden. En ze waren zelfs verbaasd toen ze haar vroegen hoe ze al die tijd had kunnen leven met zo’n verspreiding van laesies in haar lichaam.

Chirurgie (Engelse link) voor endometriose is een optie die moet worden geëvalueerd met de behandelend arts en in overeenstemming met de leeftijd en de vruchtbaarheidsvooruitzichten van de patiënt. Wanneer er geen wens is om in de toekomst zwanger te worden en de symptomen zeer intens zijn, is het mogelijk om een groot deel van de bekkeninhoud te verwijderen, inclusief de aangetaste eierstokken.

Bij jonge patiënten die zwanger willen worden, voeren artsen echter een meer conservatieve en punctuele operatie uit. De haarden van ectopisch weefsel worden één voor één opgezocht en verwijderd. Op deze manier blijven baarmoeder en eierstokken behouden, zodat bevruchting en zwangerschap mogelijk zijn.

Bindi Irwin onderging deze operatie om haar endometriose te behandelen. In haar verslag van de gebeurtenissen vermeldt ze de verwijdering van 37 laesies. Eén daarvan was een “chocoladecyste”(endometrioma (Engelse link)), dat is een grotere, donkerbruine, met vocht gevulde formatie.

Na de ingreep is de behandeling meestal niet voltooid. Artsen geven meestal de voortzetting van de aanpak aan met medicijnen, bijna altijd gebaseerd op hormonale therapieën. De klassieke anticonceptiva worden voorgeschreven, evenals gonadotropine-releasing hormoon en progestine-agonisten en antagonisten.

De boodschap van hoop van een jonge vrouw

Veel jonge vrouwen leven met endometriose, net als Bindi Irwin, zonder het te weten of te wachten op een nauwkeurige diagnose. De boodschap van de Australische activiste is er eentje van hoop voor patiënten.

Er zijn manieren om toegang te krijgen tot nieuwe en effectieve behandelingen. Maar daarvoor is het nodig om meer informatie te hebben over de aandoening en om gezondheidswerkers te bereiken die hun patiënten een oplossing willen bieden.

We weten steeds meer over endometriose. Er is echter nog een lange weg te gaan om gelijke kansen voor patiënten te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Agarwal, S. K., Chapron, C., Giudice, L. C., Laufer, M. R., Leyland, N., Missmer, S. A., … & Taylor, H. S. (2019). Clinical diagnosis of endometriosis: a call to action. American journal of obstetrics and gynecology220(4), 354-e1.
  • Araya, N. M. U. (2019). Actualización en los puntos clave de la endometriosis. Revista Médica Sinergia4(05), 35-43.
  • Kho, R. M., Andres, M. P., Borrelli, G. M., Neto, J. S., Zanluchi, A., & Abrão, M. S. (2018). Surgical treatment of different types of endometriosis: Comparison of major society guidelines and preferred clinical algorithms. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology51, 102-110.
  • Ramin-Wright, A., Schwartz, A. S. K., Geraedts, K., Rauchfuss, M., Wölfler, M. M., Haeberlin, F., … & Leeners, B. (2018). Fatigue–a symptom in endometriosis. Human reproduction33(8), 1459-1465.
  • Quintero, M. F., Vinaccia, S., & Quiceno, J. M. (2017). Endometriosis: Aspectos Psicologicos. Revista chilena de obstetricia y ginecología82(4), 447-452.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.